Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 10 januari 2014

Vanaf maandag kouder en toenemend onbestendig

Een lagedrukgebied trekt richting de Baltische Staten en via de achterdeur stroomt wat minder zachte lucht over de Alpen uit. Tijdens het weekend komen we onder de invloed van een naar oost Europa koersend tussenhoog. Maandag luidt een opkomend koufront een koudere en onbestendige weerfase in.


Einde zeer zachte weer-fase in zicht

 
Zwak frontje
Een koufront behorend bij een lagedrukgebiedje dat via het noorden van Denemarken naar de Baltische Staten trekt schampt vooral de noordelijke Alpen. Sinds gisteravond en afgelopen nacht valt er in de westelijke Alpen en langs de noordelijke Alpenhoofdkam al wat neerslag. Er stroomt iets koudere of beter gezegd minder zachte lucht binnen maar het blijft al met al gewoon veel te zacht. Dat kunnen we ook mooi terugzien aan de temperaturen in de bergen. Zo pendelt  het nulgraden niveau ergens tussen de 2100 en  2500 meter. In de noordelijk delen van de oostelijke Alpen kan de koudere lucht wat beter doorkomen en hier vriest het vanaf circa 1400 tot 1600 meter. Op 2000 meter zal het kwik van west naar oost tussen de 3 en -2 graden uitkomen en op 3000 meter vriest het tussen de -4 en -7 graden. Pakken we dan ook nog meteen even de sneeuwvalgrens erbij dan zien we dat die zich  tussen de 1600 en 1200 meter zal ophouden. Aan de oostelijke Alpennoordkant kant het sneeuwen tot een hoogte van pak hem beet 1000 meter.  Veel sneeuw wordt er overigens nergens verwacht, met 5 tot 10cm langs de Alpennoordkant (boog) is het meest wel gedaan. Maar goed, "wie het kleine niet eert is het grote niet weerd" ! Mocht u vandaag in de gelukkige omstandigheden verzeild raken en een laagje poeder aantreffen dan gaarne dit vastleggen en opsturen.


Wie de (poeder)sneeuw zoekt vindt deze met name aan de Alpenzuidkant. Foto
Dolomiti Superski

In de loop van de dag trekt het front naar het oosten weg en van het westen uit klaart het mooi op. In de ochtend zal dit al gebeuren in het westen en naar het oosten toe in de loop van de middag. In het zuiden van de oostelijke Alpen (Süd Tirol, Karinthië) is er ook nog kans op deels hardnekkige Hochnebel en mist. Opvallend op het front is tevens de krachtige tot harde en in de bergen stormachtige westenwind.


aktuele radar beeld Alpen (bron WetterOnline)

Weekend nog zacht en licht wisselvallig
Zaterdag schampt een volgend zwak frontje (occlusie) de noordelijke Alpen en opnieuw zal ten noorden van de centrale en oostelijke hoofdkam in de loop van de dag weer wat (lichte) neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens bevindt zich dan tussen de 1300 tot 1800 meter. In de nacht op zondag trekt de neerslag via de oostelijke Alpenhoofdkam verder weg en in navolging van het westen klaart het weer op. Naar het oosten toe  kan het echter nog tot in de middag duren voordat de zon ook hier door de wolken zal weten te prikken.


Voorbereidingen voor de Lauberhornrennen 17-19 januari in Wengen. De sneeuw
wordt met water "geinjecteerd" wat hem compacter en vaster maakt


Laatste voorbereidingen aan het "Starthaus"

Spanning stijgt
Vanaf maandag gaat het dan allemaal een stuk spannender worden doordat het hoog in opbouw boven Scandinavië zijn stempel op het geheel probeert te gaan drukken. In combinatie met een laag gevuld met zeer koude lucht boven het noordwesten van Rusland gaat  zeer koude lucht naar het zuiden toe uit te stromen. Tegelijkertijd nadert vanuit het (noord)westen over een breed front eveneens koudere maritiem polaire lucht. Door de opbouw van het Scandinavië hoog (blokkade) worden de straalstroom en de depressies met de koudere lucht in hun pakket gedwongen om vanaf de Atlantische Oceaan een zuidelijkere koers richting de Middellandse Zee in te slaan. In het verdere verloop van de week gaat zich dan ergens boven west Europa de strijd afspelen tussen de arctische kou uit het hoge noorden en de minder koude lucht boven zuid Europa.

De operationele uitdraai van het Europese model ECMWF en Amerikaanse model GFS laten vanaf maandag van het westen uit koudere maritiem polaire lucht binnen stromen. In de loop van dinsdag -woensdag snoert een bel koude lucht richting de Middellandse Zee af en daarna kan ook vanuit het noorden nog wat koudere lucht tot over de Alpen gaan uitstromen. Ook voor de  Benelux en Duitsland (Sauerland, Harz) zal dit kouder weer gaan opleveren. De echte diepvries kou kan echter door het naar Italië trekkende laag niet verder oprukken naar het zuiden en stagneert ergens boven Denemarken en het noorden van Polen.


ECMWF voor dinsdag: onbestendig met af en toe sneeuw en kouder

In de tweede helft van de week lijkt onder invloed van een Atlantische depressie de stroming wat meer naar zuid tot zuidoost te gaan bijdraaien waardoor de grens met de koudere lucht weer naar het noordoosten wordt terug geduwd. Daarna, we zitten dan inmiddels alweer in het weekend, lijkt deze grens door tegenwerking van het hoog en het doorschuiven van de Atlantische depressie richting de westelijke Middellandse Zee weer wat terug te komen.

Eigenlijk moeten we van hieraf concluderen dat de verwachtingen enorm onzeker gaan worden temeer ook omdat de modellen vanaf dit moment weer meer uit de pas gaan lopen. Dit geldt met name voor de benadering en afhandeling van een volgende hoogtetrog die vanaf de Atlantische Oceaan naar het oosten toe oprukt.  Zowel een overgang naar winterweer vanuit het noordoosten als ook "gekwakkel" vanuit het zuiden zijn mogelijk. Vrij zeker is wel dat de zeer zachte zuidwestelijke hoogtestroming (straalstroom) tot het verleden gaat behoren en we met een algemeen kouder en ook onbestendig weertype te maken gaan krijgen.


ECMWF maandag 20 januari met nog steeds een potentieel
"winterse" drukverdeling


En het GFS zelfs nog beter !
Maandag opkomende sneeuwval
Kijken we nog even naar de details voor het begin van de volgende week (ECMWF) dan zien we in de loop van maandag een koufront de Alpen naderen. Van het westen uit neemt de bewolking toe en later gaat het regenen. Met het inzetten van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 1300 a 1400 om vervolgens te dalen tot 1000 a 700 meter. In de loop van maandag en dinsdag zal het front met regen en sneeuw tot over de oostelijke Alpen verder trekken waarbij de sneeuwvalgrens nog wat verder daalt tot circa 800 a 500meter. Een volgend koufront nadert op woensdag maar zal waarschijnlijk ergens boven Frankrijk stagneren. Vanaf hier worden de ontwikkeling vervolgens erg onzeker en verdere analyse heeft op dit moment dan ook niet veel zin.

Het GFS komt in grote lijnen met eenzelfde oplossing maar berekent de neerslag (sneeuw) op het koufront vooral weer voor de Alpenzuidkant en westelijke Alpenboog. Voor wat betreft de neerslaghoeveelheden moeten we, mede ook gezien ook de nog lange termijn, ook nog erg voorzichtig zijn. Daarover de komende dagen meer.


Op het koufront vooral aan en ten noorden van de Alpenhoofdkam een witte "oppepper
vanmorgen. Webcam (Berwang (1300m))

Tot zover dit wat uitgebreidere Alpenweerbericht. Mocht er aanleiding toe zijn dan zullen we binnen de reacties daarop terugkomen en anders gewoon weer tot morgen. Fijne dag en voor al diegenen die onderweg zijn een goede reis gewenst. Ciao


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code "oranje" (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: