Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 28 maart 2013

Lenteweer voorlopig kansloos

Algemene weersituatie
Tussen hogedruk boven het noorden van Europa en lage druk boven het zuiden van Europa hebben de Alpen de komende dagen te maken met een (zuidelijke) westelijke hoogtestroming waarmee steeds weer storingen worden aangevoerd. Aanvankelijk zitten we nog in relatief  zachte lucht, vanaf zondag stroomt vanaf het noorden geleidelijk weer koudere en drogere lucht over de Alpen uit.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code groen -geel (niveau 1-2)

Weerpraatje
Langzaam maar zeker nadert voor vele wintersportgebieden het einde van het wintersportseizoen en in het weekend na de Pasen zullen vele gebieden hun deuren dan wel liften sluiten en breekt de zogenaamde "Revionszeit" aan. Sneeuw ligt er overal genoeg en de laatste dagen is er op veel plaatsen zelfs weer een laagje van 10 tot 15cm bijgevallen.


Sneeuwbedekking Alpen, om het verschil met de wolken goed duidelijk te maken is de
sneeuw in rood weergegeven, mooi te zien ook op de satelliet opname van gisteren hoe
de Hochnebel en mist de dalen "vult"

De meeste van ons zullen dus niet zozeer meer op sneeuw zitten te wachten maar veel meer op nog een aantal mooie dagen met vooral natuurlijk de zon. De komende dagen, pak hem beet tot maandag, hoeven we echter niet op stabiel hogedrukweer te reken en zullen we het moeten hebben van de goede momenten tussen de storingen door. Mogelijk dat vanaf zondag of  maandag het weer gaat verbeteren maar zekerheid daarover kunnen we helaas ook vandaag daarover niet geven. Integendeel, de ontwikkelingen vanaf het weekend zijn nog steeds zeer onzeker en het lijkt wel of de atmosfeer ons juist nu nog even probeert een loer te draaien. Ik moet bekennen we in het gehele seizoen niet zolang met zulk grote onzekerheid te maken hebben gehad. Zware tijden voor ons weermannen.


Staalblauwe luchten gisteren boven het Franse Chatel in de Haute-Savoie (via APP)
Zuidelijke westcirculatie
Het probleem zit hem in een al langere tijd totaal geblokkeerd stromingspatroon (hogedrukblokkade) boven het noorden van Europa en uitstrekkend in westelijke richting tot over IJsland-Groenland en in oostelijke richting tot over west Rusland. Ook op grotere hoogte vinden we er goed ontwikkelde hogedrukcentra terug. Door de hogedrukblokkade wordt de polaire jet (straalstroom) gedwongen een een zeer zuidelijke koers te volgen (Iberische Schiereiland, zuid Italie en boven de Balkan afbuigen naar het noorden tot ver in west Rusland. De polaire jet is eigenlijk een soort lopende band op 10 tot 12 km hoogte die graag door depressie wordt gebruikt dan wel gevolgd. Vanuit de kraamkamer in het zeegebied bij New-Foundland trekken ze in een snel tempo de Atlantische Oceaan over om vervolgens via het zeegebied van IJsland west Europa aan te doen. Het moge duidelijk zijn dat met de zuidelijke verlopende straalstroom de depressie eveneens een zeer zuidelijke route volgen en via het Iberische Schiereiland en Italië de Middellandse Zee induiken. De daarbij behorende frontale systemen  kunnen periodiek ook de Alpen beïnvloeden.Ten noorden van de Alpen overheerst de hogedruk en hier zit ook de koudere lucht. De grote hamvraag voor de komende dagen en met name voor de Pasen als ook de dagen daarna is wat de hogedruk boven Scandinavië gaat doen en welke koers de straalstroom en dus de depressies zullen gaan nemen. En om het nog complexer te maken: hoe zit het met de timing van de fronten (neerslag) en de tussenhoogjes (zon).


Genoeg sneeuw met zon en wat hoognebel boven de dalen werd er door
Martin Bakker via de APP vanuit Ehrwald (Tirol) gemeld

Toen ik gisteravond een rondje weermodellen deed zagen de kaarten er voor wat betreft de timing van de fronten al weer heel anders uit en het leek wel of het GFS en ECMWF stuivertje hadden gewisseld ten opzichte van de ochtend uitdraai. Wat wel fier overeind bleef staan is het onbestendige karakter van het weer dat vanaf vanmiddag van het westen uit in de steigers wordt gezet en zeker tot in het weekend zal aanhouden. Dit keer geen poging om nu al het  kaf van het koren te scheiden, reken maar gewoon op onbestendig en wisselvallig weer waarbij de betere momenten (opklaringen, zonnige perioden) tussen de storingen ook zeker aanwezig zullen zijn. Denk maar eens even terug aan gisteren: tussenhoogje en meteen hartstikke goed wintersportweer met op veel plaatsen in de bergen gewoon de hele dag zon.Voor wat betreft de temperaturen verandert er overigens tot en met zaterdag niet al te veel. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1000 en 1300 meter, in de westelijke (Franse) Alpen tijdelijk ook flink hoger.

Interessant wordt het dan vanaf de zondag. Nog steeds zien we de ontwikkelingen met het ten zuiden van de Alpen langstrekkende lagedrukgebied tijdens het weekend. Zondagmiddag  is het voorbij en wordt dan boven het midden van de Adriatische Zee berekent. Het begint er dus steeds meer op te lijken dat de veel koudere lucht die ten noorden van de Alpen aanwezig is zich via de achterdeur van dit laag in zuidelijke richting gaan opmaken. Dit proces wordt tevens versterkt doordat het nog wat verder opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië.


ECMWF begin volgende week, gaat het het hoog lukken zijn vleugels (zon) tot over de
Alpen landen uit te breiden ?

Zowel het GFS als ook het ECMWF opteren steeds meer dit scenario. Het wordt dan vanaf zondag van het noorden uit een stuk kouder waarbij de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen zal zakken. Grote vraag is (daar gaan we weer) in hoeverre de hogedruk zijn invloed tot over de Alpen kan gaan uitbreiden en dus van het noorden en westen uit de zon er steeds meer aan te pas gaat komen. Pakken we even de laatste modeluitdraai van vanmorgen erbij dan dan lijkt er toch heel sterk op we met een algehele weersverbetering te maken gaan krijgen. Zondag zal de zon in de loop van de dag al voor mooi winterweer kunnen gaan zorgen in de westelijke (Franse) Alpen, het oosten moet dan nog afrekenen met veel bewolking en sneeuw. Maandag dan ook hier steeds meer zon. Dat het daarbij ook een stuk kouder gaat worden moeten we op de koop toenemen, veel zal echter weer worden goedgemaakt door de al warme april zon !
Sneeuwverwachting

Met het onbestendige weer van de komende dagen kan er in de Alpen boven de 1500 meter weer het een en ander aan sneeuw gaan bijvallen. Het door ons gebruikte hoogresolutie model van het WRF berekent de meeste sneeuw in de Italiaans en westelijke Franse Alpen, niet verwonderlijk ook gezien de westelijke stromingscomponent en de vrij zuidelijke koers van de slechtweer gebieden. Lokaal wordt er zelf meer dan een halve meter berekend. Toppers vandaag het Italiaanse Courmayeur in Aosto met 82cm aan "neve fresca", het Zwitserse Glacier Des Diablerets met 79cm  en het Franse Chamonic en Flain met eveneens 70 tot 80cm aan verse sneeuw. Overigens ligt er in deze gebieden nog steeds een machtig sneeuwdek wat varieert tussen de 210cm in Aosta en tot 510cm in de Zwitserse Alpen rondom de Diablerets.


WRF met de neerslaghoeveelheden voor de komende 5 dagen

Veel sneeuw overigens ook in de Pyreneeën en Andorra, algemeen ligt er hier tussen de 350 en 210cm. Ook hier de komende dagen behoorlijk wat neerslag die hogerop als sneeuw gaat vallen. Vooral de westelijke Pyreneeën krijgen de volle mep, hier kan tot begin volgende week 70 tot 90mm neerslag gaan vallen (hogerop dus meer dan een halve meter sneeuw. Andorra ligt net iets in de luwte van de bergen en hier valt daardoor beduidend minder. Wie het helemaal bont wil hebben moet afreizen naar het voormalige Joegoslavië en met name de hogere bergen in het westen. Volgens het ECMWF gaat er hier de komende week erg veel neerslag vallen, lokaal met men er rekenen op 100 tot 150mm met als zwaartepunt het westen van Kroatië en Slovenië !

Wat rustiger gaat het er aan toe in de Duitse Middelgebergtes, hier overheerst de invloed van het Scandinavische hogedrukgebied. Het is er eens tuk kouder maar tegelijkertijd ook meest droog. Omdat de lucht geleidelijk iets vochtiger wordt neemt de kans op bewolking wat toe en mogelijk kan er hier en daar wat licht sneeuw of een sneeuwbui vallen. Grote hoeveelheden worden er echter niet verwacht. De sneeuwhoogtes varieren van 30 tot 40cm in het Sauerland en tot 100 a 170cm in de Vogezen en het Zwartewoud.


Prima condities en "poeder"sneeuw worden ook nog steeds vanuit het Sauerland
(Winterberg) gemeld. (ingezonden via APP)

Dichter bij huis
Met het ook op de komende feestdagen tenslotte ook nog even een blik op het weer dichter bij huis. Mooie wandelingen en misschien nog wel een beetje langlaufen in een winterse ambiance is nog steeds mogelijk in de Ardennen. Voor de echte wintersport dichter bij huis biedt het Sauerland uitkomst. Zoals hierboven al even aangehaald zijn de sneeuw en piste condities er, mede gerelateerd aan de tijd van het jaar nog uitzonderlijk goed en zijn de meeste liften ook met de feestdagen in gebruik Veel sneeuw zal er niet gaan vallen maar met het betere weer en periodiek de zon erbij is het er nog steeds uitstekend vertoeven. Zeker de moeite waard om met de feestdagen de pistes en loipes in het  Sauerland eens te gaan verkennen. Houdt er wel rekening mee dat het er met de Pasen erg druk kan gaan worden !

    

Ter afsluiting hierboven nog 2 mooie winterse plaatjesvan gisteren genomen in een diep winters Alpsteingebeid (Schwägalp, Zwits.) waar zelf op 1500 meter nog  zo'n 150cm mooiste sneeuw ligt. Tot zover voor vandaag, morgen is Michael er weer en hopelijk ook dan met zonnige vooruitzichten. Ciao vanuit een bewolkt en föhnig Oberwallis

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: