Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 26 januari 2013

Zachter en toenemend onbestendig

Weersituatie algemeen
Het  hogedruk boven het zuiden van Scandinavië en de depressie boven het midden van Italie trekken verder naar het oosten weg en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een tussenhoog wat vandaag en ook nog morgen het weer in de Alpen zal bepalen. De volgende dagen liggen de Alpen op het scheidingsvlak van hogedruk in het zuiden en lagedruk in het noorden. Met zuidwestelijke winden wordt vooral de eerste dagen zeer zachte lucht vanuit zuidelijk breedtegraden aangevoerd.
 
Waarschuwingen:  Lawinegevaar niveau 1 tot 2 (groen-geel), plaatselijk nog niveau 3 (oranje)
 
Weerpraatje
Gisteren was het koud en stond het weerbeeld vooral in het teken van Hochnebel. De aanvoer van de koude en vochtigere lucht vanuit het zuiden van Duitsland ging ook overdag onverminderd verder en zo kon de bovengrens verder stijgen en bereikte op grote schaal een hoogte van maar liefst 2200 meter en hier en daar zelfs 2400 a 2500 meter. Omdat de wind wat noordelijker was werd de Hochnebel tot in de inner-alpine doorgedrukt en stroomde hier en daar zelfs de dalen aan de Alpenzuikant binnen. In de avond de nacht werd met de wat in kracht afnemende noordoostelijk stroming de Hochnebel weer wat dunner en trok zich weer terug in de dalen van de Alpennoordkant en het laagland. Omdat het opklaarde en er slechts weinig wind stond kon het kwik vooral in de tweede helft van de nacht flink onderuitgaan en vrijwel overal vriesde het vannacht matig tot streng en in de hoger gelegen dalen zeer streng. Het hier nabij gelegen dorpje Ulrichen (1340m) in Obergoms meldt op dit moment -25°C, het Zwitserse St. Moritz  -25°C (1705m) en Kälteloch Glattalp  -29.7°C (1858m). Topper was de Funtensee (1700m) in het zuiden van Beieren alwaar het op dit moment nog -31.1 °C vriest. Dit was dan, voorlopig althans, meteen het hoogtepunt van een langere winterse periode en vanaf vandaag gaat de "kou" eruit.


Prachtige plaatjes gisteren in het samenspel tussen de Hochnebel en de zon
daarboven. Foto vanuit Ischgl (via APP)

Met het wegtrekken van het hoog boven oost Europa richting west Rusland en het eveneens wegtrekken van de depressie boven de centrale Middellandse Zee richting Griekenland komt er vandaag een einde aan de noordoostelijke luchtstroming. Vandaag komen we geleidelijk onder een zone van hogedruk te liggen die dit weekend van west naar oost over de Alpen trekt en met een naar zuidwest draaien hoogtestroming wordt een stuk minder koude lucht aangevoerd. Vooral in de bergen gaan we "thermische opleving" goed merken, in de dalen en het laagland zal het wat langer duren voordat fronten daar de koude vrieslucht weten op te ruimen.
 
Vooral vandaag veel zon
Vandaag vooral nog Hochnebel en mist in de dalen van de Alpennoordkant en het laagland. De bovengrens ligt met 800 tot 1100 meter al beduidend lager dan gisteren  en zal met het vorderen van de dag verder dalen en op veel van het plaatsen westen uit geheel gaan oplossen. Boven de Hochnebel en in de andere gebieden schijnt de zon volop. In de middag trekt op nadering van een oplossende zwakke storing in de westelijke Alpen steeds meer hogere bewolking binnen en het is niet onmogelijk dat er in de Jura wat lichte sneeuw uit valt. Na de diepvries temperaturen in de nacht ondergaat het kwik van het westen uit een een stijgende trend waarbij de laagste temperaturen naar het oosten toe worden gemeten. Op 2000 ligt het kwik rond de -4, op 3000 meter rond de -10 en op 4000 meter rond de -15 graden.

Na een koude start belooft het een prachtige dag te gaan worden.
 
Zondag van westen uit sneeuw
De nacht op zondag kan het nogmaals flink vriezen maar het wordt al lang niet meer zo koud als in de afgelopen nachten. De zondag start overal nog met zon maar reeds in de ochtend betrekt van het zwerk van het westen uit en in de Franse en ook westelijke Alpen op nadering van een frontale storing en moet de zon met het vorderen van de dag al snel het onderspit delven. In de loop van de (mid)dag is de bewolking dan zo dik dat het eruit gaat sneeuwen. Aanvankelijke valt er sneeuw tot in de dalen maar met het opdringen van nog wat zachtere lucht stijgt deze tot 700 a 1200 meter. In het Alpenvoorland en laagland (Berner Oberland)  bestaat er morgen ook kans op ijzel. De bewolking zal morgen in de loop van de dag ook de westelijke delen van Oostenrijk bereiken en de zon gaat het met het vorderen van de dag ook in de Vorarlberg en Tirol steeds moeilijker krijgen. Vooral naar het oosten toe kan er nog Hochnebel en mist boven de dalen en het laagland hangen maar verder schijnt zondag vooral toch de zon. De laagste temperaturen worden nogmaals in het oosten gemeten, tegelijkertijd kan het kwik in de westelijke delen al flink oplopen. Met een lichte föhn tendens is lokaal zelfs 5 tot 8 graden haalbaar. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -1 en -5 graden.

De storing trekt in de nacht van zondag op maandag en maandag overdag verder naar het oosten en ook in de oostelijke Alpen overheerst dan de bewolking en valt er wat sneeuw met ook hier dan kans op ijzel. Bij begin van de neerslag kan het tot in het laagland en de dalen sneeuwen maar gaandeweg de dag stijgt de sneeuwvalgrens van het westen uit tot 900 meter. Van het westen uit stroomt er over de westelijke Alpen weer wat koudere lucht binnen. Ook hier overheerst de bewolking waaruit nog wat sneeuw en beneden de circa 800 a 700 meter regen valt. Drukstijgingen vanuit het westen laten de atmosfeer langzaam weer tot rust komen en van het westen uit wordt het in de loop middag droog en klaart het op. Grotere hoeveelheden sneeuw hoeven we de overigens niet te verwachten. Meest zal er tussen de 10 en 20cm gaan vallen en in aan de westelijke Alpenhoofdkam is lokaal tot 30cm haalbaar


In de Weststau gebieden kan 20 tot 30cm sneeuw gaan vallen
 
Lente gevoelens
Dinsdag is in het overgrote deel van de Alpen droog en vooral in de ochtend ook zonnig. Bewolking behorende bij een warmtefront kan in de middag vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam beïnvloeden en later kan er wat regen of sneeuw vallen. De aangevoerde lucht is nog een stuk zachter zodat er pas boven de 1500 a 1700 sneeuw zal vallen.  De temperaturen liggen dinsdag tussen de 5 en 10 graden en het nulgradenniveau ligt rond of iets boven de 2000 meter.  Woensdag zitten we dan vol in de zogenaamde warmtefrontsector. Het belooft een uitermate zachte dag te worden met temperaturen die tot 10 a 15 graden gaan oplopen. Bij dit alles gaat ook nog eens een stevige tot harde zuidwesten wind waaien en in de bergen kan de wind stormkracht bereiken. In de loop van de dag neemt van het noordwesten uit de bewolking weer toe met in de middag nieuwe neerslag. In de zachte lucht ligt sneeuwvalgrens  tussen 1800 a 2000 meter.
 
Onbestendig en weer wat kouder
De bewolking en neerslag die woensdag de Alpen bereiken horen bij een complex lagedrukgebied boven Scandinavië en bijbhorende randstoringen die met een krachtige westelijke hoogtestroming aan de zuidkant van west naar oost trekken (zonaal). Omdat de straalstroom wat meer gaat zwabberen en daardoor wat zuidelijker verloopt kan vanaf donderdag weer wat koudere lucht over de Alpen uitstromen. Het slechtere weer vinden we dan vooral aan de Alpennoordkant, het is er meest bewolkt en er kan wat neerslag vallen. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1000 a 1200 meter. De verwachting voor het weekend en het begin van de volgende week zijn nog erg onzeker.

Volgend weekend geleidelijk weer kouder met nieuwe sneeuw (Nordwesttau ?)

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de polaire jetstream over of net onder de Alpen door zal koersen. We zitten dan meest aan de wat koudere kant van de frontale-zone waarbij storingen periodiek voor neerslag en dan weer wat zachter (warmtefront) en dan weer wat kouder (koufront) weer zullen gaan zorgen. Sneeuw valt  meest boven de 1000 a 1200 meter. Interessant is nog het mogelijke scenario met een klassieke noordwestelijke stroming (glijbaan) van maritiem polaire lucht met een daarbij behorende Nordweststau situatie (veel sneeuw)

Sneeuw, ijzel en regen Nederland
Nederland en België krijgen vandaag te maken met een zwakke storing (occlusie) die gedurende de dag van west naar oost afzakkend over het land trekt. In eerste instantie kan er van het westen uit sneeuw gaan vallen en in het uiterste zuidwesten en later ook op het doorkomen van een tweede neerslagzone is nattesneeuw en ijzel of zelfs gewoon regen mogelijk. Na een droge en deels heldere nacht met nogmaals lichte vorst en kans op mistvorming trekt morgen in de loop van de ochtend een volgende storing (warmtefront) met neerslag het westen van het land binnen. De neerslag zal dan hoofdzakelijk nog als regen vallen, landinwaarts en dan met name in het noordoosten kan ze echter door sneeuw of natte sneeuw worden voorafgegaan. Vooral in de ochtend moet in het westen van het land rekening worden gehouden met ijzel (bevroren ondergrond).


Actuele radar:  Sneeuwval (lokaal wordt ook ijzel gemeld) heeft het westen van
Nederland en Belgie bereikt.

Zoals al langere tijd in de verwachtingen lag opgesloten zal het dooi-offensief van zondag met vlag en wimpel slagen en actieve depressies zullen met westelijke winden (zonaal) een periode van vrij zacht en wisselvallig weer gaan inluiden met van tijd tot tijd regen en vooral ook veel wind. Binnen de verwachtingstermijn van 10 dagen lijkt een terugkeer van de winter niet waarschijnlijk !

Tot zover voor deze zaterdag.Vandaag nog even genieten van het prachtige winterweer in de Alpen. Morgen zal Michael weer met zijn haarscherpe analyse voor u present zijn. Winterse groeten (-8 graden) vanuit Termen in Oberwallis

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl




Geen opmerkingen: