zondag 6 oktober 2013

Op termijn flink kouder

Aanvankelijk somber en zacht maar later gevoelig kouder

Vandaag trekt een storing van de Franse zuidkust richting de golf van Napels welke het Alpenweer vrij negatief beïnvloed. Het is dan ook meest zwaar bewolkt en af en toe valt er wat lichte regen. Tegen het einde van de week lijkt het gevoelig kouder te gaan worden met een toenemende kans op een flinke sneeuwdump!


Het Alpenweer vandaag verzorgd door weercollega Michael van der Poel
Twitter MichaelHet is momenteel maar een trieste bedoening in de Alpenlanden waarbij wolken, mist en regen de boventoon voeren. Alleen ten noorden van de Alpenhoofdkam zijn er in het hooggebergte enkele spaarzame opklaringen mogelijk. In de loop van de week lijkt het weerbeeld echter (winters) om te gaan slaan, maar daarover straks meer. Ik wil eerst nog even terugkomen op de bijzonder vroege winterinval aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Een blizzard heeft daar voor onvervalst winterweer gezorgd. Vooral de staten Zuid Dakota en het noorden van Nebraska kregen er ongenadig van langs. Er zijn sneeuwduinen gemeld tot over de 1,5 meter en de overlast is enorm. Nu is een sneeuwstorm zeker geen bijzonderheid in de Verenigde Staten, maar dit venijnige exemplaar was er toch vrij vroeg bij in het nog prille seizoen!


Rapid City, South Dakota gisteren. Sneeuwdump van bijna 1 meter! Via@JulieJwil24

Ondertussen kabbelt het Alpenweer vrij troosteloos verder en moeten we het helaas doen met vrij sombere weercondities. Een lagedrukgebied dat via Corsica onderweg is naar de Golf van Napels is verantwoordelijk voor het slechte en druilerige weer. Aan de noordzijde van dit systeem wordt in een cyclonaal (tegen de wijzers van de klok in) stromingspatroon onverminderd zachte en vochtige lucht aangevoerd. Ook maandag beïnvloedt dit systeem het Alpenweer nog vrij nadelig, en dit geldt dan met name voor de zuidelijke Alpen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam wordt de lucht langzamerhand iets droger waardoor de zon zich weer af en toe zal laten zien.


Alpen volledig bedekt onder de bewolking
 
Vanaf donderdag dalende temperaturen met lokaal veel sneeuw!
Gisteren sprak ik al over een op handen zijnde kou inval aan het eind van deze week. En de laatste runs ondersteunen deze stelling nog steeds. Sterker nog, het Amerikaanse GFS gaat nu vanaf donderdag ook voor gevoelig lagere temperaturen met een daarbij flink dalende sneeuwvalgrens! Een gordel met hoge barometerstanden, welke zich uitstrekt van de Azoren via de Benelux in de richting van Polen, splits zich vanaf woensdag af in twee aparte filialen. Een kern verplaats zijn zwaartepunt in de richting van de Oeral, terwijl de andere kern ten westen van Ierland komt te liggen. Tussen deze twee systemen in gaat de glijbaan met koude lucht volledig open en stroomt in een noordelijk stromingspatroon gevoelig koudere polaire lucht over de Alpenregio uit.


Donderdag gaat de glijbaan met koude lucht volledig open!

De situatie wordt de komende week dus zeer interessant. Aan de ene kant vanuit het noorden naderende koude lucht die geforceerd tegen de Alpennoordkant op zal gaan stromen en tegelijkertijd een zich ontwikkelend Genua laag dat tegen die tijd aan de zuidzijde misschien voor een flinke bak met sneeuw kan gaan zorgen. Echt een setting om je vingers bij af te likken, want als vochtige mediterrane lucht over de koudere lucht heen gaat stromen, kan er door zogenaamde opglijdingsprocessen wel eens spectaculair veel neerslag gaan vallen. Waar de sneeuwvalgrens tegen die tijd precies komt te liggen is nu nog lastig aan te geven, maar denk dat deze aan de noordzijde tussen de 1200 en 1400 meter komt te liggen.


Wordt dit het plaatje voor eind van de week?

Volop leuke vooruitzichten dus en dat al zo vroeg in het nog prille wintersportseizoen. Morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag en ciao vanuit een nog bewolkt Rosswald (Wallis) @Alpenweer TwitterJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: