zondag 22 december 2013

Onstuimige kerstdagen Alpen

Een zone met vrij hoge barometerstanden zorgt vandaag wederom voor een vrij vriendelijk weerbeeld in de Alpenlanden, waarbij nauwelijks neerslag wordt verwacht. Het blijft voorlopig nog vrij zacht, met vanaf dinsdag een sterke oplevende zuidföhn en daarna lokaal extreem veel sneeuw voor de Alpenzuidzijde


Poederalarm zuidelijke Alpen
Het was gisteren op veel plaatsen weer volop genieten op de vele skipistes, waarbij de zon weer uitbundig van de partij was. Strakblauwe luchten, hier en daar wat verdwaalde wolkenvelden en een zich nog koest houdende wind maakte het voor velen weer tot een zeer geslaagde wintersportdag! We merken dit ook via onze @App, want daar komen regelmatig de mooiste plaatjes binnen en het is leuk om deze beelden met iedereen te kunnen delen. Vandaag verandert er nog niet bijster veel in het stabiele weerbeeld, waarbij een langgerekte zone van hoge luchtdruk voor rustig en tamelijk zonnig Alpenweer zorgt. Later op de dag zou er tegen de Alpenzuidzijde lokaal wat lichte regen of sneeuw kunnen gaan vallen, maar het stelt eigenlijk allemaal nog erg weinig voor.


Morzine Avoriaz heeft duidelijk niet te klagen over hoeveelheid sneeuw! @viaApp

Maandag eigenlijk nog steeds geen significante veranderingen in een nog steeds vrij rustige atmosfeer, waarbij vooral de noordzijde van de Zwitserse Alpen kans maken op wat lichte regen of sneeuw. Een lagedrukgebied trekt namelijk tegen die tijd via Scandinavië oostwaarts, en het bijhorende frontale systeem schampt net het noorden van het Zwitserse Alpenruim. Voor de rest van het aandachtsgebied is er nog geen vuiltje aan de lucht, waarbij de zon weer goede papieren heeft. In de loop van de dag gaat wel langzamerhand de zuidwestelijke wind verder in kracht toenemen en dienen de eerste föhn verschijnselen zich ten noorden van de Alpenhoofdkam aan.


Strakblauwe lucht gisteren op de Wildkogel bij Bramberg via@App

Opkomende zuidföhn
Op de nadering van een vrij actief koufront zien we de luchtdrukverschillen vanuit het westen dinsdag zeer snel groter worden. Het wordt in het hooggebergte echt zeer onstuimig waarbij de zuidwestelijke wind tot storm of zelfs zware storm kan gaan aantrekken: opkomende föhnstorm dus! In de ochtend zullen aan de westelijke zuidzijde de eerste voorzichtige stuwingsverschijnselen waarneembaar zijn, in een steeds vochtiger wordende atmosfeer. In de loop van de middag en vooral ook avond gaat de neerslagintensiteit vanuit het westen eigenlijk alleen maar verder toenemen. De sneeuwval wordt zwaarder bij een grens die schommelt rond de 1200 meter, en later door intensieve neerslagafkoeling nog wat verder kan gaan zakken.


Prognose kaart 1e kerstdag,met het actieve sneeuwlaag net ten zuiden van de Alpen

Kerst sneeuwthriller
De sneeuwval die op kerstnacht inzet, zet ook op 1e kerstdag delen van de zuidelijke Alpen volledig op zijn kop. We zien nog steeds indrukwekkende sneeuwcijfers uit de computers rollen, waarbij het zwaartepunt van de sneeuwval nog steeds berekend wordt tegen de zuidelijke stauhellingen. Lokaal zijn hoeveelheden van een meter zeer wel mogelijk, met voor de geografisch gunstig gelegen hellingen uitschieters tot 1.5 meter en op een enkele plaats zelfs misschien nog wat meer. Wat dat betreft blijft het toch een kwestie van nowcasten, maar de voorpret is er in ieder geval niet minder om. Ook voor het de laatste tijd zo geplaagde Oostenrijk heb ik vrij goed nieuws. Terwijl de Vorarlberg op de 1e kerstdag al wat sneeuw mag gaan verwachten, zal vooral op 2e kerstdag de sneeuwval zich ook verder richting Tirol en het Salzburgerland kunnen gaan uitbreiden. De hoeveelheden zullen hier duidelijk wat gaan achterblijven in vergelijking tot de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam, maar 20 tot 40 cm verse neuschnee moet toch zeer wel mogelijk zijn.


Oostenrijk ook voorzichtig in de koudere lucht op 2e kerstdag! (Temp 1500m)

Vooruitzichten na de kerst
De prognoses voor de wat langere termijn zien er in eerste instantie zeker niet slecht uit. Oceaan depressies blijven actief in de regio Schotland, IJsland en Scandinavië en de bijbehorende fronten zullen van tijd tot tijd het weerbeeld in de Alpen gaan beïnvloeden. Hierdoor vrij wisselvallige condities met regelmatig de doorkomst van Atlantische storingen die van tijd tot tijd voor verse sneeuw kunnen gaan zorgen. Al met al zeker geen slechte vooruitzichten voorlopig, waarbij de condities er eigenlijk alleen maar op vooruit lijken te gaan.


Gezellige drukte in het sneeuwrijke zuid Franse Isola 2000 vanmorgen

Tot zover het Alpenweer voor vandaag. Ik wens iedereen een fijne dag en tot een volgende keer!

 
Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: