Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 21 februari 2013

Zeer koud, zuidkant wat sneeuw

Algemene weersituatie
Tussen een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en lagedrukgebieden boven Polen en de centrale Middellandse Zee wordt met een noordoostelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. Ten zuiden van de Alpen stroomt toenemend vochtigere en wat minder koude lucht naar het noorden

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel (niveau 2).

Weerpraatje
Gisteren hadden we wederom te maken met zeer grote verschillen in de Alpen. Terwijl het aan de noordkant van de Alpen steeds weer sneeuwde en de temperatuur niet of maar weinig boven het vriespunt uitkwam hadden de westelijke en zuidelijke Alpen te maken met mooie opklaringen en deels was het gewoon zonnig, lokaal kon er zelfs 7 uur zon worden opgetekend. De koudere lucht bevond zich duidelijk nog ten noorden van de Alpenhoofdkam. In het westen en zuiden kon het kwik met ondersteuning van de steeds krachtiger wordende februari zon nog aardig oplopen. Zo kon het kwik in delen van Wallis en Tessin zelfs tot 8 a 9 stijgen.


Grote verschillen gisteren, eerste opklaringen in Schruns...(via APP)
>
...volop zon in Roche de Mio -Champagny - (via APP /Wilco)

Heel anders dus de situatie in de nordstau gebieden van de Alpen en je vraagt je soms wel eens af ze aan de noordkant van de Alpen niet een keer genoeg krijgen van al die sneeuw. Gisteren was het wederom raak en op veel plaatsen sneeuwde het deels aanhoudend. In het noordoosten van Zwitserland viel 10 tot 15 cm en in het noordwesten van Oostenrijk werd 15 tot 25cm gemeld, lokaal in de Vorarlberg zelfs 30 tot 35cm. Inmiddels ligt er in grote delen van de Vorarlberg een imposant sneeuwdek van tussen de 300 en 380cm sneeuw. Op de wat westelijker gelegen Säntis (2502m) in de Appenzeller Alpen in Zwitserland is het sneeuwdek zelfs aangegroeid tot 579cm.


...en weer  volop sneeuw gisteren aan de Alpennoordkant . Een "favoriet" tijdverdrijf deze
winter in de Vorarlberg. Foto Hans ter Braak vanuit het Kleinwalsertal.

Vandaag zien we dat de invloed van het laag boven Italië wat sterker wordt en vooral de zuidelijke Alpen met meer bewolking en wat sneeuw te maken gaan krijgen. De meeste zon is voor de westelijke Alpen bestemd met voorkeur voor de gebieden vanaf de  Dauphiné,  de Mont Blanc tot over het westen van de Berner Alpen. In de overige gebieden overheerst veelal de bewolking en vooral in de gebieden van de westelijke Italiaanse Alpenboog , de zuidelijke Walliser Alpen en het zuiden van Tessin gaat wat sneeuw vallen. Ook in de oostelijke Alpen is het ten zuiden van de Alpenhoofdkam meest bewolkt en vooral in Oost Tirol, Karinthië en het zuidwesten van de Steiermark gaat eveneens wat lichte sneeuw vallen. Grote hoeveelheden hoeven we niet te verwachten, in de zuidelijke Alpen kan tot de avond 5 tot 10cm sneeuw gaan vallen en bij  gunstige Südstau is lokaal 20cm mogelijk.


Imposante sneeuwhoogtes in de Vorarlberg (tot 380cm) en op de Säntis (579cm)

Het is ijzig koud met temperaturen op 2000 meter tussen de -10 en -12 en op 3000 meter tussen de -15 en -19 graden. Op de hoogste toppen ligt het kwik tussen de -20 en -24 graden. Het nulgraden niveau ligt in de westelijke en zuidelijke Alpen rond de 400 a 500 meter, in het oosten tot in de dalen en het laagland.

Vrijdag en in in het weekend verandert er maar bar weinig. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het bewolkt en af en toe kan er wat sneeuw vallen In het weekend en met name naar de zondag toe nemen ook de sneeuwkansen in het (zuid)oosten van Oostenrijk weer toe. De meeste kans op zon maken de westelijke Alpen inclusief de Vorarlberg en Tirol. Het is nog steeds zeer koud met op 2000 meter hoogte temperaturen tussen de -12 en -16 graden en een vorstgrens die zich in dalen ophoudt.

Geleidelijk zachter en meer zon
In de eerste helft van de volgende week zien we dat het zwaarte punt van hogedruk vanaf het zuiden van Scandinavië wat meer naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst. Woensdag ligt het met zijn kern boven de Ierse Zee. Tegelijkertijd trekt de bel met koude lucht (hoogtelaag) zich ook wat meer terug richting het Iberische Schiereiland. Donderdag en vrijdag  splitst het Engelse hoog op, één deel trekt zicht terug naar het zeegebied rondom het zuiden van Groenland en een ander deel koerst via Duitsland en Polen naar de Balkan. Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat vanaf dinsdag de ergste kou eruit gaat en de temperaturen vooral in de bergen een geleidelijke opwaarts trend zullen vertonen. Vooral in de tweede helft van de week wanneer de stroming naar het zuiden gaat draaien gaan we goed merken dat de kou uit de lucht is. Naast de thermische opleving zal ook de zon in de bergen een steeds prominentere rol gaan spelen.


Tweede helft van de volgende week spltis het hoog zich op en kan er de zachtere lucht
vanuit het zuiden over de Alpen uitstromen

Toch weer kouder en onbestendig ?
De ontwikkelingen vanaf het weekend zijn nog zeer onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat met het opsplitsen van de hogedruk depressie met storingen vanuit het noordwesten weer naar west en centraal Europa kunnen oprukken. Tevens lijkt het er op dat door nieuwe luchtdruk stijgingen op de Atlantische Oceaan het laag boven de het Iberische Schiereiland weer (terug) naar het oosten zal koersen en we uiteindelijk dus gewoon weer te maken gaan krijgen met lagedruk. Mocht dit scenario zoals het ECMWF dit vanmorgen simuleert bewaarheid gaan worden dan gaan de temperaturen vanaf zaterdag weer duidelijk naar beneden. In hoeverre er dan ook weer verse sneeuw gaat vallen is nog onduidelijk.

Lokaal halve meter sneeuw zuidkant
Ten slot nog even een blik op hetgeen er de komende dagen aan de zuidkant aan sneeuw kan gaan vallen. Het ECMWF heeft de neerslaghoeveelheden weer wat teruggerekend. Het GFS en dus ook het door ons gebruikte WRF model laten weinig verandering zien ten opzichte van gisteren. Ook het  zwaartepunt van de neerslag blijft min of meer hetzelfde. Zo mogen de noordwestelijke Italiaanse Alpenboog (Piemont, Aosta), het zuiden van de  Zwitserse Alpen (Tessin, Engadin) en vooral ook op de Italiaanse Dolomieten en het het zuiden van Oost Tirol en Karinthië rekenen op 20 tot 50cm van het witte goud en lokaal is er met gunstige Südstau circa 70cm mogelijk. Ook de oostelijke deelstaten van Oostenrijk kunnen nog hun deel gaan meepakken, hier kan vooral  in het weekend 15 tot 30cm sneeuw gaan vallen. 

Sauerland -Duitse Middelgebergtes
Het is koud en voorlopig blijft het er koud. In het weekend gaan de temperaturen weliswaar weer iets omhoog maar ook dan blijft het volop winter. Deels schijnt de zon of klaart het op, dan weer overheerst de bewolking of trekken er wolkenvelden over en lokaal kan er wat sneeuw of een sneeuwbui vallen.


Winters Sauerland met vandaag lokale sneeuwbuien. Webcam Büre Bremberg

Dit geldt met name voor zaterdag en zondag en maandag wanneer van het oosten uit de sneeuwkansen op een passerende storing gaan opleven. Vanaf maandag dan geleidelijk meer zon en verder oplopende temperaturen. In het Sauerland ligt 30 tot 70cm sneeuw van prima kwaliteit en alle liften draaien op volle toeren.

Overigens kan de storing die op zaterdag en zondag sneeuw in het Sauerland zal gaan opleveren ook voor een winterse verrassingen in Nederland gaan zorgen. De lucht die wordt aangevoerd is nog erg koud waardoor de kans dat neerslag in de vorm van sneeuw zal gaan vallen vrij groot is, dit geldt met name voor de zondag. Goede kans dus dat u  wanneer u zondagochtend opstaat er een gesloten sneeuwdekje van enkele centimeters zal liggen.

Tot zover maar weer voor vandaag, morgen zijn we er weer rond dezelfde tijd. Ciao vanuit een nevelig Oberwallis

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl














Geen opmerkingen: