Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 27 januari 2013

Zachter en wisservalliger

Algemene weersituatie
Tussen een uitdiepende depressie ten zuiden van IJsland en een hogedrukgebied nabij de Azoren is boven de Atlantische Oceaan een zeer sterke westelijke stroming tot stand gekomen. Grote delen van Europa krijgen de komende dagen dan ook te maken met een aanzienlijk zachter en wisselvalliger weerbeeld, waarbij ook in de Alpen enige verzachting zal gaan optreden.
 
Waarschuwing
Lawinegevaar niveau 1 tot 2 (code groen-geel)
 
Weerpraatje
Het Alpengebied staat aan de vooravond van totaal andere weercondities dan welke wij de afgelopen tijd gewend waren. De koude en vrij droge lucht zal vanuit het westen vervangen gaan worden door aanmerkelijk zachtere en tevens ook vochtigere luchtmassa's. Maar voordat het zover is heeft het in de continentaal polaire lucht onder een zo goed als wolkenloze hemel nog eventjes flink gevroren, waarbij de diepvries nog even ouderwets heeft huisgehouden. Het waarnemingsstation Lenzerheide (1480m) kwam uit op een minimum van -22,4 graden C. Maar er waren stations waar het er nog ijziger aan toe ging met La Brévine (1050m) met -23,4 gr C, Buffalora Ofenpass (1970m) -24 gr C en als klapper op de Glattalp (1858m) met een Siberisch koude -30,4 gr C op de thermometers brrrr!


Gisteren nog prachtig weer nabij de Gargellen in de Vorarlberg
 
Weeromslag
Maar zoals ik al eerder zei gaat onder de regie van een imposant uitdiepend IJslands lagedrukgebied het roer weertechnisch gezien totaal om in grote delen van het Europees continent. Het gehele stromingspatroon gaat op termijn op de spreekwoordelijke schopstoel en het aandachtsgebied krijgt de komende periode te maken met een Atlantisch westelijk georiënteerd stromingspatroon waarin van tijd tot tijd storingen tot het Alpengebied zullen kunnen gaan doordringen. Vandaag start de dag op veel plaatsen dan nog vrij zonnig maar in de westelijke Alpen zien we de bewolking vanuit het westen al vrij snel gaan toenemen. Deze bewolking is de voorbode van de zachtere en beduidend vochtigere oceaanlucht die in de loop van de dag in rap tempo van west naar oost over de Alpen zal gaan uitstromen. Het nulgradenniveau dat aanvankelijk nog rond de 1300 meter hoogte schommelt zal in de loop van de dag gaan stijgen naar ongeveer 2100 meter hoogte. In de oostelijke Alpen kunnen we aanvankelijk nog profiteren van wat zonnige  momenten maar daar zal in de middag de bewolking ook steeds verder gaan toenemen met een naar ongeveer naar 2000 meter stijgende nulgradengrens. In het zuiden van Karinthië en de Steiermark kan het nog een groot deel van de dag zonnig gaan blijven maar daar zullen de condities in de loop van zondagavond ook steeds verder gaan teruglopen.


Omgeving van La Plagne gisteren nog onder stralende condities!
 
Vanuit het westen wat sneeuw
In de loop van de middag zal de eerste frontale sneeuwval zich dan in de Franse Alpen gaan aandienen waarbij de sneeuwvalgrens in eerste instantie rond de 1300 meter schommelt. Doordat op hoogte aanzienlijk zachtere lucht zal gaan binnenstromen zal deze zelfde sneeuwvalgrens in de loop van de dag gaan uitkomen rond de 1800 meter gemiddeld. In de lager gelegen gebieden is daarom ook wat regen mogelijk. Ons sneeuwverwachtingsmodel verwacht de komende 48 uur vooral sneeuwval van betekenis in de westelijke Alpen waarbij gemiddelde hoeveelheden van ongeveer 30 centimeter te verwachten zijn. Dit dan vooral met de nadruk op de Franse departementen Hautes Alpes, Savoie, Hautes Savoie, het Italiaanse Valle d'Aosta en delen van het Zwitserse kanton Wallis.
 
Verdere vooruitzichten
Het blijft na het weekend uitermate wisselvalig in de Alpenregio waarbij vooral vanaf dinsdagmiddag nog eens een portie aanzienlijk zachtere oceaanlucht het Alpengebied nadert. Hierdoor zal vooral op woensdag het nulgradenniveau tijdelijk nog eens wat spectaculair verder kunnen gaan doorstijgen. In de ECMWF temperatuur clusters op 850hPa (1500m) zie ik voor woensdag berekende waardes van ongeveer 10 graden voor met name het zuidwestelijke Alpengebied in de grafiekjes verschijnen! Ten noorden van de Alpenhoofdkam zal het allemaal iets minder zacht gaan uitpakken maar ook daar loopt de temperatuur in de loop van dinsdagavond/woensdag overdag wat verder op. Aan het einde van de week lijkt het dan weer een stukje kouder te gaan worden, maar met een actieve straalstroom in de buurt van het Alpengebied is het lastig om op deze termijn hierover een betrouwbare uitspraak over te gaan doen.


Actieve straalstroom zorgt voor sterk wisselvallige condities aankomende week (prognose woensdag)
 
Sauerland
Wat dichter bij huis zijn er op dit moment volop mogelijkheden in de omgeving van de Winterberg,Willingen en wintersportcentrum Feldberg. De laatste weken zijn de condities hier echt top geweest maar ook deze omgeving ontkomt niet aan de naderende verzachting. Vandaag schommelt de temperatuur hier nog rond het vriespunt en kan er vanmiddag zelfs wat sneeuw gaan vallen. Deze sneeuwval vormt de voorste begrenzing van de aanzienlijk zachtere oceaanlucht die op dit moment zorgt voor een geslaagde dooiaanval in Nederland! Naarmate de week vordert zullen de omstandigheden in het Sauerland verder gaan verslechteren, waarbij de temperaturen vanaf dinsdag ruim boven het vriespunt zal gaan uitkomen en de neerslag meestal in de vorm van regen valt. Tegen het einde van de week zal dan weer wat koudere lucht gaan binnenstromen al lijkt dit meer van tijdelijke aard. Wisselvallige vooruitzichten dus!


Nog volop winters gisteren op de Winterberg via @Sneeuwhoogte App
 
Winterweer Nederland en vooruitzichten op de langere termijn
Het winterse doek is helaas gevallen! Uiteindelijk is de sterk oplevende depressieactiviteit boven de Atlantische Oceaan de Hollandse winter dan teveel geworden. Het lagedrukgebied dat hiervoor verantwoordelijk is bevindt zich momenteel in het zeegebied ten zuiden van IJsland en laat met het grootste gemak in een krachtige zuidwestelijke bovenstroming zachte en vochtige oceaanlucht over onze omgeving uitstromen. In dit wisselvallige patroon zie ik voorlopig nog geen significante verandering ontstaan. De luchtdruk boven zuidwest Europa blijft vrij hoog en krijgt steeds weer nieuwe impulsen vanuit het Azorenhoog toebedeeld. Op de mid en noordelijke Atlantische oceaan zijn depressies heer en meester waarbij met de regelmaat van de klok oceaanstoringen ons weerbeeld nadelig en anti winters zullen gaan beïnvloeden. De wind kan de komende week ook af en toe flink gaan uithalen wanneer zogenaamde randstoringen aan de zuidelijke flank van het complex lagedrukgebied mee optrekken waarbij de gradiënt (luchtdrukverschil) tijdelijk flink toeneemt. Op de langere termijn zie ik helaas geen serieus winterse signalen meer in de modellen. Soms lijkt er zich aan de achterzijde van een lagedrukgebied een noordelijke hoogterug te gaan opbouwen, maar deze wordt dan vervolgens al weer snel zonaal gladgestreken waardoor het stromingspatroon over het algemeen westelijk en dus anti winters blijft op termijn.


Anti winterse pluim met in de 2e week van februari afkoeling??

Het is niet anders en we zullen het er maar  mee moeten doen helaas. De gedachten aan de schitterend achter ons liggende winterse periode kan niemand ons meer gaan afpakken!

Weerbericht werd vandaag verzorgd  door @Michael van der Poel

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl




Geen opmerkingen: