Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 15 januari 2014

Opkomende Südföhn-fase

Een tussenhoog trekt over de Alpen en zorgt van west naar oost voor een tijdelijke weersverbetering. Vanaf morgen komen de Alpen meer en meer onder de invloed  te liggen van een Atlantische depressie. Met een zuidwestelijke stroming wordt het toenemend onbestendig, aan de noordkant opkomende Südföhn.

 Opnieuw hoofdprijs zuidelijke Alpen


Gisteren trok geheel volgens de planning een koufront van west naar oost over de Alpen. Terwijl in de westelijke Alpen al zo'n 10 tot 30cm aan verse sneeuw was gevallen kregen de oostelijke Alpen toch ook nog hun deel. Tot de avond lag er hier en daar in de westelijke en zuidelijk delen al zo'n 15 tot 25cm. Vannacht viel er in Oostenrijk nog wat (lichte) sneeuw en ongetwijfeld zullen er hier en daar nog wat centimetertjes bij zijn gesprokkeld.


Sfeervolle winterse stemming gisteravond in Avoriaz (Portes du Soleil in de
Haute-Savoie, Frankrijk.

Kijken we meteen even naar de actuele radar dan zien we nog wat lichte neerslagsignalen in het westen van Oostenrijk en met name in Salzburg. Veel heeft het echter niet meer te betekenen en vandaag zal net als reeds in de westelijke Alpen de invloed van een tussenhoog de boel "afdrogen" en voor betere condities gaan zorgen.

A propos radar en neerslag, let ook eens op de roze kleurtjes in de Ardennen en vooral ook het roze in in Tsjechië en Polen. Daar zelfs behoorlijk sterke neerslag (sneeuw)signalen. Helaas heb ik momenteel nog geen gegevens over de hoeveelheden neerslag -sneeuw die er daar zijn gevallen.Iemand eventueel ter plekke voor een update ?


Aktuele radarbeeld (bron WetterOnline)

Overigens opvallend gisteren de lage sneeuwvalgrens in oa het inner-alpine Wallis. Gistermiddag was ik in Cans Montana en onderweg vanuit het Oberwallis sneeuwde het vrolijk tot in het dal en zelfs ter hoogte van Sièrre (490m) lag nog een laagje (pap)sneeuw. De sneeuw hier en ook elders in de lagere delen van de Alpen zal helaas niet lang blijven liggen. De dag start nog koud en op veel plaatsen vriest het op dit moment licht tot matig. De weerstations in de wat hogere dalen in Zwitserland melden lokaal zelfs nog strenge en hier en daar zeer strenge vorst met temperaturen tot onder de -15 graden. In Oostenrijk is het minder koud waar de nog aanwezige dikkere bewolking de uitstraling tegengaat.


Het belooft vandaag een prima dag te worden, winters Courchevel


en eveneens een winters Berwang (Zugspitzarena)

Vanuit het westen nadert alweer een volgende storing (warmtefront) en de vorste begrenzing met neerslag heeft de lijn Amstedam-Luxemburg-Lyon bereikt. Voorlopig kunnen we echter eerst nog profiteren van het tussenhoog. Het is rustig weer en nog aanwezige (rest)bewolking zal grotendeels gaan oplossen waarna we overdag te maken zullen krijgen met vriendelijk en meest zonnig weer. In sommige dalen kan eventueel langer hardnekkige Hochnebel de zon frustreren. Ook in de westelijke delen van de oostelijke Alpen en ten zuiden van de Alpenhoofdkam belooft het zonnig te worden, hoe meer naar het oosten hoe meer kans op bewolking en hier is het nog maar de vraag of de zon ook door gaat breken. Met name kan men hier last houden  van hardnekkige Hochnebel en lage bewolking.

De temperaturen gaan van het westen uit weer wat in de lift , het nulgradenniveau pendelt vandaag tussen de 1500 en 1700m in de westelijke Alpen en tussen de 1200 en 1400 in de oostelijke Alpen. Op 2000 meter vriest het van west naar oost tussen de -1 en -6 graden en 0p 3000 meter tussen de -5 en 11 graden. In de namiddag en avond zien we dan de eerste (hogere) bewolking behorende bij het warmtefront vanuit het westen en zuiden binnenschuiven en in de nacht wordt deze alleen maar dichter. De donderdag start in de westelijke Alpen en aan de Alpenzuidkant met veel bewolking en in een gebied uitstrekkende vanaf de Franse Alpes Maritimes tot over de zuidelijke Zwitserse Walliser Alpen valt neerslag.


föhndiagramm, tot zondag aanhoudend föhnig aan de Alpennoordkant

Boven de 1500 a 1200 meter zal dit sneeuw zijn. tegelijkertijd komt aan de Alpennoordkant en deels in de inner-alpine gebieden de Südföhn opzetten. Hier is het droog en föhnig opgeklaard. Ook de oostelijke Alpen houden het meest droog, afgezien van de Hochnebel is het hier nog deels zonnig. De zuidkant krijgt in de loop van de dag eveneens te maken met toenemende (hogere) bewolking. In de nacht op vrijdag en vrijdag overdag gaat het dan in navolging van de westelijke zuidkant ook hier sneeuwen waarbij de sneeuwval zich verder zal intensiveren, vooral in zuid Tirol en Karinthië als ook in de Italiaanse Alpen (Dolomieten) kan het boven de 800 tot 1400 meter stevig door sneeuwen . De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam houden het mede dank zij de doorstaande Südföhn droog.


GFS voor zondag, föhn en zacht aan de noordkant, kouder met sneeuw
aan de zuidkant

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het front voorbij en van west naar oost wordt het op de meeste plaatsen weer droog. Een volgende storing nadert alweer rap vanuit het westen en in de loop van zaterdag gaat het bovenstaande "spelletje" zich herhalen. Opnieuw gaat het aan de Alpenzuid(west) kant regenen en boven de 800 a 1300 meter sneeuwen en nog steeds de doorstaande maar wel wat afgezwakte Südföhn aan de noordkant. Ook zondag verandert er maar bar weinig aan deze situatie (zie kaart hieboven).

De bovenbeschreven situatie met de Südweststau situatie gaat dus opnieuw het nodige aan sneeuw opleveren in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen. Kijken we even naar de toppers dan is dat toch weer niet mis wat daar in de bergen gaat vallen: "Pinzolo, 153cm, Madonna di Campiglio, 153cm, Isola 2000 143cm, Saint Etienne 180cm" ! Kijk verder maar eens naar de sneeuwkaarten en verwachtingen hier op de site. (en kaart hieronder). Net zoals de vorige dumps die grotendeels ook werden veroorzaakt door de Südweststau vallen (ik durf het al bijna niet meer te zeggen) ook nu de noordelijke Alpen weer buiten de boot. De geldt met name voor de  toch al zo geplaagde noordoostelijke hoek.


Gisteren en eergisteren hebben we de "Grosswetterlage" voor de komende dagen al uitvoerig besproken dus ik wil daar nu niet weer verder op ingaan. Algemeen kunnen we ook vanmorgen stellen dat er in grote lijnen niet veel verandert is. De depressies duiken dus begin volgende week dieper midden Europa en en Middellandse zee in en boven Scandinavië nog steeds dat hogedrukgebied met die koude arctische lucht. Nog steeds is niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren en wie uiteindelijk de slag gaat winnen. Wel lijkt het zeker dat de temperaturen met of zonder die arctische lucht een dalende trend zullen gaan ondergaan en er vanaf  maandag een einde komt aan die vervelende zuidweststroming. Met een naar noordoost draaiende stroming zouden dan vanaf maandag -dinsdag de sneeuwkansen aan de Alpennoordkant ook weer gaan toenemen. Laten we echter, mede gezien ook de rare capriolen van de winter tot nu toe, vooral niet te ver op de feiten vooruitlopen.


ECMWF dinsdag 21 januari, zuidwest adee, spannende ontwikkelingen in verdere
verloop.

Afhankelijk van de ontwikkelingen haken we er via de reacties op in en anders zijn we er gewoon morgenochtend weer. Hopelijk dan met gunstige kaarten en dan gaan we ook eens kijken of er ook nog kansen zijn op winterse perikelen in de "lage landen" en Duitsland (Sauerland).  Fijne dag en ciao vanuit een diep winters Rosswald.

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code "oranje" (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: