Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 14 oktober 2013

Koudeputje nog even weerbepalend

Het koudeputje dat verantwoordelijk was voor de winterinval in de Alpen en de "zondvloed"achtige regen in delen van Nederland zal nog tot donderdag zijn invloed op het weerbeeld in grote delen van Europa bepalen.

Hardnekkig koudeputje

Met de vriendelijke groeten van Xenon: dit is de naam van het hoogtelaagje (koudeputje) dat afgelopen donderdag vrijdag de Alpen de Temperatursturz inclusief een dik pak sneeuw bezorgde. Laten we nog eens even terugkijken op het geen gebeurde !

Zaterdag en zondag trok Xenon zich via de Benelux en over het Engelse Kanaal langzaam naar het zuidoosten van het Verenigde Koninkrijk alwaar we het vanmorgen met zijn kern terugzien. Sneeuw dus in de Alpen, lokaal zelfs 50-100cm en regen, heel veel regen in delen van Nederland en België. In 24 uur tijd viel er tussen de 70 en 100mm en lokaal waren er meldingen van 105 tot 120mm, dit staat gelijk aan 8 miljoen liter per vierkante kilometer: 2240 miljard liter in totaal !! Regenhoeveelheden die anders in Nederland in de gehele maand oktober vallen. Niet gek, wel vervelend voor boer en tuinder en  natuurlijk weer menig ondergelopen kelder en andere ongemakken.


Satelliet opname van Xenon gisterenmiddag rond 13h00

Dit soort neerslaghoeveelheden vielen er eerder dus al in de Alpen met dien verschil dat een groot deel van deze neerslag in vaste vorm viel  Vooral de centrale Alpen kregen (we berichtte eerder hierover) een dik pak sneeuw voor de kiezen en deels vielen er vlokken tot 450 meter hoogte (Vaduz) en ook de binnenstad van Innsbrück was gewoon sneeuwbedekt.


In de lagere delen van de Alpen was de sneeuw zeer nat en dus zwaar, hier veel overlast
door oa afgebroken takken

In de nacht van vrijdag op zaterdag trok een volgende storing behorende bij het hoogtelaag vanuit het zuiden de Alpen binnen en dit gaf dan ook in de zuidelijke delen van Zwitserland de eerste oktobersneeuw. In delen van het noordelijke Tessin, de Simplon en de zuidelijke Walliser Alpen ging het in e avond regenen en sneeuwen en tot de ochtend lag er op uitgebreide schaal 30 tot 40cm. In het gebied van Saas-Fee viel nog meer, rond de Mittelallalin lokaal zelfs 70cm Neuschnee. Opmerkelijk bij deze neerslag de sterke neerslagafkoeling, binnen een uur daalde de temperatuur met een graad of 4 tot 6 en daarmee kon ook de sneeuwvalgrens tot in de dalen afzakken. Zo meldde zelfs het vrij laag gelegen Brig (680m)  en Visp (640) in het Rhonedal sneeuwval en lag er zaterdagochtend ook hier een dun laagje sneeuw.


"Bella neve" in het "Val Bedretto" (noord Tessin) 12 oktober

Zaterdag ben ik voor een paar dagen naar ons "buitenverblijf" in de Bergen vertrokken om even de winterse sferen te "proeven" en hier op 1800 tot 2600 meter inderdaad gewoon diep winters met 30 tot 50cm mooie Neuschnnee, lichte vorst en met de blauwe lucht erbij op zondag gewoon genieten. Wel is nog goed te merken dat de zon nog steeds veel kracht heeft, vooral gisteren dooide het in de zon flink. Op schaduwplekken in de heldere lucht echter niets aan het handje.

Toch gaat er de komende dagen wat veranderen en deze verandering heeft alles te maken met de ontwikkelingen van het hoogtelaagje. Eigenlijk is de positie boven het zuiden van het Verenigde Koninkrijk voor de Alpen (sneeuw) niet gunstig. Immers, we hebben nu te maken met een zuidwestelijke aanvoer en de lucht welke uit die richting komt is niet echt koud. Daarnaast wordt ook nog eens veel vocht aangevoerd. Een gebied met vochtigere lucht en dus veel bewolking en wat neerslag heeft zich van het zuidwesten vannacht over de westelijke Alpen uitgebreid en trekt verder naar het oosten.


Heerlijke winters met 30-40 cm sneeuw gisteren in de Walliser Alpen (Rosswald 1800m)

In het oosten is het vandaag het vriendelijkst, het is er meest droog en de zon doet vooral in de ochtend goed mee. In het westen gewoon bewolkt en hier en daar valt wat neerslag. In de zachtere lucht is de sneeuwvalgrens inmiddels ook weer gestegen en pendelt vandaag zo tussen de 2000 en 2400 meter. Ook op grotere hoogte bij lange na niet meer zo koud als nog op vrijdag en zaterdag, op 2000 meter pendelt het kwik rond de 3°, op 3000 meter rond de -3° en op 4000 meter rond de -8°. Het nulgradenniveau vinden we terug rond de 2500 meter.

Morgen wordt het nog iets zachter, verder ook dan veel bewolking, ook in het oosten en toenemende neerslagactiviteit op nadering van een storing. Deze storing zal vooral richting en op de woensdag voor neerslag gaan zorgen, het kan dan behoorlijk gaan plenzen waarbij de sneeuwvalgrens tijdelijk weer wat lager (1500-1800m) uit zal komen. Boven de 2000 meter kan dan toch weer sneeuw van betekenis gaan vallen, dit geldt met name voor de Franse en Zwitserse Alpen en het westen van Oostenrijk waar lokaal nogmaals 30 tot 50cm haalbaar moet zijn.


Verdeling sneeuwval komende 3 tot 5 dagen

Vanaf de tweede helft van de week zien we dat het hoogtelaag verder naar Oost Europa wegtrekt met in diens kielzog een hogedrukgebied. Dit hoog zal uiteindelijk boven Oost Europa (Balkan) komen te liggen. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een complex lagedrukgebied liggen. Tussen deze twee druksystemen komen grote delen van West Europa en dus ook de Alpen onder een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming te liggen. De temperaturen gaan verder omhoog het is periodiek wisselvallig en ook de föhn kan weer een rol gaan spelen. Al met al weinig tot geen winterse aspiraties meer in modellen land en diegenen die nog van de sneeuw willen genieten moeten boven de 2000 a 2200 meter klimmen !



 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: