Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 11 oktober 2013

Winterse episode

Een koufront denderde gisteren over de Alpen en luidde een eerste winterse fase in met lokaal een dik pak sneeuw. Ook vandaag in de bergen winterse toestanden. In het weekend keert de rust in de atmosfeer geleidelijk weer terug

Afnemende sneeuwval, koud

Wat een dag gisteren ! Een koufront trok met "brute force" over de Alpen en binnen luttele uren daalde in de middag de temperatuur van het noorden uit met maar liefst 10 tot 13 graden. Met het inzetten van de temperatuurdaling ging ook de sneeuwvalgrens in rap tempo naar beneden en ging de regen in vaste vorm over. Dit was rond een uur of drie al het geval aan de Alpennoordkant en binnen een uur transformeerde de natuur van herfst naar winter. Zoals al was aangekondigd lag het zwaartepunt van de sneeuwval in de centrale Alpen. Hier daalde, mede ondersteund door de neerslagafkoeling, de sneeuwvalgrens tot 600 meter en deels was het tot op die hoogtes ook wit. Opvallend ook de sneeuwvlokken die in Vaduz, gelegen op 450 meter, neer dwarrelden.


Sneeuw gistermiddag al in tot in de lagere delen aan de Alpennoordkant

In de avond kon er zo'n 30 tot 50mm worden afgetapt en lokaal zelfs 70mm. De hoogste neerslaghoeveelheden werden echter aan de Alpenzuidkant gemeten. Hier op het grensgebied van de koude en warmere lucht was de neerslag vooral ook convectief van aard (buien) die lokaal ook nog van onweer vergezeld gingen. Zoals zo vaak bij dit soort buien lokaal ook weer grote verschillen. Zo viel er bijvoorbeeld in in noordelijke Maggiadal (Tessin) bijna 70 mm aan regenwater terwijl iets verder zuidelijk in Cevio slechts 2mm werd gemeld. Ook hier aan de Alpenzuidkant in kon de koudere lucht zich breed maken en daalde de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1200 meter hoogte.


Een winterse ochtend in grote delen van de centrale Alpen (Brauneck, Karwendel)


Sneeuw meldde ook Hans ter Braak vanmorgen vanuit het  "sneeuwgat" Kleinwalsertal

Meer naar het westen en ook in inner-alpin (Wallis) duidelijk minder neerslag en de hoofdmoot viel hier vanaf 1800 meter gewoon in vloeibare vorm, met het instromen van de koudere lucht ging de neerslag er alweer vlot uit en dus hier pas hogerop en wit laagje. Ook geen sneeuw, ook dit geheel volgens ons "weer-spoor-boekje, in de oostelijke delen van Oostenrijk. De koude lucht kon hier niet binnenstromen en vanuit het zuiden werd aan de westflank van het laag juist warme lucht aangetapt. Zo konden ze gisteravond in Wenen (285m) met bijna 17 graden nog gewoon op de terrasjes zitten terwijl gelijktijdig in Innsbrück (581m) sneeuw viel bij temperaturen om het vriespunt.


Nog een mooie winter impressie van Erna van Dijk  vanuit Molinis, Graubünden


....en vanuit bella Italia, bella neve (Stelvio)

Meer sneeuw foto's -webcams via ons >> Facebook <<  platform

Ook vannacht viel in de bovengenoemde delen aanhoudend sneeuw en ook vanmorgen zal het eerst nog sneeuwen. Geleidelijk gaat echter de fut eruit en verplaatst de neerslag (dan meest regen) zich naar de oostelijke delen. Een ander gebied met sneeuwval en -of sneeuwbuien trok vannacht de westelijke Alpen binnen maar ook dit neerslaggebied neemt in de loop van de dag in betekenis af en ook hier klaart het meer en meer op. Het is vooral op hoogte flink koud, op 2000 meter -1 tot -3, op 3000 meter rond de -10 en in de Zwitserse Alpen op 4000 meter - 17. Het nulgradenniveau ligt tussen de 1400 en -1800 meter, de hoogste waardes in het oosten.


Actuele radar Alpen: de fellere roze (sneeuw) kleuren zijn eruit  als teken van
afnemende neerslagactiviteit

Het aanstaande weekend liggen vooral de westelijke Alpen nog onder de invloed van het hoogtelaag (koudeput) met centrum boven de Benelux. De oostelijke Alpen profiteren iets meer van een opbouwend hoog boven centraal Europa. Al met al houden we een veranderlijk weerbeeld met wat meer kans op buien naar het westen en zuiden toe, lokaal is ook nog steeds een klap onweer mogelijk Het is vrij koud, dit geldt met name voor de nachten in de oostelijke Alpen waar het met boven sneeuw en onder een heldere hemel sterk kan afkoelen. Op uitgebreide schaal kan het er licht en hier en daar ook matig vriezen.

De ingestroomde polaire lucht kan zich geleidelijk wel weer wat opwarmen en dus stijgt ook de sneeuwvalgrens  tot circa 1300 meter op zaterdag en 1500 meter op de zondag. Opgemerkt dient nog te worden dat gedurende de gehele periode de temperaturen in het zuiden en oosten een stuk hoger uitpakken dan in de rest van de Alpen met maxima in het weekend van 18 tot 20 graden in Wenen en Burgenland.
Vanaf begin volgende week worden de onzekerheden groter. Het grote "Kopfzerbrechen" wordt nog steeds veroorzaakt door dat stugge en eigenwijze hoogtelaag (koudeput) boven de Benelux. Gisteren was de verwachting dat het vrij snel via het zuiden van de Alpen naar midden Italië en de Middellandse Zee zou koersen. Gisteravond kwamen het Europese ECMWF en ook Amerikaanse GFS model op de proppen met een koers veel noordelijker en oostelijker via Duitsland, Tsjechië richting Griekenland. Niet echt prettig om daar een consistente verwachting aan op te hangen


Pakken we de laatste modeloutput van beide modellen van vanmorgen erbij dan zien we een koers die opnieuw wat noordelijker wordt berekend (zwarte pijlen). Het hoogtelaag zou nu op directe koers naar het oosten richting de Balkan wegschuiven. Tegelijkertijd zien we net als gisteren een complex lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan op de loer liggen. Met de oostelijke koers van het hoogtelaag en een daarna opbouwende hogedrukgebied boven oost Europa heeft de koude lucht die tot over zuid Scandinavië ligt geen kans om naar het zuiden uit te stromen.Daarvoor in de plaats krijgen we tussen de beide sturende druksystemen te maken met een in kracht toenemende warme zuidwestelijke hoogtestroming. Het brongebied van de aangevoerde lucht wordt dan weer de Middellandse Zee en Noord Afrika en met een opkomende zuidföhn gaat het kwik gewoon weer richting de 20 tot 23 graden !

Ook de GFS ensemble oplossingen (ECMWF volgen later op de ochtend) met als
prikpunt de Vorarlberg later geen twijfel bestaan over de komende "verzachting"

Of en hoe dit allemaal zal  gaan verlopen daarover zal Michael in het weekend meer vertellen. Ik ben er maandag weer, fijne dag en geniet nog even van de sneeuw of sneeuw-foto's. Ciao vanuit een guur maar nog steeds groen Oberwallis.


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: