Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 7 maart 2013

Arctisch intermezzo

Algemene weersituatie
Tot in het weekend bepalen uitlopers van een Atlantische depressies het weerbeeld in de Alpen. Terwijl de zuidelijke Alpen nog te maken hebben met de aanvoer van vochtige luchtmassa's is de noordzijde ondanks föhn-einde weer begunstigd. Begin volgende week van het noorden uit winterinval en markant kouder.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Ook gisteren stond het weerbeeld vooral in het teken van de föhn en hoge temperaturen. Lokaal werden er in de föhndalen weer windsnelheden (pieken) gemeten van rond de 100 km/h. Algemeen lagen de windsnelheden tussen de 80 en 100 km/h waarbij de föhn ver tot in het Alpenvoorland kon doordringen. Zelfs tot aan het Meer van Geneve en Zürich werden windsnelheden gemeten van 70 tot 95 km/h. De Föhn zorgde er ook nog eens voor dat de temperaturen weer flink konden stijgen en het eerder lente leek dan winter.


Toch ook nog wat ruimte voor mooie opklaringen in oa. het Franse La Plagne
(ingezonden via APP)

Lokaal kon het kwik zonder al te veel zon in Zwitserland en Oostenrijk oplopen tot 17 a 19 graden en op veel plaatsen was het daarmee de warmste dag sinds de Kerst en in het Zwitserse Davos met 8.3 graden zelfs de warmste dag sinds einde november. Ook op hoogte was het in het noorden relatief zacht met op 2000 meter temperaturen die rond de 3 graden uitkwamen. Kouder was het daarentegen aan de Alpenzuidkant, hier kwam het kwik op 2000 meter niet boven de -3 graden uit.

De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam hadden niet alleen te maken met lagere temperaturen maar ook met vochtige luchtmassa`s die vanuit het zuidwesten werden aangevoerd. Vooral in de zuidelijke Stau gebieden viel neerslag die boven de 800 a 1200 meter in vaste vorm naar beneden kwam. Het was er verder uitgesproken trübe en onder de laaghangende bewolking werd het nergens veel warmer dan een graad of 6


Sneeuw viel er vooral in de zuidwestelijke Alpen zoals hier in Prato Nevoso
(Ligurische Alpen, Piemont) waar 40cm kon worden bijetekend

Trieste bilans door Föhn en hoge temperaturen
De stormachtige Südföhn in combinatie met de  hoge temperaturen die de afgelopen 3 dagen met name de noordelijke en ook westelijke Alpen"teisterden" hebben er ook voor gezorgd dat het aanwezig sneeuwdek tot op grotere hoogte onstabiel is geworden en deels sterk werd vervracht (Triebschnee). De sneeuw kon zich daarbij vooral aan de lijzijde van de berg vervaarlijk ophopen. Het risico op lawines door het instabiele sneeuwdek  is met name groot op de steilere west-oost georiënteerde hellingen en bergkammen (Kammlagen) boven de 2000 meter. De zuidelijk geëxponeerde hellingen zijn juist weer gevoelig voor de opwarming, hier zijn het met name de  Nassschneelawines die voor problemen kunnen zorgen. Dat de situatie in de bergen door de weersomstandigheden precair is  geworden werd de afgelopen dagen weer eens duidelijk. Zowel in de Oostenrijkse en Franse Alpen waren er als gevolg van verschillende (Nassschnee) lawines de afgelopen 72 uur in totaal 11 dodelijke slachtoffers te betreuren.


Welke enorme krachten er bij lawines vrijkomen kon men 5 maart in Grindelwald zien toen
een  Alpenhut door een lawine werd meegesleurd en plotseling midden op de piste stond  

Ondanks dat het lawinegevaar momenteel "slechts" op niveau 2 a 3 (geel-oranje) ligt moet ook de komende dagen rekening worden gehouden met deels precaire omstandigheden ten gevolge van de sneeuw vervrachtingen en door de sterke (dagelijkse) opwarming  die het sneeuwdek tot op grote hoogte "durchnässt" en instabiel maakt. Vooral de tour-gangers die er in deze tijd van het seizoen massaal op uit trekken dienen alert te zijn en vooral goed de lokale berichtgeving in de gaten te houden .

Aanhoudend onbestendig
Ook vandaag vinden we de betere condities terug aan de Alpennoordkant, het is er wisselend bewolkt en met de zon over het algemeen best vriendelijk weer. Naar het oosten toe is het daarbij ook nog zwak föhnig . Meer bewolking en neerslag vinden we terug aan de Alpenzuidkant, boven de 1500 a 2000 meter valt de neerslag er in de vorm van sneeuw. Het is nog steeds vrij zacht met op 2000 meter een temperatuur van -2 tot 2 graden en op 3000 meter rond de -5 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich tussen de 1700 meter in het zuiden en 2100 meter in het noorden.


De meeste kans op zon is vandaag weggelegd voor de gebieden ten noorden
van de Alpenhoofdkam. Webcam Engelberg-Härzlisee (1870m, Zwitserland)

Ook vrijdag en in het weekend vooreerst nog weinig verandering. Vrijdag kan vooral in het noorden de zon nog wat meer speelruimte hebben, elders is het meest bewolkt en vooral aan de zuidkant en zaterdag ook in het westen valt   (buiige) neerslag. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1600 en 1900 meter, zaterdag in de westelijke Alpen dalend naar 1400 tot 1200 meter. Zondag krijgen vooral de westelijke Alpen in het voorveld van een opkomende storing (koufront) te maken met een tijdelijke weersverbetering en gaan de temperaturen een dalende trend inzetten.

Deze dalende trend gaat zich in de nacht op maandag en maandag overdag verder voortzetten en en de loop van dinsdag zal het gehele Alpengebied zich weer in veel koudere arctische diepvries lucht bevinden.De meest koude lucht zal echter ten noorden van de Alpenhoofdkam blijven. Vanaf dinsdag dan wel woensdag zullen de temperaturen op 850hPa er tussen de -10 en -12 graden gaan uitkomen. Donderdag dan even tijdelijk iets stijgend voordat een volgende portie koude lucht van het noorden vrijdag of zaterdag tot over de noordelijke Alpen uitstroomt. De inner-alpine gebieden en de zuidkant zullen waarschijnlijk net buit schot blijven van de aller koudste lucht, toch gaat het kwik ook hier flink onderuit.


ECMWF voor woensdag 13 maart, koude poollucht is over Noord Afrika uitgestroomd
donderdag nadert vanuit het noorden nogmaals een portie koudere Poollucht de Alpen

Omdat de arctische lucht vrij droog is worden er geen grote neerslaghoeveelheden verwacht tijdens het wisselen van de luchtsoorten. Wel zal er op het scheidingsvalk van de twee luchtsoorten veel bewolking voorkomen waaruit wat sneeuw of sneeuwbuien kunnen gaan vallen. Dinsdag en woensdag zou er dan vooral nog wat sneeuw in de zuidelijke alpen kunnen neerdwarrelen, in de overige gebieden komt van het noorden de zon er steeds meer in. Donderdag nadert dan een zwakke storing waarachter nogmaals een portie koudere lucht wordt aangevoerd. Op nadering van het front zal de bewolking in de loop van donderdag weer gaan toenemen en er kan opnieuw wat (lichte) sneeuw gaan vallen. Vrijdag valt er dan met name nog wat sneeuw in de nordstau van de centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpenhoofdkam, in de overige gebieden is op nadering van een tussenhoog vanuit Frankrijk droog en op steeds meer plaatsen breekt de zon door.

De verwachtingen voor het weekend zijn nog erg onzeker. ECMWF laat het hoog via de Alpen naar de Balkan trekken, het wordt dan zonnig en weer zachter. Het GFS laat een depressie met neerslag via de Noordzee naar Oost Europa  koersen. Dit kan dan in de Alpen boven de 1000 meter weer sneeuw gaan opleveren.Vervolgens zien we dan ook het hoog over de Alpen doorschuiven met vanaf maandag verder oplopende temperaturen.


Gezellig skien met Flutlicht in Winterberg, via de APP nog steeds positieve
meldingen over prima condities in het Sauerland (Foto 6 maart via de APP)

Samenvattend kunnen we dus stellen dat de volgende week en mogelijk ook nog het weekend daarop in het teken staan van onvervalst winterweer. De details voor wat betreft timing en neerslaghoeveelheden (sneeuw) zijn nog enigszins onzeker en zullen de komende dagen zeker nog worden aangepast. Dat het een heel stuk kouder gaat worden staat echter vast. Ook de Benelux en de Duitse Middelgebergtes kunnen zich na een vleugje lente weer gaan opmaken voor winterse toestanden. In het weekeinde vindt er een overgang plaats naar een beduidend kouder weertype met grote kans op winterse neerslag. In de Ardennen en de Duitse Middelgebergtes (Sauerland) valt de neerslag tot in de lagere delen in de vorm van sneeuw. De temperaturen doen een gevoelige stap terug met na het weekeinde overdag temperaturen rond het vriespunt in de nacht en vroege ochtend lichte tot matige vorst.

Morgen gaat Michael verder kijken wat de atmosfeer nog allemaal voor ons in petto heeft. Fijne dag en ciao vanuit een zacht (8.2°C) en bewolkt Oberwallis. 

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl









Geen opmerkingen: