Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 22 februari 2013

Lente lijkt nog ver weg

Algemene weersituatie
Tussen hogedruk boven het noorden van Europa en lagedruk boven de Middellandse Zee liggen de Alpen tot in het weekend in een krachtige "Bise" stroming waarmee zeer koude  continentale lucht wordt aangevoerd. Een lagedruk gebied boven het noorden van Italië beïnvloedt vooral de delen van de oostelijke Alpen en de gebieden aan de Alpenzuidkant

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel (niveau 2).

Weerpraatje
Gisteren hadden we weer te maken met een zeer wisselend winters weerbeeld en lokaal ook weer grote verschillen. De meeste zon hadden de inner-alpine gebieden, aan de noord en zuidkant overheerste de bewolking en hier en daar viel er wat sneeuw of een sneeuwbui. Weer andere gebieden hadden te maken met Hochnebel met daarboven dan weer de zon. Ofschoon we in behoorlijk koude lucht terecht zijn gekomen kon het kwik hier en daar toch net nog even boven het vriespunt uitkomen. In Het warmst werd het in Wallis alwaar de temperaturen lokaal tot 5 a 6 graden opliepen. In Oostenrijk werd het nergens warmer dan 2 a 3 graden.


Boven de Hochnebel was het gisteren in het zonnetje prima vertoeven. Foto vanuit
Ehrwald (Tirol) via de APP

De komende 2 tot 3 dagen verandert er grosso modo niet veel. In de westelijke Alpen is de grootste kans op zon weggelegd voor een gebied uitstrekkende van de Dauphin over het Wallis tot de Berner Alpen. Wel neemt hier met de doorstaande Bise de kans op Hochnebel of lagere bewolking toe. Daarboven in de bergen schijnt veelal de zon. In de overige gebieden is het meest bewolkt en aan de zuidkant van het Alpenmassief kan eerst nog wat (lichte) sneeuw vallen. In de oostelijke Alpen is het meest bewolkt en steeds weer kan er uit de bewolking wat (lichte) sneeuw neerdwarrelen. De grootste kans op wat zon is hier weggelegd voor een gebied uitstrekkende van de Säntis, de Vorarlberg en Tirol tot aan de Stubaier Alpen. Ook hier echter weer die kans op Hochnebel in de dalen.

Zeer koud
In het gehele Alpengebied is het zeer koud en de temperaturen doen niet onder voor een dag in de "hoog winter" Het nulgraden niveau ligt in de dalen nen het laagland, op 2000 meter is rond de -12 graden, op 3000 meter rond de en -18 en echte diepvries temperaturen vinden we op 4000 meter alwaar het kwik niet hoger meer uitkomt dan -24 graden. Niet verwonderlijk overigens dat het juist op hoogte zo koud is. Vandaag zien we dat juist een bel met zeer koude lucht in de hogere luchtlagen (koude putje) precies boven de westelijke Alpen en het zuiden van Duitsland ligt. Nog iet hoger en wel op op het 500hPa vlak (circa 5 kilometer hoogte) zien we vandaag temperaturen van -32 tot -36 graden!


GFS 500hPA kaart met koude-putje boven de westelijke Alpen

Ook zaterdag zitten we nog in de zeer koude continentale diepvrieslucht. Net als vrijdag liggen de temperaturen op het 850hPa vlak (circa 1500 meter hoogte) tussen de -6 en -12 graden. Normaal voor de tijd van het jaar zou dit rond de -2 a -3 graden moeten zijn. We zitten dus maar liefst een graad of 4 tot 9 onder het klimatologisch gemiddelde. Kijken we weer even naar de bovenlucht dan zien we dat de bel met koude lucht iets naar het zuidwesten is verschoven maar het overgrote deel van de Alpen zit ook dan nog steeds in de (zeer) koude "Höhenkaltluft". Zondag zien we de bel koude lucht verder in westelijke richting wegtrekken en geleidelijk kan de temperatuur weer wat gaan oplopen, dit geldt met name voor de oostelijke Alpen.

Zaterdag mogen we wat meer zon verwachten, wat lichte sneeuw kan er nog aan de Italiaanse noordwestelijke Alpenboog vallen. Zondag krijgen we te maken met weer meer bewolking waaruit op meer plaatsen wat sneeuw gaat vallen. In de zuidoostelijke Alpen kan de sneeuwval beneden de 500 meter deels overgaan in regen of natte sneeuw, dit is ook tevens de streek waar wat meer sneeuw zal gaan vallen.

Vooral sneeuw zuidoosten
Tot en met zondag kan er overal wat lichte of matige sneeuw gaan vallen. Net als de voorgaande dagen zien we de voorkeur voor de sneeuwval nog steeds in de zuidoostelijke Alpen liggen (kaart hieronder). De meeste sneeuw zal in het zuidoosten van Oostenrijk (zuid Tirol en Karinthië) en de Italiaanse Alpen (Belluno, Trentino) naar beneden komen.


Ons eigen WRF model (kaart hierboven) rekent voor deze gebieden tussen de 30 en 40cm en daar waar de Sud(ost)stau wat beter zijn werk kan doen is 40 tot 60cm mogelijk, ook het ECMWF komt met soortgelijke hoeveelheden. De minste sneeuw valt in de westelijke Franse en Zwitserse Alpen, deels blijft het er gewoon droog.

Minder koud, meer zon
De temperatuurstijging met wat sneeuw die zondag vooral in de oostelijke Alpen al te merken zal zijn wordt veroorzaakt door een depressie boven de centrale Middellandse Zee. Aan de oostflank van dit systeem probeert zachtere lucht vanaf de Middellandse Zee tot over de Alpen uit te stromen. Doordat begin volgend week de fut eruit gaat en een Brits hoog wat meer naar het zuiden en later zuidoosten gaat uitbreiden gaat dit proces maar deels lukken. In de loop van de week wordt het weliswaar duidelijk zachter (of moet ik zeggen minder koud) een overgang naar markant zachter "dooi"weer is absoluut niet aan de orde.


Vandaag een mix van opklaringen, lage bewolking, Hochnebel en hier en daar wat lichte
sneeuw. Volgende week meer zon. Webcam Reit im Winkl, Bayerische Alpen

Dat het wat zachter wordt heeft vooral te maken met de eigenschappen van het hogedrukgebied, binnen dit hoog kan de lucht door de dalende luchtbewegingen binnenin het hoog langzaam wat opwarmen (vergelijk met föhn) waardoor het vooral in de bergen dus minder koud gaat worden. Daarbij komt dat het aanwezige koudereservoir boven de Alpen en grote delen van zuid en centraal Europa taai is. Mocht dit opgeruimd worden dan zullen warmbloedige depressies vanaf de Atlantische Oceaan of het zuiden dit moeten doen en dat is dus niet aan de orde, integendeel !

Uitgaande van de laatste kaarten wordt het volgende week dus geleidelijk minder koud, de nulgraden isotherm op T850hPa (temperatuur op circa 1500 meter) zal echter niet of maar nauwelijks boven de 1400 a 1500 meter uitkomen. In sneeuw termen zouden we dan zeggen: de sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter. Met de hogedruk in de buurt is sneeuw dan echter geen thema en krijgen we juist te maken met meer zon. Vooral in de bergen wordt het dan met de wat hogere temperaturen en ondersteund door de zon heel aangenaam vertoeven. Ideale wintersportcondities dus.


ECMWF zaterdag 2 maart met nieuwe kou inval vanaf de Pool

Opnieuw kouder
Lang zullen we er niet van kunnen genieten, mogen we de modellen geloven dan trekt het hogedrukgebied zich tegen het einde van de week en in het weekend weer vrij snel terug op  Atlantische Oceaan en een actieve depressie trekt vanuit het hoge noorden Scandinavië binnen. Tussen beide sturende druksystemen komt een krachtige noordwestelijke hoogtestroming op gang die opnieuw koude maritiem polaire lucht tot over de Alpen en het Middellandse Zeegebied zal transporteren (kaart hierboven). Naar verwachting zal het koufront met sneeuw en daarachter de koudere lucht in de loop van zaterdag of zondag de Alpen bereiken. Tevens zien we dan boven de Golf van Genua een apart laag tot ontwikkeling komen. Natuurlijk is het nog allemaal nog ver weg maar de signalen van opnieuw kouder weer die de modellen steeds al lieten doorschemeren lijkt vandaag duidelijk bevestigd te gaan worden. Het Alpenwintertje kon dus wel eens een lange adem gaan krijgen en de lente lijkt daarmee nog ver weg !

Sauerland en Duitse Middelgebergtes
Het weekend aanhoudend winters en (zeer) koud. Verder hebben we te maken met een mix van wolken(velden), mooie opklaringen en dan weer een lokale sneeuwbui of wat sneeuw. Zondag nadert van het oosten een storing die voor wat meer sneeuw zal gaan zorgen. Vanaf maandag toenemende hogedrukinvloed, steeds meer zon en oplopende temperaturen


Winterberg Ski und Rodel gut ! Web-Cam Sessellift Kappe

Een ieder die afreist naar de wintersport een goede reis gewenst, alle anderen veel plezier op de pistes. Morgen zijn wij er weer, zelfde tijd. Ciao vanuit een opklarend maar nog nevelig en koud Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: