Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 26 maart 2013

Nog even winters

Algemene weersituatie
Een depressie boven de Middellandse Zee trekt richting Griekenland weg en lost verder op. Met een naar west tot zuidwest draaiende stroming wordt geleidelijk weer wat zachtere maar nog steeds onbestendige lucht aangevoerd.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code groen -geel (niveau 1-2)
 
Weerpraatje
Met de noordoostelijke stroming kon de koudere lucht gisteren over vrijwel het gehele Alpengebied uitstromen. De laagste temperaturen werden gemeten in het noorden en noordoosten. Een stuk zachte was het aan de Alpenzuidkant een noordelijke wind (Nordföhn) de temperaturen nog een extra thermisch opkikkertje gaf. Het warmst werd het in het Zwitserse Tessin waar het kwik lokaal nog tot bijna 14 graden kon oplopen. In Oostenrijk werd  kon het kwik hier en daar nog even tot 6 graden stijgen. Met uitzondering van de zuidwestelijke (Franse) Alpen was het overal meest bewolkt en vooral in de nordstau an de Alpenhoofdkam viel wat (lichte) sneeuw. Een ander sneeuwgebied bevond zich in de zuidoostelijke Alpen. Grotere neerslaghoeveelheden werden er nergens gemeld. Zwitserland kwam gisteren nergens verder dan 4mm en in Oostenrijk werd lokaal 6mm afgetapt. In de bergen viel de neerslag in de vorm van wat sneeuw, meer dan 5 tot 10cm werd er niet gemeld.


Op menige plek met voorkeur noord en zuidoostkant  toch weer een mooi vers laagje
sneeuw vanmorgen. (Gerlosplatte, 1590m)

Inmiddels is het lagedruk gebied wat ten zuiden van de Alpen langs trok en de weg voor de koudere lucht vrijmaakte verder naar het zuidoosten doorgetrokken en ligt vanmiddag rond het middaguur met zijn kern alweer boven het Griekse vasteland. Tussen dit laag en een wat in kracht afnemende hogedruk boven Zuid Scandinavië hebben we ook vandaag in de onderste atmosfeer te maken met de aanvoer aanvoer van vrij vochtige en koude continentale lucht die vooral aan de noordkant van de Oostenrijkse en oostelijke Zwitserse Alpenhoofdkam nog stuwt. Terwijl het naar het oosten toe meest bewolkt is en nog wat sneeuw valt  krijgen de westelijke Alpen te maken met een mix van opklaringen, wolken en lokale (sneeuw)buitjes, typisch april weer dus. Hier pendelt de sneeuwvalgrens tussen de de 1000 en 1500 meter, in de oostelijke Alpen sneeuwt het tussen de 1000 meter in de westelijk delen en tot in het dal in het oosten. Het nulgradenniveau varieert van - 3 graden in de westelijke en -4 tot -8 graden in de oostelijke Alpen. Op 3000 meter vriest het een graad of 10 tot 12. De wind komt meest uit west tot noordwestelijk richtingen en is zwak tot matig.


Zon vanmorgen vooral in het zuideliijke Wallis (beeld Matterhorn) en vooral de
zuidwestelijke Alpen, elders meest nog grauw met wat  (lichte sneeuwval

Woensdag belooft een heel aardige dag te gaan worden. De depressies leven zich uit op de Atlantische Oceaan en het Middellandse Zee gebied en de depressie boven Griekenland lost verder op en heeft nauwelijks nog invloed op het (oostelijke) Alpenweer. Onder een vlakke luchtdrukverdeling tussen hogedruk in het noorden en de lagedruk boven de Middellandse Zee liggen we in een "niemandsland" waarbij van het westen uit wat drogere lucht instroomt. Vooral in de westelijk Alpen zal de zon uren kunnen gaan maken, de zuidkant heeft te maken met wat meer hardnekkige wolken(velden). Oostenrijk heeft in de ochtend nog te maken met restbewolking maar met het vorderen van de dag komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn.

Donderdag komt op nadering van een storing vanuit het westen weer nieuwe bewolking opzetten waaruit enkele deels stevige buien kunnen gaan vallen. De oostelijke Alpen hebben ook donderdag in eerste instantie nog te maken met zonnige perioden dan wel opklaringen voordat in de middag en avond van het westen uit ook hier de bewolking weer toeneemt en eerste buien gaan vallen. De sneeuwvalgrens pendelt zowel op woensdag en ook op donderdag tussen de 1100 en 1300 meter. Op 2000 meter vriest het tussen de -2 en -4 graden. Kouder is het woensdag en donderdag nog in de oostelijke delen van Oostenrijk.


Deze "paashazen" in Saalbach hebben er in ieder geval al heel veel zin in en
meldden "alles top vanuit Saalbach" (via @APP)

Vanaf "Goede Vrijdag" wordt het allemaal heel onzeker en het is nog maar zeer de vraag of het weer ook "goed" zal gaan worden. Mogelijk dat de westelijke Alpen in de ochtend nog van de zon kunnen genieten maar lang zal dit niet duren. Uitgaande van een volgende storing trekken de opklaringen naar Oostenrijk weg en in de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen weer snel toe gevolgd door nieuwe frontale neerslag. Vooral de zuidwestelijke Alpen krijgen hier vanaf de middag mee te maken en lokaal kan het even aardig "plenzen". Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1000 en 1200 meter maar zal in het verloop van de dag stijgen tot circa 1500 sneeuwen. In Oostenrijk komen naast de doortrekkend opklaringen enkele buien tot ontwikkeling, sneeuw valt er hier boven de 1000 a 1500 meter.
 
Paasweekend
Tja, en dan het Paasweekend ! De toenemende onzekerheid voor de vrijdag belooft al niet veel goeds voor de Pasen wanneer het gaat om het geven van een prognose. Veel en zo niet alles zal gaan afhangen van de precieze koers van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan via een vrij zuidelijke route (straalstroom)  onder de Alpen door of precies over de Alpen heen naar het oosten trekken. Omdat de Alpen ook dan in het grensgebied tussen veel koudere lucht in het noorden en de zachtere lucht in het zuiden liggen hebben we te maken met een zeer complexe situatie die op deze termijn nog vele onzekerheden met zich meebrengt. Daar komt ook nog eens bij dat het GFS en het ECMWF met kleine verschillen komen die echter grote gevolgen kunnen hebben. Zo berekent het GFS vanaf zaterdag een (periodiek) onbestendig en vrij zacht weerbeeld waarbij de grens met de koudere lucht duidelijk ten noorden van de Alpen zal blijven.


ECMWF voor zondag 31 maart, het wordt allemaal erg spannend met de Pasen
en de vraag is of het tussenhoog (geel) met koudere  lucht "de boel gaat redden"

Het ECMWF komt ook eerst de verzachting op de proppen maar juist tijdens de Paasdagen gaat volgens dit model via de achterdeur van een over de Alpen wegtrekkend laagje opnieuw koudere lucht naar het zuiden toe terrein winnen. Juist de koers van dit laagje, in combinatie met de hogedruk (koudere) lucht die nog net ten noorden van de Alpen loert , maakt het geheel zo onzeker. Vrij zeker is al wel dat de kans op stabiel en vooral zonnig weer niet groot zal zijn. Dat betekent echter niet dat het allemaal kommer en kwel is. Integendeel, tussen de storingen door gaat genoeg ruimte komen voor mooie opklaringen en het kan zelfs gewoon gedurende langere tijd zonnig worden. Laten we hopen dat de timing van het betere weer (tussenhoog) gunstig zal gaan uitpakken.
 
Langere termijn
Kijken we dan nog even verder na de langere termijn en het weer in de week na Pasen dan zien we ook dan nog steeds die enorme onzekerheid. Hogedruk kan zich in het noorden over Scandinavië tot over het westen van Rusland handhaven en de lagedrukgebieden vinden we terug boven de Middellandse Zee. Met een nog steeds vrij zuidelijk en tijdelijke zwabberend verlopende straalstroom blijven de Alpen ook dan in het grensgebied van de koudere continentale lucht die met oostelijke winden wordt aangevoerd en de veel zachtere lucht die vanuit het westen over het zuiden van Europa wordt aangevoerd. In hoeverre het periodiek onbestendige karakter zal blijven bestaan is eveneens nog onzeker.
 
Sneeuwverwachting
Vandaag kan er vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam in het zuidoosten boven de 600 a 800meter nog wat licht sneeuw vallen waardoor het sneeuwdek nogmaals met enkele centimeters zal aangroeien. Vanaf donderdag tot zaterdag neemt de neerslagkans weer toe en kan er op meer plaatsen sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens stijgt daarbij van het westen uit tot circa 1500 meter. In de bergen en dan met voorkeur voor de Franse en Italiaanse Alpen als ook de zuidelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen kan tot zaterdagmiddag 30 tot 50cm sneeuw gaan vallen. In de periode van zaterdag tot maandag kan er op het doortrekkende laag en bijbehorende storing nogmaals neerslag van betekenis gaan vallen. Of de sneeuwvalgrens dan weer tot in de dalen gaat zakken is nog onzeker. Zeker is wel dat het vanaf  circa 1200 1500 meter hoe dan ook in vaste vorm gaat vallen. Voor de meeste skigebieden betekent dit dus gewoon een verse laag sneeuw. Pakken we nog even het ECMWF model ernaast dan zien we dat we tot dinsdag 2 april boven de 1500 a 1700 meter cumulatief tussen de 40 en 70cm aan verse sneeuw mogen verwachten met zwaartepunt westelijke en zuidelijke Alpen.


Neerslag (sneeuw) verderling volgens het WRF model voor de komende 5 dagen

Ook de Pyreneeën dan met name de westelijke delen mogen zich gaan opmaken voor periodiek onbestendig weer met veel neerslag. In de westelijke Pyreneeën kan tot maandag tussen de 50 en 90mm neerslag gaan vallen waarbij de sneeuwvalgrens grote variatie kent en meest tussen de 1500 en 1900 meter zal pendelen. (ook hier nog de enige onzekerheid). De centrale Pyreneeën en Andorra blijven zoals het er nu uitziet buiten schot van de meeste neerslag. Uitgaande van het ECMWF gaat er hier op de hogere pistes tot dinsdag tussen de 10 en 20cm sneeuw vallen.
 
Het Sauerland en de Duitse Middel gebergtes blijven naar alle waarschijnlijkheid de komende dagen in de koude lucht liggen (oostelijke stroming) en tot na de Pasen verandert daar niet veel aan. Omdat de koude lucht vrij droog is en de hogedrukinvloed overheerst wordt er niet veel neerslag (sneeuw) verwacht en veelal is het gewoon opgeklaard dan wel zonnig. De wintersportcondities en sneeuwkwaliteit (tot 45cm in het Sauerland) zijn voor de tijd van het jaar door het aanhoudend veel te koude weer nog uitzonderlijk goed.


Winterse Winterberg Sauerland, daaraan zal ook de komende dagen weinig veranderen

Tot zover maar weer voor vandaag,  morgen maar weer eens verder kijken hoe het allemaal verder zal gaan evolueren. Ciao vanuit Oberwallis waar het licht sneeuwt en grijs en weer wit is.
  
@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: