Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 9 januari 2014

Wat sneeuw voor Alpennoordzijde

Met een zuidwestelijke stroming wordt aanhoudend zachte en van origine maritiem subtropische lucht richting het Alpengebied aangevoerd, waarbij een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Later op de dag neemt de hoge cirrus bewolking vanuit het westen toe, en kan het in de nacht van het westen uit licht gaan sneeuwen

Mild wintersportweer



Er lijkt zo langzamerhand gelukkig een einde te gaan komen aan het absurd warme januariweer wat wij de laatste tijd in de Alpen voor onze kiezen hebben gekregen. Daar is vandaag nog niet veel van te merken, want in een zuidwestelijk stromingspatroon stromen in eerste instantie nog steeds maritiem subtropische luchtmassa's over het Alpengebied uit. Nu is het zo dat niet alleen de Alpen, maar vrijwel geheel Europa met deze extreem zachte omstandigheden te maken heeft gehad. Ook noord Europa beleefd tot nu toe een extreem zachte winter, maar hier gaat zeer spoedig verandering in komen!


Sprookjesachtig Monte Lussari-Tarvisio gisterenavond

Wat neerslag voor Alpennoordzijde
Vandaag dus aanvankelijk een herhaling van warme zetten waarbij de zon weer flink wat uren kan gaan maken. Het is voor januari begrippen extreem zacht in de Alpenregio, waarbij het nulgradenniveau pas ruim boven de 3000m terug te vinden is. In de loop van de dag trekken vanuit het zuidwesten langzaam wat hoge sluier wolken het Alpenruim binnen, welke de voorbode zijn van een naderend zwak koufront. Op de weerkaarten zien we vandaag een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee, dat in snel tempo richting het zuiden van Finland koerst. Het hierbij behorende koufront trekt in de loop van de nacht het noordwestelijk Alpengebied binnen, waardoor de neerslagkansen tijdelijk weer gaan toenemen. De sneeuwvalgrens schommelt aanvankelijk rond de 1600 meter, maar deze kan op vrijdag langzaam iets verder gaan dalen richting de 1300 Ć  1400 meter. De sneeuwval kan zich op vrijdag dan verder oostwaarts gaan verplaatsen, maar echt grote hoeveelheden worden helaas zeker niet verwacht. ECMWF komt met gemiddelden van tussen de 5 en hooguit 15 cm, waarbij de neerslag zich concentreert op de Zwitserse Jura, Berner en Glarner Alpen en later tot nabij de Dachstein regio. De wat lager gelegen gebieden blijven in eerste instantie helaas nog gevoelig voor wat regen, maar hier lijkt op termijn eindelijk verandering in te gaan komen!


Koufront nadert donderdagnacht noordwestelijk Alpengebied. Bron: UkMetoffice

Weekendweer
Achter het naar het oosten wegtrekkende koufront knap het weer op zaterdag vanuit het westen weer wat op. Een zwakke rug van hoge luchtdruk zorgt voor droog en vrij rustig wintersportweer. Zondag schampt dan wederom een vrij zwak front de noordelijke Alpen, waardoor er boven de 1300 meter enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Erg veel zal het allemaal niet te betekenen gaan hebben, want zowel GFS als ECMWF geven een vrij zwak neerslagsignaal.


Mooie beelden uit de omgeving van La Plagne via de @App

Toenemende sneeuwkans
Als we na het weekend naar het algehele circulatiepatroon kijken beginnen de weerkaarten er steeds winterser uit te zien. Boven Scandinaviƫ heeft zich tegen die tijd een krachtig hogedrukgebied gevormd, waarbij aan de oostflank arctische lucht zuidwaarts is gestroomd en de winter hier volledig op de kaart heeft gezet. Door deze ontwikkelingen wordt de inmiddels veel besproken straalstroom zuidwaarts afgebogen, en worden Atlantische depressies gedwongen een zuidelijkere koers te gaan kiezen. Voor het Alpenweer is vooral de situatie rond maandag/dinsdag van belang, waarbij een lagedrukgebied interesse heeft voor het Alpengebied. Hierdoor verwacht ik vanaf maandagavond vanuit het westen opkomende sneeuwval die zich op dinsdag dan verder oostwaarts kan gaan verplaatsen. De neerslagclusters komen op dit moment met gemiddelde hoeveelheden van tussen de 10 en 30 cm neuschnee, wat de pistes weer eens even lekker kan gaan opfrissen.


Duidelijke temperatuur afkoeling op het belangrijke 850hPa vlak (1500m)


Verdere vooruitzichten
Op de wat langere termijn zien we Europa steeds verder de winter in duiken. De weerkaarten zien er gewoon winters klassiek uit met dominante hogedruk boven het noorden van Europa en tegelijkertijd de lagedrukgebieden die boven centraal en zuid Europa actief zijn. Hierdoor komen grote delen van Europa onder invloed van een continentaal polair oostelijk stromingsregime, waarbij voor de Alpen van belang is in hoeverre de storingen actief zullen zijn. Een ding is in ieder geval zeker: de warmte zijn we voorlopig voorgoed kwijt, waarbij de condities in het gehele Alpengebied eigenlijk alleen maar verder zullen gaan verbeteren. Komende dagen komen Johann en ik hier natuurlijk verder uitgebreid op terug, waarbij er vanaf het weekend ivm het naderende winterweer in Nederland extra updates zullen gaan volgen.


ECMWF prognose eind volgende week. Koers van de lagedrukgebieden
wordt bepalend!

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair"  code geel (2-matig) en deels code "oranje" (3 - wezenlijk)  van kracht. Het gevaar van droge sneeuwlawines neemt af, daarvoor neemt de kans op natte sneeuw lawines (Nass- und Gleitschneerutsche) toe.

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)



Geen opmerkingen: