Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 27 maart 2013

Aanhoudend onbestendig en te koud

Algemene weersituatie
Tussen een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en een depressie boven het Iberische Schiereiland word vanuit het westen relatief zachte lucht over de Alpen getransporteerd. Vanaf donderdag daalt de luchtdruk aan de noordkant terwijl deze aan de zuidkant wat stijgt waardoor tijdelijk een Südföhn tot ontwikkeling komt. Tijdens de Pasen koerst een lagedrukgebied via de Alpen naar de Adriatische Zee waarbij aan de voorzijde vrijdag en zaterdag zacht maar ook vochtige lucht zal worden aangevoerd. Zondag kan via de achterdeur van het laag weer koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen

Waarschuwing:
Lawinegevaar code groen -geel (niveau 1-2)
 
Weerpraatje
Gisteren hadden de Alpen nog steeds te maken met koude en vooral ook vochtige lucht die vanuit het noordoosten werd aangevoerd. Met uitzondering van het zuidwesten en het inner-alpine Wallis was het bewolkt en op veel plaatsen viel tot in de lager gelegen gebieden wat lichte sneeuw. Vooral aan de noordkant van het Alpenmassief was het flink koud en op veel plaatsen werd gewoon een ijsdag geregistreerd (temperatuur hele dag onder het vriespunt). Met de aanvoer van de koude en vochtige lucht viel de afgelopen aan de noordkant tot in het laagland lokaal weer zo'n 2 tot 10cm sneeuw.


Winter ook in het Alpenlaagland, sneeuwbedekt Wintherthur (Zwitserland) gisterenmiddag
 
Vandaag ook veel zon
In de loop van de nacht en vandaag draait de stroming van het westen uit geleidelijk naar zuidwest en waarmee drogere lucht wordt aangevoerd. In de onderste atmosfeer wordt echter eerst nog koude en vochtige lucht aangevoerd welke vooral naar het oosten toe vandaag het weerbeeld nog zal bepalen. Het betere weer wat gisteren al in het zuidwesten en Wallis voor zon en opklaringen zorgde breidt zich geleidelijke naar het westen toe uit .

In de westelijke en centrale Alpen begint de dag vooral in de bergen met zon en ook overdag is het meest zonnig en rustig weer. Meer vocht in de vorm van (rest)bewolking zit nog in de Italiaanse Alpen en hier en daar kan er met voorkeur voor de ochtend nog een (sneeuw)buitje vallen. In het laagland  en Alpenvoorland alsmede ook de dalen kan aanvankelijk nog mist en Hochnebel voorkomen. Ook de oostelijke Alpen kunnen in de ochtend nog te maken hebben met restbewolking met ook hier aan de zuid(oost)kant nog wat lichte neerslag of een bui. In de overige gebieden gaat het van het westen meer en meer opklaren. Het is al met al wat minder koud dan gisteren waarbij de hoogste temperaturen in het westen en zuiden zullen worden gehaald. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -2 en -5 graden en op 3000 meter rond de -10 graden. Het nulgradenniveau varieert van 1500 meter in het westen en 1000 meter in het oosten.


Vandaag belooft het met veel zon in de bergen een prima wintersport dag te worden,
webcam Arosa (Graubünden (1740m) 

Lang zal het betere weer met zon echter niet duren, donderdag naderen vanuit het zuidwesten alweer nieuwe wolken en in de ochtend kan in de zuidwestelijke Alpen eerste neerslag gaan vallen. In de middag breidt de bewolking en neerslag zich verder naar het oosten toe uit. De oostelijke Alpen hebben donderdag eerst nog te maken met de zon en vooral in de ochtend kan er Hochnebel en mist boven de dalen en het laagland aanwezig zijn. In de namiddag en avond dan ook in de Vorarlberg, het Tiroler Oberland, Osttirol en het noorden van Karinthië en ook de zuidelijke delen van het zuidwesten steeds meer bewolking gevolgd door eerste neerslag.  De sneeuwvalgrens ligt overal tussen circa 1100 a 1300 meter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de .2 en -5 graden, de laagste waardes naar het oosten toe. In de nacht op vrijdag trekt de neerslag dan verder over de oostelijke Alpen en in het westen (Frankrijk) gaat het geleidelijk weer wat opklaren.

"Goede Vrijdag" zal naar alle waarschijnlijkheid in het oosten bewolkt (trübe) van start gaan waarbij er vooral in de ochtend wat regen of sneeuw valt. De opklaringen die in de nacht al de westelijke Alpen binnenkwamen breiden zich in de ochtend via Zwitserland verder naar het oosten toe uit en `s middags dan ook over de oostelijke Alpen, afgezien van hier en daar nog een (lichte) bui is het vooral overdag droog. Helaas zal de weersverbetering ook dit keer maar van korte duur zijn, eerste wolken die in de middag in het zuidwesten aan het zwerk verschijnen zijn de voorbode op nieuwe fronten. Deze fronten hangen samen met een depressie die juist in het weekend via midden Frankrijk en net ten zuiden van de Alpen naar midden Italië gaat trekken.


Juist in het weekend trekt een depressie met neerslag (sneeuw) net ten zuiden van
de Alpen naar het oosten. Kaart ECMWF zaterdag 30 april
 
Zondag eerste Paasdag zien we het laag met zijn kern net iets ten oosten van de Golf van Genua liggen. Dit systeem gaat er voor zorgen dat het weer in de Alpen op zaterdag en ook op zondag onbestendig zal gaan verlopen. Zaterdagochtend kan  in de oostelijke Alpen de zon nog even schijnen maar in navolging van het westen wordt het ook hier toenemend onbestendig. Het langst droog met wat opklaringen blijft het in het noordoosten van Oostenrijk, hier kan het tot in de avond duren voordat ook hier neerslag gaat vallen. Op zondag kan met een naar noordoost draaiende stroming via de achterdeur van het laag boven noord Italië weer wat drogere lucht gaan binnenstromen. Vooral de (zuid)westelijke Alpen komen dan weer in wat rustiger vaarwater. De sneeuwvalgrens ligt op zaterdag tussen de 1000 en 1300 meter en zal op zondag tot 600 a 500 meter dalen.
 
Maandag tweede Paasdag trekt het laag naar het noordoosten weg en van het westen uit komen we steeds meer onder de invloed van een uitloper van het Scandinavisch hogedrukgebied wat daar nog altijd ligt. Terwijl de (zuid)oostelijke Alpen nog te maken hebben met de naweeën van het wegtrekkende laag  gaat het vooral in de westelijke en zuidwestelijke Alpen opklaren en met een beetje geluk wordt de maandag gewoon een heel zonnige dag. Hoe verder naar het (zuid)oosten toe hoe meer bewolking met hier en daar een sneeuwbui.


Het lijkt wel Hochwinter in de Alpen (Hirschegg, Kleinwalsertal (1124m), met de zon
erbij wordt het vandaag een perfekte winterdag. Zal dit ook vanaf tweede Paasdag gaan
lukken
?!

Vanaf maandag gaat de strijd tussen het enorm taaie Scandinavische hoog en de depressies boven de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee onverminderd verder. Kijken we naar de uitdraai van de modellen dan lijkt het er zelfs op dat het hoog verder in kracht zal gaan toenemen. Rond het midden van de week is de kerndruk al opgelopen tot 1040hPa en zien we een klassiek winterse drukverdeling. De grote vraag voor de volgende week zal zijn in hoeverre de Alpen kunnen gaan profiteren (zon) van dit machtige hogedruk bastion boven Scandinavië en in hoeverre  een koude putje (hoogtelaag) eventueel het betere weer zal gaan frustreren? Vrij zeker lijkt wel, mede ook omdat het ECMWF met een soortgelijk scenario op de proppen komt; dat de lente nog ver weg  en het voor de tijd van het jaar te koud is en blijft. Het enige wat ons voor het uitluiden van het wintersportseizoen dan nog ontbreekt is de zon.



GFS met klassiek winterse drukverdeling midden volgende week. Kunnen de Alpen
gaan profiteren van dit hoog of gaan storingen aan de zuidflank (hoogtelaag) toch
weer roet in het eten gooien.....?

Laten we hopen dat het vanaf maandag gaat lukken, zelf ben ik gezien de drukverdeling en ontwikkelingen daarover toch best wel optimistisch. Hoe dan ook, morgen en de komende dagen gaan we het allemaal verder vervolgen. Vandaag even genieten van het mooie zonnige "winter"weer, fijne dag en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: