Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 3 oktober 2013

Hogedruk laat steekje vallen

Eerste winterse plaagstootjes op de Balkan. In de Alpen blijft het wat aanmodderen en kan de hogedruk nog steeds niet overal een echte vuist maken. Na een nat intermezzo in weekend volgende week wellicht meer succes.


Weekend paraplu meenemen

Ik had al eerder geschreven dat in de herfst en ook winter hogedruk niet altijd een garantie biedt op mooi weer en zon. Net als de voorgaande dagen hadden we op veel plaatsen ook gisteren weer te maken met deels hardnekkige bewolking en mist dan wel Hochnebel en hier en daar viel wat regen of een buitje. Op andere plaatsen en dan met voorkeur voor de inner-alpine gebieden en de Alpennoordkant brak de bewolking en klaarde het deels mooi op. Met zon kon het kwik er lokaal nog tot 20 a 23 graden stijgen.


Wie in de Alpen de winter zoekt vindt deze hogerop. Panorama vanaf het
Sonnblick Observatorium (Lienzer Dolomieten) bij -7.2° gistermiddag

De al dagen hardnekkige bewolking en lokale neerslag hebben we te danken aan een zeer ongunstige en vrijwel stationaire ligging van een (zwakke) frontale zone, het gebied waar zich de fronten ophouden. Sinds het afgelopen weekend strekt deze zich uit vanaf het zuiden van de Britse Eilanden, noord Frankrijk via de Alpen tot aan de Balkan. Ten westen ervan houdt zich de warmere en vochtigere lucht op, ten oosten ervan veel koudere continentale lucht. Deze ongunstige situatie zorgde ervoor dat ondanks de hogedruk de lucht maar met moeite kon "drogen" en het met de zonneschijn tegenviel.

 Doordat het hoog gisteren met zin zwaartepunt wat meer naar het zuiden trok kon vooral in de hogere luchtlagen de bewolking wat meer oplossen, door een toenemende inversie tot een hoogte van 1000 a 1500 meter en een opkomende "Bise" (noordoosten wind) loste de mist en Hochnebel in de dalen juist weer minder makkelijk op. De koudere en drogere lucht kon vanuit het oosten tevens tot over delen van Oostenrijk, de Italiaanse Po vlakte en Alpenzuidzijde uitstromen en ook daar brak de bewolking en loste de mist in de loop van de dag op.Overigens zorgde een storing en de koude lucht gisteren in Oost Europa deels al voor winterse toestanden en viel er in delen van Roemenië (Balkan) gewoon sneeuw.


Kou en sneeuw in de Balkan, bij ons voorlopig geen thema

Ook vandaag en morgen blijft het nog aanmodderen met ons hoog, wel verwacht ik door de aanvoer van wat drogere lucht in de oostelijke Alpen ook zon. In de westelijke Alpen stroomt in de loop van de dag weer vochtigere lucht binnen en kan tussen eventuele opklaringen door ook wat regen of een buitje vallen. Het is niet koud, op 2000 meter een graad of 12 en op 3000 meter een graad of 5. Het nulgradenniveau vinden we op circa 3700 meter, voor de oostelijke Alpen kunnen we er een graad of 2 a 3 aftrekken.

Vrijdag wordt het er op nadering van een koufront niet beter op, aanvankelijk is het nog föhnig maar over het algemeen overheerst de bewolking en gaat er op steeds meer plaatsen wat neerslag of een bui vallen, geleidelijk neemt ook de intensiteit toe. Het langst droog en zonnig blijft het naar het oosten toe en ook de Alpes-Maritimes en föhngebieden zullen de regendans vooreerst nog ontspringen. Zaterdag dan van west naar oost koufront passage en overal verdere weersverslechtering met deels intensieve buiige neerslag.


Actuele radarbeeld met neerslag en bewolking Alpen vanmorgen

Na het koufront stijgt de luchtdruk weer snel op nadering van een volgend Atlantisch hogedruk filiaal. Van west naar oost wordt het in de loop van de zondag en maandag droog en het klaart steeds meer op. Natuurlijk, we weten het al, neemt de kans op Hochnebel en mist dan ook weer toe. Al met al toch prima bergweer en uitermate geschikt om erop uit te trekken en te genieten van de toenemende kleur contrasten van de voortschrijdende herfst.

Gisteravond kwam het ECMWF vanaf de tweede helft van de komende week met een klassiek winterse luchtdrukverdeling op de proppen. Het bovengenoemde Atlantische zou dan verder doorschuiven naar Scandinavie en op donderdag met een kerndruk van maar liefst 1040 hPa boven Finland komen te liggen. Bij dit scenario stroomt vervolgens zeer koude lucht vanaf de Pool om het hoog met de wijzers van de klok mee via het noorden van West Rusland en vervolgens via de Baltische Staten naar het zuiden.


Klassiek "winterse" setting  medio volgende week volgens het ECMWF  van gisteravond

De meest actuele kaarten van het model hebben dit scenario inmiddels weer verlaten. Vanmorgen zijn zowel het GFS als ook het ECMWF het er unaniem over eens dat een machtig bastion van hogedruk met zwaartepunt zich boven oost Europa zal gaan vestigen. Niks geen winterse kaarten dus, we krijgen dan gewoon rustig en vrij zonnig herfstweer met vooral in de bergen veel, heel veel zon. "Der Altweibersommer grüsst".

Kijken we ook nog even naar de 50 diverse berekeningen van het GFS (ensembles) dan zien we dat ook vandaag weer wat meer lijntjes een neerwaartse trend vertonen rond de 11e oktober. Enige onzekerheid binnen de langere termijn is dus zeker aanwezig. Ook de neerslag (omcirkeld) voor dit weekend wordt mooi weergegeven.


Met de winterse setting van het ECMWF van gisteravond in ons achterhoofd sluiten we voor vandaag af. Hoe het allemaal verder zal gaan evolueren, daarover morgen meer. Ciao vanuiteen bewolkt Oberwallis (Rosswald)



 @Alpenweer Twitter



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

 



Geen opmerkingen: