Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 7 februari 2013

Winter heer en meester

Algemene weersituatie
Aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied ten westen van Frankrijk stroomt in een noordwestelijke stroming onverminderd maritiem arctische lucht over het Alpengebied uit. De sneeuwkansen voor het noordwestelijke Alpengebied nemen langzaam in betekenis af, terwijl later de oostelijke berggebieden wat sneeuw kunnen gaan verwachten. Richting het weekend klaart het van het westen uit langzaam wat op maar blijft het tegelijkertijd bitter koud
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 3 (code oranje) en zeer lokaal niveau 4 (code rood). Algemene gladheid door sneeuwval tot in het dal
 
Weerpraatje
Koud, kouder, koudst. Het is op dit moment ongemeen koud in de Alpenregio en wie denkt dat het niet nog kouder kan worden komt de komende dagen bedrogen uit. Richting het weekend gaat de diepvrieskraan nog een stukje verder open en zal de temperatuur op 1500 meter hoogte tussen de -11 en de -14 graden gaan schommelen. Tegen die tijd ligt een gebied met extreem koude bovenluchttemperaturen precies boven het Alpengebied gepositioneerd waardoor deze lage waardes mogelijk zijn. Maar nu eerst het huidige weer waarin het de afgelopen 24 uur vooral in de centrale en noordelijke Franse Alpen en grote delen van de Zwitserse Alpen op uitgebreide schaal gesneeuwd heeft. Een wat ingedraaid occlusiefront was hier verantwoordelijk voor en verplaatste zich amper verder oostwaarts waardoor het in grote delen van Oostenrijk zo goed als droog is gebleven. Alleen in de buurt van Klagenfurt vielen wat meest lichte sneeuwbuitjes.


Sneeuw concentreerde zich afgelopen nacht vooral op Franse en Zwitserse Alpen
 
Weerbeeld vandaag
Aanvankelijk kunnen er vandaag in de westelijke Alpen nog wat sneeuwbuien voorkomen, maar de activiteit gaat er toch langzamerhand wat uit. Het is ongemeen koud vandaag met op 2000 meter een temperatuur die niet boven de -12 graden uit kan gaan komen. Op 3000 meter vriest het een graad of 20 en op 4000 meter lijkt het de Noordpool wel met waardes van rond de -28 graden! Er staat aanvankelijk nog een vrij krachtige noordnoordwestelijke wind die het voor het gevoel nog eens extra koud maakt. Later op de dag nadert een trog de oostelijke Alpen waardoor er in deze gebieden in de nacht van donderdag op vrijdag ook wat sneeuw kan gaan bijvallen. Er is gemiddeld tussen de 10 en 20 centimeter verse sneeuw mogelijk en de sneeuwvalgrens ligt tot in het dal.


Aan sneeuw geen gebrek in het Franse Valmorel. Via @sneeuwhoogte App

Op vrijdag en zaterdag kunnen aan de Alpennoordzijde nog wat lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, maar vooral op zaterdag neemt door luchtdrukstijgingen vanuit het westen de kans wat zonnige momenten aanzienlijk toe. Hierdoor oogt het weer dan tegelijkertijd wat vriendelijker maar vooral op zaterdag is het ondanks de zon ijzig koud. In de oostelijke Alpen maken vooral de omgeving van de Vorarlberg en het noorden van Tirol nog kans op wat lichte sneeuwbuien terwijl het in de Steiermark en Karinthiƫ allemaal wat vriendelijker oogt met meer ruimte voor de zon. Dit geldt tevens ook voor de Alpenzuidzijde, waar men te maken heeft met wat meer uitdrogende lucht die over de Alpenhoofdkam scheert en de zon duidelijk meer kansen heeft.


Mooi plaatje vanuit de omgeving van Kaltenbach via @Sneeuwhoogte App
 
Vooruitzichten Krokusweek
Zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse GFS verschijnt maandag met een ondiep lagedrukgebied op de weerkaarten. Deze storing lijkt op maandag via het zuiden van Belgiƫ op dinsdag via het zuidwesten van Zwitserland het Middellandse Zeegebied in te willen gaan duiken. Dit betekent dat op maandag de wind al naar een meer zuidelijke richting zal gaan draaien en later op de dag de eerste sneeuwval te verwachten is. In dit scenario lijken in eerste instantie vooral de Franse Alpen op sneeuwramkoers te gaan liggen met wellicht later ook sneeuw van betekenis voor de zuidelijke Alpen. Het is nog even afwachten wat de storing tegen die tijd precies zal gaan doen, want kleine verschillen in koers kunnen voor lokaal grote verschillen in sneeuwval gaan zorgen. Er is ook een kans dat het lagedrukgebied boven het relatief warme Middellandse Zeewater nog wat verder gaat uitdiepen, al geven de modellen dat nu nog niet aan. In dat geval kunnen er helemaal rare dingen gaan gebeuren (sneeuwdump zuidzijde) maar laten we niet op de muziek gaan vooruit gaan lopen. Zoals het er nu naar uitziet lijkt de tweede helft van volgende week een stuk zonniger te gaan verlopen, want de stroming lijkt te gaan draaien naar meer oostelijke richtingen en wordt aanzienlijk drogere lucht richting het Alpengebied getransporteerd.


Tweede helft van de Krokusweek ziet er goed uit met aanvoer van drogere lucht en meer kans op zon
 
Sauerland en Duitste middelgebergtes
Eigenlijk alleen maar positieve geluiden over deze wat dichter bij huis liggende gebieden. Ook hier wintert het de komende dagen lekker door met aanvankelijk nog kans op enkele verspreid voorkomende sneeuwbuien. Op vrijdag zijn er ook wat meer opklaringen mogelijk, maar blijft de kans op een sneeuwbui bestaan. De temperaturen blijven hier ook overdag onder het vriespunt steken en maken het winterse plaatje compleet. Nog even naar het weekend kijkend heeft de zaterdag de beste papieren met flink wat ruimte voor de zon. Super omstandigheden dus dicht bij huis!


Flinke sneeuwbuien op dit moment op de Winterberg!
 
Winterweer Nederland
De winter krijgt de komende dagen ook steeds meer vat op het weerbeeld in ons eigen land, al gaat het dan in eerste instantie wat aarzelend. Doordat de wind nog steeds uit een meest noordwestelijke richting waait wordt de ijskoude lucht in de onderste niveaus door het relatief warme Noordzeewater nog flink opgewarmd. Hierdoor vallen de boven de Noordzee ontstane buien grotendeels als regen, hagel en meer landinwaarts (natte) sneeuwbuien. Vanaf zondag lijkt het echt interessant te gaan worden als een venijnig lagedrukgebied via de Belgische kust onder ons land door gaat trekken. De wind wordt dan cyclonaal aflandig en gaat vanuit een zuidelijke richting krimpen naar oost en later noordoostelijke richtingen, waardoor er koudere continentale vrieslucht kan gaan instromen. Ook lijkt er later op zondag richting maandag sneeuw van betekenis mogelijk, wanneer het bijbehorende sneeuwfront vanuit het zuidwesten over ons land gaat trekken. Gedetailleerde details zijn op dit moment nog niet te geven, maar de voorpret is er  niet minder om. Of de winter volgende week echt een vuist kan gaan maken is nog maar de vraag, want de langere termijn laat toch een licht stijgende temperatuurtendens zien. We gaan het meemaken de komende dagen!


Zondag op maandag sneeuw van betekenis?

Weerbericht vandaag verzorgd door Michael van  der Poel   @MichaelvdPoel

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: