Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 23 december 2013

Klassieke Südstau, tot 2 meter sneeuw

Een zwak koufront behorende bij een omvangrijke depressie boven de noord Atlantische Oceaan trekt langs Alpennoordzijde oostwaarts. Na korte hogedrukinvloed ontwikkelt zich vanaf morgen een markante föhnsituatie, de Alpenzuidkant krijgt te maken met intensieve neerslag.


Atlantische sneeuwproductie komt op gang


Nog niet zo heel lang geleden zaten we met ons allen te "klagen" over de hogedrukblokkade (Varnia) welke de Alpen wekenlang alleen maar droog en zonnig inversie weer opleverde. Inmiddels is Varnia van de weerkaarten verdwenen en hebben we nog kort even met hoog Xenia te maken voordat we vanaf morgen uit een geheel ander weer-vat gaan tappen. Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat we met ons allen weer gaan duimen voor terugkeer van het rustige hogedrukweer en de zon !

Tussen 50 en 200cm verse sneeuw in aantocht (archieffoto)
 
Opkomende Föhn -Südstau
Op de Atlantische Oceaan zien we vandaag een actieve en omvangrijke depressie met de naam "Christian" liggen. Een bijbehorend zwak koufront met wat meer bewolking en lichte regen en hogerop sneeuw schampt vandaag vooral langs de noordelijke Alpen. Dit koufront trekt echter rap naar het oosten weg. In de loop van dinsdag tot donderdag trekt de kern van Christian ten noorden van Schotland naar het zeegebied tussen IJsland en noord Noorwegen. Een bijbehorende (hoogte)trog diept zich uit richting het Iberische Schiereiland en de westelijke Middellandse Zee waarbij zich boven woensdagmiddag boven de Golf van Genua een apart laag gaat vormen. Hierdoor zullen vanaf morgen de drukverschillen tussen de Alpenzuidkant en Alpennoordkant flink gaan toenemen met als gevolg een optredende klassieke Südstau situatie met extreme neerslaghoeveelheden (sneeuw) langs de Alpenzuidkant.


Prima vertoeven in Flaine gisteren, verse sneeuw is echter ook hier van harte welkom.
(foto ingezonden via de APP)

In de nacht op dinsdag zien we dat de bewolking aan de westelijke Alpenzuidkant gaat stuwen met inzettende neerslag aan de westelijke Alpenzuidkant. Tegelijkertijd neemt aan de Alpennoordkant de föhn verder in kracht toe. Zoals het er nu naar uitziet zal de föhn van west naar oost in de loop van dinsdagavond -nacht van west naar oost op nadering van een actief koufront zijn hoogtepunt bereiken. De neerslag die dan voornamelijk nog aan de  Alpenzuidkant zit kan zich na föhneinde dan verder naar het oosten en noorden gaan uitbreiden.

De meeste neerslag (sneeuw) gaat aan de Alpenzuidkant vallen. In Zwitserland zal het zwaartepunt van de neerslag in Oberwallis (Goms), Graubünden en in de het noordelijke Tessin komen te liggen. In Oostenrijk mogen vooral de zuidelijke delen van Ost Tirol en Karinthie zich verheugen op veel neerslag en ook de Italiaanse Dolomieten mogen zich in de handen wrijven. Algemeen gaat er hier tot vrijdagochtend tusen de 50 en 150mm aan neerslag vallen, lokaal ook nog meer. Iets minder heftig gaat het eraan toe in de Franse Alpen, hier mag men rekenen op 30 tot 60mm waarbij de hoogste waardes opnieuw voor de zuidwestelijke departementen bestemd zijn. De noordelijke Alpen moeten het ditmaal met duidelijk minder neerslag doen. Pas na föhn-einde gaat het hier van west naar oost ook neerslag vallen maar met 40 tot 10mm is het meest wel gedaan.


Neerslag -sneeuw cumulatief voor de komende 5 dagen adhv het WRF model 

Sneeuwvalgrens
Interessant en spannend gaat het ook nog worden ten aanzien van de sneeuwvalgrens, de westelijke Alpen en de zuidelijke Alpen hebben te maken met de al wat sneller instromende koudere lucht (koufront) en duidelijk minder tot geen föhn. Aanvankelijk zal het vanaf 1500 tot 1200 meter sneeuwen maar al snel daalt de sneeuwvalgrens tot 1000 meter en na koufrontpassage tot 800 a 600 meter. Aan de Alpenzuidkant en in het inner-alpine Goms (Oberwallis) kan het tot in de dalen sneeuwen. Aan de Alpennoordkant ligt de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog hoger en zal pas na het einde van de föhn en met de neerslag op nadering en passage van het koufront een dalende trend gaan inzetten.


GFS T850 hPa (temp. op 1500m). Grote verschillen (4 tot 7 graden) tussen noord en zuidkant
Ook de sneeuwvalgrens zal aanvankelijk nog boven de 1000 a 1300m liggen

Omdat een groot deel van de neerslag in de nog aanwezige zachtere lucht zal vallen moeten de gebieden die lager liggen dan 1300 a 1200 meter nog even billen knijpen voor wat betreft de sneeuw. Heel goed mogelijk dat beneden deze hoogte het leeuwendeel van de neerslag gewoon in vloeibare vorm gaat vallen. Veel zal echter ook hier weer gaan afhangen hoe de plaatselijke situatie is (ligging dal, berg, wind). Daarnaast zou bij intensieve en aanhoudende neerslag de sneeuwvalgrens nog lager kunnen komen te liggen.Na koufrontpassage dan ook hier geleidelijk sneeuw tot 800 a 500 meter waarbij tevens nog opgemerkt dient te worden dat de hoofdmoot van de neerslag dan al voorbij is.
 
Meer sneeuw in de maak
Vrijdag is de eerste "Spuck" voorbij en onder invloed van een tussenhoog kan de atmosfeer (tijdelijk) even tot rust komen. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar dan af en de temperaturen gaan weer wat omhoog en de föhn begint weer wat op te steken. Geniet er even van want zaterdag is het alweer gedaan met de rust en zon. Een volgende actieve depressie trekt dan met zijn kern naar Schotland en een volgend koufront met bewolking en neerslag nadert reeds in de nacht op zaterdag de Alpen. Bij aanvang kan het in de nog zachtere lucht tot vrij hoog regenen maar al snel daalt de sneeuwvalgrens weer tot onder de 1000 meter. In vergelijking zullen de neerslaghoeveelheden veel minder te betekenen hebben dan hetgeen met de kerst gaat vallen maar met 10 tot 30 en lokaal nog wat meer toch weer een mooie witte extra oppepper.


Het is een komen en gaan van depressies met sneeuwfronten. ECMWF 1 januari

Zondag trekt de sneeuw dan via de oostelijke Alpen weg en maandag kunnen we dan opnieuw weer even op ademen onder tijdelijke tussen hoog invloed. Dinsdagnacht nadert echter alweer een volgende storing met nieuwe sneeuw in zijn pakket. De periode van woensdag tot aan het einde van de week lijkt wisselvallig te gaan verlopen met steeds weer wat sneeuwval in het gehele Alpengebied.

Al met al sneeuwtechnisch heel mooie ontwikkelingen en in het gehele Alpengebieden zullen de sneeuwcondities sterk gaan verbeteren. Omdat we te maken gaan krijgen met een komen en gaan van storingen die dan weer wat zachtere en dan weer koudere lucht aanvoeren zal het weerbeeld een sterk wisselvallig karakter vertonen met ook sterk wisselende sneeuwvalgrenzen. Een overgang naar markant zachter weer (afgezien van de kortere föhnfases) lijkt onwaarschijnlijk,  een overgang naar markant kouder winter weer met sneeuw en vorst tot in de lagere dalen en het laagland vooralsnog ook niet.


GFS ensembles, grillig verloop van de trends en algemeen wat koudere trend na
de sterke föhnfase en neerslag rond de kerst
 
Stijgend lawinegevaar
Verse sneeuw en oude sneeuw zijn momenteel behoorlijk gevoelig voor verstoringen. Door de nog geringe sneeuwhoogtes is het gevaar voor verwondingen bij een val of lawine bijzonder groot door de aanwezigheid van stenen en rotsen ! Vooral in de zuidwestelijke Franse Alpen is het lawine gevaar verhoogd door de verse sneeuw van de afgelopen dagen. Met de verwachte sneeuw dit vanaf dinsdag in de Alpen gaat vallen en door de sterk wisselende condities zal het lawine gevaar sterk toenemen, dit geldt in het bijzondere voor de gebieden aan de Alpenzuidkant. In de lager gelegen gebieden van de Alpenzuidkant bestaat er de komende tijd tevens gevaar van wateroverlast (overstromingen) door de overtallige neerslag.

Tot zover voor dit moment. Fijne dag en ciao vanuit Rosswald in Oberwallis
Tot zover voor dit moment,  evt korte updates vandaag weer via de reacties. Al diegenen die vertrekken richting de Alpen een goede reis gewenst. Fijne dag nog en tot morgen. Ciao

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: