Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 4 oktober 2013

Halve meter sneeuw westelijke Alpen mogelijk

Opkomende neerslag en afkoeling

Het oost Europese hoog verliest zijn grip op het Alpenweer. Een volgend hoog zal vanaf maandag een weersverbetering gaan inluiden. Tijdens dit wisselen van de wacht zal een koufront in het weekend voor een tijdelijke weersverslechtering gaan zorgen.

Gisteren hadden we te maken met de aangekondigde tweedeling in de Alpen. Terwijl in de westelijke Alpen in de onderste luchtlagen de zuidelijke hoogtestroming weer in kracht toe nam profiteerden de oostelijke Alpen van de drogere continentale lucht die daar achter een koufront was binnen gestroomd. Tegelijkertijd stroomde er het westen in de hoogte vanuit het (noord)westen ook zachtere en vochtigere lucht binnen. Resultaat van dit alles was dat vooral in de oostelijke Alpen de zon scheen (afgezien van de gebieden onder de Hochnebel) en in de westelijke Alpen de bewolking overheerste. Hier werd het, mede ook ondersteund door een opstekende Südföhn het warmst. Zo meldden de weerstations in het inner-alpine Wallis maar ook in het föhn favoriete Rheintal lokaal 23 tot 24°. Tegelijkertijd kwam het kwik in het oosten maar met moeite boven de 10 a 11° uit. Ook in de bergen was het niet echt koud, in de Zwitserse Alpen lag het nulgraden niveau zelfs op bijna zomerse 3800 meter.


Radar gisterenmiddag 14h00, mooi is de tweedeling tussen oost en west te zien

Ook vandaag zien we aanvankelijk nog de tweedeling: de oostelijke Alpen bevinden zich meer onder invloed van een hoog boven Oost Europa. De westelijke Alpen komen toenemend onder invloed van een depressie met kernen boven IJsland en het zuiden van de Britse Eilanden waarmee de zuidwestelijke hoogtestroming geleidelijk verder in kracht toeneemt. In het voorveld van een naderend koufront welke in het weekend van west naar oost afzwakkend over de Alpen zal trekken, hebben we ook morgen eerst nog te maken met deels föhnige condities.


Prachtige föhnluchten en föhnmuur boven de Simplon (Oberwallis)

De dag start dus weer met de tweedeling, veel bewolking in het westen en in het oosten de zon. Op dit moment loopt de scherpe grens met bewolking over centraal Oostenrijk en de neerslag heeft het westen tot over de Vorarlberg en Tirol bereikt. De neerslag mag nog geen naam hebben maar goed, nat worden doe je er wel van. Ook de rest van de dag nog niet veel verandering met de grootste kans op zon in het oosten van Oostenrijk. Hier is het met een schrale zuidooster ook behoorlijk fris. In de namiddag en avond neemt van het westen uit op nadering van het koufront in de westelijke Alpen de bewolking toe en meer neerslag kondigt zich aan. In de avond en nacht zal deze zich verder intensiveren en vooral in de Franse Alpen kan het behoorlijk gaan plenzen. Overdag pendelt het kwik op 2000 meter nog rond de 12 graden en op 3000 meter rond de 5 graden, vriezen doet boven de 3900 a 4000 meter. In de nacht daalt het kwik dan in alle hoogtes met een graad of 5 en de sneeuwvalgrens daalt naar circa 2700 meter


Een bewolkte en regenachtige start in oa het westen van Oostenrijk. Webcam
Schnepfau, Bregenzerwald
Zaterdag dan vooral nog neerslag in de westelijke Alpen en deels kan het in de westelijke en zuidelijke delen aanhoudend en intensief regenen en boven de 2000 a 2500 meter sneeuwen. De oostelijke Alpen krijgen in wat afgezwakte vorm met het front te maken waarbij de westelijke delen de meeste kans op neerslag maken, deels kan het er echter ook nog föhnig zijn. Hoe verder naar het oosten hoe minder neerslag. Zondag neemt van het westen de neerslag dan weer af en eerste opklaringen schuiven van het westen uit binnen. Het westen van Oostenrijk heeft dan juist nog te maken met veel bewolking en wat neerslag.

In de westelijke Alpen waar de meeste neerslag wordt verwacht (zwaartepunt Mont Blanc tot aan Monte Rosa gebied) kan er boven de 2600 a 2800 meter 20 tot 50cm Neuschnee gaan vallen, lokaal is ook nog meer mogelijk. Elders mag men hogerop rekenen op 10 tot 30cm. Kijken we nog even naar de neerslaghoeveelheden dan zien we dat het ECMWF voor de westelijke Alpen met 30 tot 75mm op de proppen komt. Het GFS gaat uit van soortgelijke hoeveelheden met lokaal in de Franse Alpen tot 85mm. Voor Oostenrijk komt dit model met hoeveelheden van 5 tot 70mm op de proppen, hier de hoogste waardes aan de zuidkant (Zuid Tirol en Karinthie), het ECMWF berekend voor de westelijke oostelijke Alpen 2 tot 10mm, elders valt hier volgens dit model nauwelijks tot geen neerslag. Kortom: het koufront zal voor in de westelijke Alpen actief.


Sneeuw dit weekend vooral hogerop in de westelijke Franse en Zwitserse Alpen, de Mittelallalin
(foto) in Saas-Fee (3500m, Wallis) zal ongetwijfeld ook een verse laag gaan meepakken

De weersverbetering die zich in de loop van de zondag al voorzichtig in het westen bemerkbaar maakt heeft te maken met een volgend hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan het Europese continent optrekt. Dit hoog zal in grote delen van Europa en ook de Alpen voor rustig, zacht en in de bergen zeer zonnig herfstweer gaan zorgen. Wel neemt in de dalen en het laagland de kans op Hochnebel en lage bewolking weer toe. In de tweede helft van de week berekent het ECMWF een volgend hoog in opbouw wat met zijn centrum ergens boven het Verenigde Koninkrijk dan wel de Noordzee komt te liggen. Via de oostflank van dit hoog wordt dan weer gevoelig koudere lucht vanuit het hoge noorden op transport gezet die in het volgende weekend ook de oostelijke Alpen zal bereiken. Overigens zien we deze koude oplosingen ook mooi terug in de ensembles van het GFS (hieronder)


Hoe (en of) dit allemaal in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover voor deze vrijdag, morgen en zondag meer Alpenweer dan verzorgd door Michael. Fijne dag en alvast een fijn weekend.



 @Alpenweer Twitter



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: