Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 23 februari 2013

Van zuiden uit sneeuw, minder koud

Algemene weersituatie
Tussen een zone van hogedrukgebied uitstrekkende vanaf de Azoren- Britse Eilanden-zuid Scandinavië en een depressie met kern boven Corsica- Sardinië, wordt met een noordoostelijke stroming nog tot zondag koude continentale lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag krijgt het hoog boven de Britse Eilanden meer invloed op het weer in de Alpen.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel (niveau 2).

Weerpraatje
Gisteren lagen de Alpen en dan met name de westelijke Alpen midden in een bel koude lucht (koude-put) die tot grote reikte en als het ware gevangen zat in een hoogtelaag. Op circa 5 kilometer hoogte (500hPa) werden temperaturen gemeten van -33 tot -35 graad en dat zijn ook in de winter behoorlijk lage waardes. In de onderste luchtlagen was de aangevoerde lucht wat vochtiger wat wederom leidde tot Hochnebel-achtige bewolking. De bovengrens van de wolken lag meest tussen de 1800 en 2500 meter en wisselde soms sterk. Dit duidde er weer op dat de drogere lucht hogerop ook labiel van opbouw was en niet zoals binnen een hogedrukgebied een mooie stabiele grenslaag laat zien (inversie)


De beste laatste dag ooit zo wordt via de APP vanuit Schruns (Hochjoch 2430mt)
gemeld. Prachtige foto die heel mooi het weerbeeld van gisteren weergeeft !

Ofschoon de onderste luchtlaag met de wat vochtigere lucht niet zo dik was viel er hier en daar toch wat sneeuw uit de bewolking (Hochnebel) en lokaal lag er zelfs een flinterdun laagje "pool sneeuw" . Meest was de sneeuw echter zo droog dat ze met de krachtige Bise niet of nauwelijks kon aanzetten.Ook de meeste weerstations konden geen  neerslag registreren omdat de droge sneeuw in de verwarmde trechters van de weerstations meteen weer verdampte.

Na een koude nacht met lokaal weer strenge tot zeer strenge vorst (Glattalp -34°C) gaat het ook vandaag zeer koud verder. Opnieuw ook weer die mix van mooie opklaringen, wolkenpartijen al of niet afgewisseld met Hochnebel. De bovengrens van de Hochnebel ligt tussen de 2000 en 2500 meter. In het zuiden is er meer bewolking en valt er hier en daar wat lichte sneeuw. In de avond en nacht breiden zich de bewolking en sneeuwval geleidelijk over het gehele westelijke Alpengebied uit. In de westelijke en noordelijke delen van de oostelijke Alpen kan vooral in de ochtend de zon nog schijnen, ook hier boven de dalen kans op Hochnebel met een bovengrens die tot 2500 reikt, boven de Hochnebel is het meest zonnig. In een gebied vanaf de Julische Alpen tot over het Rax-Schneeberg-gebied (Niederösterreich) is het bewolkt en ook hier valt er wat sneeuw. In de middag wordt het dan tijdelijk droog voordat het in de nacht op zondag opnieuw gaat sneeuwen en de sneeuwval zich over het gehele oostelijke Alpengebied zal uitbreiden. Het zwaartepunt van de neerslag (sneeuwval) zal in het oosten en zuiden liggen.


Op veel plaatsen start de dag net zoals hier in Gerlos met veel zon en deels Hochnebel

Zoals gezegd is het zaterdag in alle hoogtes opnieuw zeer koud. het nulgradennniveau ligt in de dalen en deels ook laagland, op 2000 meter vriest het 12 tot 13 graden, op 3000 meter 18 tot 20 graden en op de hoogste toppen van de westelijke Alpen pendelt het kwik rond de -25 a -26 graden. De wind is zwak tot matig en kan hier en dar aantrekken tot hard en komt uit zuidelijke richtingen.

Van zuiden uit sneeuw
Zondag ligt de Middellandse Zee depressie met zijn kern boven de Golf van Genua en transporteert van het zuidoosten uit vochtigere maar ook minder koude luchtmassa's over de Alpen. Het wordt een dag met veel bewolking (trübe) en in vrijwel het gehele Alpengebied sneeuwt het licht tot matig. In de westelijke Alpen ligt het zwaartepunt van de sneeuwval in een strook van Tessin-Wallis-Alpes-Maritimes, in de oostelijke Alpen vanaf de Bernina-Dolomieten. De temperaturen komen zondag een fractie hoger uit maar het is ook dan nog steeds koud, dit geldt met name voor de westelijke Alpen. In avond en de nacht op maandag trekt de neerslag naar het noorden weg en vanuit het zuiden klaart het snel op.

Maandag overdag belooft een heel aardige dag te gaan worden met veel zon. Bewolking en en nog wat sneeuw vinden we dan nog terug aan de noordwestelijke Italiaanse Alpenboog en het oosten van Oostenrijk. Terwijl de koudere lucht zich nog tot over de westelijke Alpen kan houden stroomt in de oostelijke Alpen van het zuiden uit minder koude lucht binnen, hier kan de sneeuwval lokaal dan ook stijgen tot 500 a 1000 meter.


Actuele radarbeeld: in de Alpen nog veel zon, sneeuw (roze) vanuit het zuiden en
momenteel ook nog in een gebied rondom Wenen

Zachter en zonniger
Vanaf maandag  zal de vorst in het gehele Alpengebied verder afzwakken zonder dat het echter tot een markante opwarming komt. Vooral in de westelijke Alpen mag men onder toenemende hogedrukinvloed ook rekenen op veel zon, natuurlijk wel weer de kans op Hochnebel en mist boven de dalen en het laagland. De oostelijke Alpen hebben nog steeds te maken met een oostelijke hoogtestroming waarmee vochtigere lucht wordt aangevoerd. Hier is het wat onbestendiger en er kan wat lichte sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de laagst gelegen gebieden en 600 meter, in de zuidelijke Alpen ook nog wat hoger. Donderdag wordt het dan ook in de oostelijke Alpen geleidelijk droog en komt ook hier de zon eindelijk weer goed tevoorschijn.


Volgende week meer en meer genieten van aangename temperaturen en vooral ook
steeds meer zon (archieffoto)

Ook vrijdag en zaterdag gaan naar aller waarschijnlijkheid nog prima hogedruk weer opleveren. Vanaf  zondag wordt het echter allemaal erg onzeker. Het ECMWF berekent net als gisteren zij het in een ietwat andere vorm gegoten, van het noorden uit opnieuw kouder weer. Maritiem polaire luchtmassa`s stromen aan de oostflank van een hogedrukgebied boven de oostelijke Atlantische Oceaan -Britse Eilanden naar het zuiden. Het GFS wil daar echter niets van weten, volgens dit model verblijven we veel meer onder invloed van hogedruk. We laten de langere termijn dus nog maar even voor wat het is.

Sneeuw Nederland
Overigens niet alleen sneeuw in de Alpen. Ook Nederland en België moeten rekening houden met opkomende sneeuvval vanuit het zuidoosten. In Limburg was vanmorgen de wereld al mooi wit (2-3cm) en ook elders kan tot morgen een aantal centimeters sneeuw gaan vallen. De sneeuw zal zich vandaag verder heel langzaam naar het noorden en  westen toe uitbreiden. Tegen de ochtend is de sneeuw gevorderd tot grofweg een lijn Den Haag - Afsluitdijk. In Noord-Holland is op dat moment nog amper iets gevallen. De meeste sneeuw wordt voor het zuidoosten verwacht, hier kan tot vanavond 5 tot 10cm gaan vallen.Morgen is het in het hele land bewolkt en valt er van tijd tot tijd (lichte) sneeuw. Later op de dag in het westen dan ook natte sneeuw en regen. In het zuidoosten valt het zuidoosten voornamelijk droge sneeuw.


Winters Heerlen vanmorgen (3cm sneeuw)

Morgen zijn we er weer en dan zal Michael het Alpenweer verzorgen. Fijne dag vanuit een koud maar (nog) zonnig Oberwallis. Ciao

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl




Geen opmerkingen: