Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 6 maart 2013

Tussen lente en winter

Algemene weersituatie
Aan de voorzijde van een depressie boven de Atlantische Oceaan liggen de Alpen ook vandaag in een krachtige zuidwestelijke stroming. Na föhn einde op donderdag zullen randstoringen behorende bij het Atlantische laag het weerbeeld in de Alpen tot in het weekend onbestendig bepalen. Volgende week winterinval.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
Weerpraatje

Gisteren trok vanuit het zuidwesten bewolking over de Alpen en tegen de avond was het overal deels bewolkt. Hier en daar brak de bewolking weer en op andere plaatsen kon de zon door de de (hogere) bewolking heen schijnen. Neerslag viel er voornamelijk in de zuidwestelijke Alpen waarbij het boven de 1000 a 1200 meter sneeuwde. Grotere hoeveelheden werden er niet gemeld. Meest opvallend was gisteren de krachtige Südföhn die in de klassieke föhn gebieden behoorlijk uithaalde.


Föhnwolken gistermiddag boven de Franse Alpen (Courchevel)

Zo meldde bijvoorbeeld het Zwitserse Altdorf windsnelheden (pieken) van 120 km/h en ook in de andere föhn gebieden werd hier en daar de 100 km/h met gemak gepasseerd. Opvallend ook dat ondanks de in kracht toegenomen föhn de temperaturen gisteren niet veel hoger uitkwamen en veelal zelfs 2 tot 4 graden lager uitpakten dan de dag ervoor. De rede hiervoor was dat de aangevoerde lucht vanuit het zuiden een stuk kouder was dan de dag ervoor en daarmee het föhn effekt iets compenseerde.
 
In zuiden sneeuw
In de avond en nacht stroomde vanuit het zuiden nog wat koudere lucht over de zuidelijk Alpen uit (T850hPa -2 tot -4 graad) en vooral in de zuidwestelijke Alpen sneeuwde het vanaf een hoogte van 800 meter verder. Vandaag hebben we met een zuidwestelijke stroming opnieuw met de tweedeling tussen noord en zuid te maken. Langs de zuidelijke Alpenhoofdkam is het bewolkt en valt er sneeuw. Het zwaartepunt van de neerslag ligt in de westelijk Alpen een gebied tussen de Alpes-Maritimes-MontBlanc-Tessin, hier kan in totaal 20 tot 40cm samenkomen. In de oostelijke Alpen bevindt het zwaartepunt van de neerslag zich in een gebied uitstrekkende vanaf de Brenner, Ost Tirol,  Karinthië tot aan de Karawanken (zuidelijke Kalkalpen), hier kan lokaal 10 tot 20cm sneeuw gaan vallen. Omdat de aangevoerde lucht geleidelijk weer iets zachter wordt stijgt de sneeuwvalgrens langzaam van 1000 naar circa 1300 tot 1600 meter. Het nulgraden niveau bevindt zicht tussen de 1500 meter in het zuiden en 2300 tot 2500 meter in het noorden.


Prima weer voor buiten activiteiten in een zon overgoten Gerlos (foto via APP)

Terwijl het weerbeeld aan de Alpenzuidkant een winters beeld vertoont mogen de noordelijke en deels ook inner-alpine gebieden zich opnieuw verheugen op lenteachtige temperaturen en zonnige momenten dan wel föhnige opklaringen. De temperaturen pendelen tussen de 10 en 15 graden en met föhn kan het lokaal 18 tot 19 graden warm worden. In de  föhngebieden staat nog steeds die vervelende harde tot stormachtige föhn die lokaal weer kan pieken tot over de 100 km/h. In de loop van de dag neemt de föhn van het westen uit snel in kracht af en komt tot liggen.

In de oostelijke Alpen zal het echter nog tot donderdag duren voordat ook hier de föhn aan kracht zal gaan inboeten. Het is meest wisselend bewolkt en vooral in de zuidoostelijke Alpen valt met zwaartepunt in een gebied van de Stubaier Alpen tot over Oost Tirol en Karinthië nog wat sneeuw. Vrijdag kan het dan vooral in de zuidwestelijke Alpen boven de 1500 meter weer gaan sneeuwen. In de oostelijke Alpen neemt de neerslag vrijdag weer af en ook de föhn is daar dan geen thema meer, afgezien van enkele opklaringen met voorkeur voor de Alpennoordkant blijft het ook dan echter bewolkt.


Het minder goede weer bevindt zich vandaag wederom in de zuidelijke Alpen. Sneeuw
en nevel in het Franse Isola 2000

Diegenen die voor het weekend hopen op een herhaling van het mooie weer zoals we dat het vorige weekend mochten beleven minder positief nieuws. Het is en blijft ook het komende weekend wisselvallig met vooral zaterdag op passage van een storing (occlusie) op weer uitgebreidere schaal regen en boven de 1300 a 1600 meter sneeuw.  Zondag verplaatst het slechtere weer zich  richting de oostelijke Alpen. De westelijke Alpen hebben dan te maken met een geleidelijke weersverbetering. De temperaturen en sneeuwvalgrens komen zondag iets lager uit.
 
Koudeinval
Interessant gaat het dan worden met het begin van de nieuwe week. Het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan trekt in een vrij snel tempo via de Golf van Biskaje naar de centrale Middellandse Zee. Dinsdag wordt het met zijn kern boven de Golf Genua en Corsica berekend. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk in de omgeving van Groenland-IJsland en breidt zich naar het zuiden toe uit. Hierdoor kan vanaf maandag een bel zeer koude lucht die boven het noorden van Scandinavië ligt worden aangetapt en vervolgens op directe weg vanaf de Pool naar het zuiden toe uitstromen. Deze ontwikkeling wordt nu enige dagen door de modellen berekend en lijkt dan ook vrij zeker. De onzekerheid zit hem echter vooral nog in timing en details.


GFS maandag middag  T850 hPa: zeer koude lucht (blauw) nadert  maandag de Alpen en tot
dinsdagavond zal het gehele Alpengebied zich in de koude lucht bevinden.

Het GFS is net als gisteren wat progressiever met deze ontwikkelingen. Volgens dit model stroomt de meest koude lucht reeds in de loop van zondag Nederland binnen en maandag ligt de grens met de veel koudere lucht al tegen de Alpen aan. Het ECMWF ziet dit pas in de nacht van dinsdag op woensdag gaan gebeuren. Het luistert dus allemaal nogal nauw en veel zal gaan afhangen hoe snel de cyclonale hoogteas van het naar het oosten trekkende laag de Alpen passeert en de stroming naar oost tot noordoost gaat draaien. Voorlopig gaan we er maar even ervan uit dat dit proces zicht tussen maandag en woensdag gaat voltrekken.

De arctische luchtmassa's zijn weliswaar zeer koud maar ook relatief droog. Op nadering en passage van het koufront neemt de bewolking toe en kan er wat sneeuw of sneeuwbuien gaan, grotere hoeveelheden worden vooralsnog niet berekend en mogelijk blijft het hier en daar ook gewoon droog. Meer sneeuw zou vanaf dinsdag dan wel woensdag kunnen gaan vallen door de invloed van het lagedrukgebied boven de centrale Middellandse Zee vanuit het zuiden. Dit zou dan met name voor de zuidelijke en oostelijke Alpen belangrijk kunnen gaan worden. Voor details is het zoals al eerder gezegd nog te vroeg.

Richting het weekend gaan de temperaturen geleidelijk weer iets omhoog maar het blijft ook dan winters. In hoeverre nieuwe storingen sneeuw zullen gaan opleveren ofwel dat (tussen)hogedruk voor wat meer zon en vriendelijk weer zal gaan zorgen nog uiterst onzeker.
 
Benelux
Het kortstondige lenteweer met temperaturen die zelfs even tot 18 a 19 graden opliepen wordt in het weekend rigoureus beëindigd wanneer de arctische lucht vanuit het noordoosten gaat binnenstromen. Vanaf het weekend zien we dan ook een overgang naar een beduidend kouder weertype met kans op winterse neerslag en lichte vorst in de nacht en vroege ochtend. Grotere neerslag hoeveelheden worden er vooralsnog niet verwacht.


Webcam Willingen (Sauerland)
 
Sauerland en de de Duitse Middelgebergtes
Ook het Sauerland en de de Duitse Middelgebergtes gaan na een aantal dag met fikse dooi vanaf het  weekend overschakelen op winterweer. Momenteel ligt er in het Sauerland nog 15 tot 40 cm sneeuw en 50 tot 175cm in de zuidelijke Duitse Middelgebergtes en zijn de wintersportmogelijkheden nog redelijk tot goed. Wel zal de sneeuw  de komende dagen flink aan kwaliteit en volumen gaan inboeten door de vrij hoge temperaturen, vooral de lagere gebieden zullen dit gaan merken.

Tot zover maar weer voor vandaag. Morgen gaan we de winterse ontwikkelingen verder vervolgen. Tot dan, fijne dag en ciao vanuit een bewolkt Oberwallis alwaar het kwik alwaar is gestegen tot 7.2 graden

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl







 



Geen opmerkingen: