Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 25 januari 2013

Weekend in teken van de zon , zachter

Weersituatie algemeen
De Alpen liggen in de invloedsfeer van enerzijds hogedruk boven het zuiden van Scandinavië en anderzijds een depressie boven het midden van talie. Daarbij wordt met een oost tot noordoostelijke stroming aanvankelijk  nog koude en vrij vochtige lucht aangevoerd. In aanloop naar het weekend verplaatst de depressie zich richting zuid Italië en daarmee komt een einde aan de toevoer van de vochtige en koude luchtmassa`s in de onderste atmosfeer. Gelijktijdig neemt van het westen uit de hogedrukinvloed toe.

Waarschuwingen:  Lawinegevaar niveau 1 tot 2 (groen-geel), plaatselijk nog niveau 3 (oranje)
 
Weerpraatje
Tussen hogedruk ten noorden van de Alpen en lage druk ten zuiden ervan kon er gisteren vanuit Duitsland met een noordoostelijke stroming koudere maar ook vochtigere lucht tot over de Alpen uitstromen. In eerste instantie hadden voornamelijk de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam met deze  luchtmassa's te maken maar in de middag en avond drong deze verder op tot deels in de inner Alpine gebieden.


Mooi te zien op de webcam van Äpli (Chur) hoe gisterochtend binnen korte tijd mist en
Hochnebel het dal vulden en de bovengrens steeg tot circa 1800 meter

Deze koudere lucht wurmde zich als het ware onder de wat zachtere lucht en doordat de aanstroming onverminderd aanhield werd de "grenslaag" tussen de koudere lucht onderin en de warmere lucht daarboven steeds meer "opgetild". Anders gezegd: de mist en Hochnebel laag werd steeds dikker en de bovengrens steeg continu verder en bereikte in de middag aan de noordkant een hoogte van circa 1800 meter. De  vochtige grenslaag met bewolking was inmiddels dik genoeg om wat lichte sneeuw te produceren. Boven de grenslaag scheen de zon volop en dat was eveneens het geval in de inner-alpine gebieden (Wallis) en het westen. De zuidoostelijke Alpen hadden nog steeds te maken met de invloed van dat hardnekkige laag wat rondtolt boven de centrale Middellandse Zee en hier en daar viel er in het zuiden van Oostenrijk zelfs nog wat sneeuw uit de bewolking.


Optrekkende Hochnebel, " Foto via Twitter Hans ter Braak (Kleinwalsertal)

Afgelopen nacht veranderde er weinig aan de bovenstaande situatie en de bovengrens van de Hochnebel kon aan de Alpennoordkant nog wat verder stijgen om vanmorgen uiteindelijk zo tussen de 2000 en 2200 meter uit te komen. Meer naar het westen waar de koudere lucht wat minder makkelijk kan binnenstromen, ligt de bovengrens op circa 1700 meter. De sneeuwval in de zuidelijke Oostenrijkse Alpen nam vannacht geleidelijk af en het klaarde deels op. Overdag hebben vooral het Zwitserse Alpenvoorland en laagland opnieuw te maken met de hardnekkige mist en Hochnebel die tot 1500 a 2000 meter hoogte kan reiken. Daarboven en ook in  de rest van de Alpen schijnt de zon de gehele dag volop. In de oostelijke Alpen zien we een soortgelijke verdeling met op wat uitgebreidere schaal Hochnebel en mist  met een bovengrens die hier ook wat  hoger ligt, pak hem beet tussen de 2000  en 2500 meter. Ook de Oostenrijkse inner-alpine gebieden kunnen last ondervinden van de Hochnebel en mist. Boven de Hochnebelgrens en ook aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam zal ook hier de zon morgen overuren gaan maken.

De aangevoerde lucht is vooral in de oostelijke Alpen koud, het vriest er op 2000 meter een graad of 14, in de westelijke deelstaten een graad of 8. Op 3000 meter beweegt het kwik zich rond de -13 graden. In de westelijke Alpen is het iets minder koud maar ook hier nog altijd winterse temperaturen. Op 2000 meter vriest het 10 tot 4 graden, op 3000 meer 10 tot 12 graden. (de laagste waardes naar het westen toe). Het nuldgraden niveau ligt overal in de dalen en het laagland, enkel aan de Alpenzuidkant zou met een zwakke föhn de temperatuur enkele graden boven het vriespunt kunnen uitkomen. De wind komt hoofdzakelijk uit noordoostelijke richtingen en is meest zwak, in de zuidelijke föhngebieden kan ze in de föhndalen af en toe tot hard aantrekken.


Gistermiddag zelf ook nog maar even de ski`s ondergebonden en genoten van de prima
sneeuw en zon. Foto Restaurant Fleschboden (2200m Rosswald)
 
Weekend veel zon en zachter
Zaterdag zien we dat het hoog boven Scandinavië met zijn zwaartepunt langzaam naar het zuidoosten toe verplaatst en ook het  Italiaanse lagedrukgebied schuift langzaam maar zeker weg richting Griekenland. Daarmee komt er geleidelijk een einde aan de koude noordoostelijke stroming. Omdat een hoog boven het Iberische Schiereiland via de Alpen een brug slaat met het west Rusland hoog komen de Alpen vanaf zaterdag meer en meer onder de invloed van de zone met hogedruk. Na een nogmaals koude nacht met hier en daar nog wat Hochnebel kan de temperatuur overdag gaan oplopen en met de zon die van `s morgens tot ver in de middag schijnt  belooft het een perfecte dag te worden. Ook de zondag start, afgezien van opnieuw hier en daar wat Hochnebel, veelbelovend. In de loop van de dag krijgen we van het westen uit echter te maken met binnen trekkende  hogere bewolking die gaandeweg de middag van in de westelijke Alpen steeds dikker zal worden. In de middag dan wel avond zal de voorste begrenzing van de bewolking ook het westen van Oostenrijk bereiken. De bewolking hoort bij een storing die verbonden is aan een zeer actieve depressie die in het weekend ten zuiden van IJsland op de kaarten verschijnt. Met een kerndruk van maar liefst 925 hPa gaat dit systeem vanaf zondag voor een radicale weeromslag zorgen in grote delen van West Europa.


Winter wonderland en sneeuw genoeg ook in de Franse Alpen,
Pointe Noire de Pormenaz (2323m, Mont Blanc) eergisteren

Op nadering en passage van de storing gaat het in In de avond en in de nacht op maandag het vanuit het westen regenen. GFS is qua timing een aantal uren vroeger met het front. Aanvankelijk kan het daarbij nog tot in de lager gelegen gebieden sneeuwen met ook kans op ijzel. Met het instromen van zachtere lucht  stijgt de sneeuwvalgrens tot 1000 a 1200 meter. Maandag trekt de bewolking en neerslag dan verder over de oostelijke Alpen, tegelijkertijd verbetert het weer in de westelijke Alpen doordat er wat koudere en vooral ook weer drogere lucht binnenstroomt. Op 2000 meter zal het kwik op dinsdag tussen de -2 en -4 graden gaan uitkomen en op 3000 meter mogen we rekenen op -6 a -7 graden. In de nacht op dinsdag en dinsdag overdag neemt volgens het Amerikaanse model GFS de hogedruk van het westen uit overal weer de overhand. Het is overal droog en de zon zal weer het weerbeeld bepalen. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt steeds zachtere lucht aangevoerd en vooral in de bergen gaan we de thermische opleving goed merken. ECMWF laat net als gisteren een storing boven Duitsland nog net tot over de noordelijke Alpen overgrijpen met daarbij in de loop van dinsdag vooral aan de Alpennoordkant meer bewolking en ook kans op neerslag, boven de 1000 meter in de vorm van sneeuw.
 
Westwindwetter
Sowieso zitten de modellen de laatste dagen te oelewapperren met de precieze positie van de hogedrukgebieden en dan met name het zuid Europese hoog. De vraag is in hoeverre dit hoog de storingen vanaf de Atlantische Oceaan die vooralsnog via een vrij noordelijk route doorkomen ons van het lijf weet te houden. Algemeen is er toch een trend dat dit niet lang zal duren en dat in de loop van de donderdag alweer een volgende storing van het westen uit de Alpen bereikt (ECMWF) Het meest voor de hand liggende scnenario is dat we richting het weekend en ook daarna te maken gaan krijgen met een westelijke hoogtestroming waarmee afwisselend koudere en dan weer zachtere luchtsoorten over de Alpen zullen uitstromen. de sneeuwvalgrens zal afhankelijk van of we met een  warmtefront(sector) dan wel koufront te maken sterkt wisselen maar zich meest tussen de 1000 en 1500 meter ophouden. Interessant is nog de oplossing van het GFS, dit model laat in het  volgende weekend de stroming wat meer naar het noordwesten tot noorden kantelen onder invloed van een depressie welke dan via centraal Europa naar het midden van Italië trekt. Hierdoor zou,  wanneer het model gelijk krijgt, nog koudere lucht over de Alpen uitstromen met sneeuw tot in de dalen. Hoe dan ook: met het komen en gaan van storingen dus wisselvalligheid troef en de kans op stabiel hogedruk weer is daarmee erg klein.
 
Dooiaanval Nederland
Overigens gaat de monster depressie dei dit weekend op de Atlantische Oceaan in de buurt van IJsland op de weerkaarten verschijnt ook een einde maken aan de al "koudegolf" in Nederland. Gisteravond liet het Hirlam model en ook het ECMWF al wat sneeuw zien op een eerste zwakke storing(occlusie) die zaterdag Nederland en het westen van België binnentrekt. Ook vanmorgen zien we de storing weer op de kaarten staan waarbij de  neerslag zich waarschijnlijk op het zuidwesten en westen van het het land en het noordwesten van België zal oriënteren. Zo moet men vanaf  zaterdagochtend  in deze gebieden rekening houden met wat sneeuw (tot 3cm) en ook wat (lichte) ijzel is later niet uitgesloten.


Zondag dooiaanval met sneeuw, ijzel en later regen

Een volgende veel actievere storing staat voor de zondag gepland en de ontwikkelingen voor die dag moeten we even goed in de gaten houden. Immers, boven  Nederland ligt vooral in de onderste atmosfeer nog een behoorlijk reservoir met koude stroperige lucht die maar niet zo één twee drie is opgeruimd. De zachtere lucht zal zoals altijd bij warmtefronten het eerst in de hogere luchtlagen kunnen doorzetten. Dit betekent dat een een deel van de neerslag vooral in het oosten en noordoosten van het land eerst in de  vorm van sneeuw zal gaan vallen en deze later in natte sneeuw, ijzel en regen zal overgaan. Daarbij moet in de buurt van grote wateroppervlaktes in de avond en nacht ook rekening worden gehouden met (dichte)mist of mistbanken.
De dooiaanval staat al een aantal dagen op het weermenu en wordt ook door alle modellen ondersteund. Ga er dus maar vanuit (hoe jammer ook voor de schaats en winterliefhebbers) dat deze zal slagen. Begin volgende week zijn met zelfs temperaturen van 10 tot 12 graden haalbaar. Bij dit alles krijgen we te maken met een stevige tot harde wind uit zuidwestelijke richtingen. Gaat zeker weer hele mooie plaatjes van meters hoog kruiend ijs opleveren. In de tweede helft van de week gaan de temperaturen geleidelijk weer wat naar beneden maar het ziet er niet naar uit dat de winter in de Benelux binnen de verwachtingstermijn van 10 dagen niet weer zal terug keren.
 
Sauerland -Duitse middelgebergtes
Ook het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes ontkomen niet aan het wisselvallige en ook zachtere winterweer. Vooral in de eerste helft van de volgende week gaat het dooien en eventuele neerslag kan tot op de hoogste toppen van het Sauerland in vloeibare vorm vallen. In de tweede helft van de week dan ook hier weer een geleidelijk afkoeling met op hogere toppen mogelijk weer wat sneeuw.


Op en top genieten op de Winterberg gistermiddag (via APP)
Al met al dus ook hier een sterk wisselvallig weerbeeld met ook deels grote temperatuur sprongen. De zuidelijk Middelgebergtes hebben algemeen wat minder last van het zachtere weer door hun hogere ligging. Overigens zijn de wintersport en sneeuwcondities (Sauerland 30-60cm) dit weekend nog uitstekend. Op zaterdag kan een eerste zwakke storing wat meer bewolking en een vlok sneeuw geven, zondag volgt dan het (dooi)front met opkomende sneeuwval.

Tot zover dit  wat uitgebreidere (weekend) Alpenweerbericht. Morgen maar weer eens kijken hoe het er dan voorstaat en of de winter misschien toch weer terugkomt. Fijne dag en ciao vanuit een nevelig en grijs Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: