Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 8 januari 2014

Eerst nog zeer zacht, winter in aantocht

De Alpen liggen ook de komende dagen in het overgangsgebied tussen een complex lagedruk gebied boven de Atlantische Oceaan en een gebied van hogedruk boven zuidoost Europa. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt de komende dagen vooreerst nog zeer zachte en relatief droge lucht aangevoerd. Na weekend  overgang naar kouder winterweer

Nog even genieten van april weer

 
April temperaturen
Het weer in grote delen van Europa en in de Alpen doet alles behalve winters aan. Met de doorstaande zuidwestelijke hoogtestroming werd ook gisteren weer zeer zachte lucht aangevoerd die nog een extra push kreeg door lichte föhn effecten. Voor de maand april zouden dit soort temperaturen zeker niet misstaan. Ondanks de nog laagstaande januari zon en hier en daar wat overtrekkende bewolking werd het opnieuw zeer zacht. In het laagland en de Jura werden 10 tot bijna 14 graden geregistreerd en zelfs in Brévine, ook wel bekend als het "Siberië van Zwitserland", werd het bijna 11 graden warm. Dit zijn temperaturen die in Zwitserland sinds aanvang van de officiële metingen in de jaren 70 niet eerder werden opgetekend ! Ook in de overige Alpen en met name in de bergen was het uitermate zacht met op 1800 tot 2000 meter temperaturen die tot 5 a 9 graden opliepen. Het nulgradenniveau vonden we pas ergens op 3000 tot 3100 meter hoogte ! De laagste temperaturen vonden we terug in de dalen (inversie) en aan de beschutte Alpenzuidkant.


Perfekte omstandigheden en veel sneeuw aan de Alpenzuidkant. Foto Livigno 

Ook vandaag gaat het onverminderd zeer zacht verder en ook de zon is weer goed van de partij. Vooral in de westelijke Alpen zit in de ochtend nog wat rest bewolking en hogere bewolking behorende bij een verpieterende storing en mogelijk valt daaruit nog wat sneeuw of regen in een strook vanaf westelijke tot over de oostelijke noordelijke Alpenhoofdkam. Met het verpieteren van het zwakke front lossen de wolken in de loop van de dag meest echter weer op en krijgt de zon weer meer ruimte. Ook de oostelijke Alpen hebben te maken met wat hogere (sluierbewolking) die het zonlicht periodiek wat zal temperen, neerslag wordt er hier echter nergens verwacht. Met de föhn kan de wind hier en daar behoorlijk aantrekken. Verder natuurlijk ook weer lokaal plaatselijk mist en Hochnebel die deels erg hardnekkig kan zijn. Heel lokaal kan het door de lichte (mot)regen in het koudere Alpenvoorland of beschutte dalen glad zijn of worden door aanvriezing.


   Veel sneeuw en wat hogere bewolking vanmorgen in Malghera (1970m, Val Grosina)

De temperaturen komen opnieuw in de buurt van waardes die goed bij de maand april passen. Op 2000 meter een graad of  3 tot 6 en op 3000 meter tussen de -0 en - 3 graden. Het nulgradenniveau ligt onveranderd hoog tussen de 2500 en 2900 meter. Gelukkig is de lucht ook vrij droog (lage dauwpunten) en zal de sneeuw op de hogere pistes niet veel lijden onder de hoge temperaturen. Op de lager gelegen pistes, laten we zeggen benende de 2000 meter worden de kritische waarden van smelten echter bereikt en dit is goed te merken aan het zwaarder worden van de sneeuw (papperig). Voor sommigen is dit echter juist weer prettiger "fahren" dan de hard bevroren pistes die we er in de ochtend en schaduw helling aantreffen.


Damüls, Bregenzerwald (1430m), Vorarlberg
 
Vrijdag zwak koufront met wat sneeuw noordkant
Donderdag eerst ook nog weinig verandering, vooral in de ochtend veel zon en opnieuw weer zeer zacht. In de loop van de dag hier en daar weer overtrekkende hogere bewolking die de zon diffuus wat afschermen. Op nadering van een storing zal wel de wind wat gaan aantrekken en hogerop in de bergen kan het hard tot zelfs stormachtig gaan waaien. In de middag en avond nadert vanuit het noordwesten wat dikkere bewolking behorend bij een zwak koufront de Alpen en uiteindelijk gaat daaruit in de nacht op vrijdag en vrijdag aan de Alpennoordkant wat neerslag vallen. Ofschoon de temperaturen een vijftal graden zullen dalen is het nog steeds vrij zacht en sneeuw valt pas vanaf 1000 tot 1500 meter en deels naar het westen tot tot 1800 meter hoogte . De neerslag hoeveelheden zullen niet echt groot zijn en zich voornamelijk focussen op de stau gebieden van de Alpennoordkant. Rondom en ten zuiden van de Alpenhoofdkam als ook inner-alpin blijft het gewoon droog en schijnt de zon. Na passage van het zwakke front klaart het in de loop van de vrijdag ook aan de Alpennoordkant van het westen uit weer op.


In het weekend weer toenemend zonnig en nogmaals zeer aangename temperaturen.
Genieten van sneeuw en zon in Kaltenbach (Tirol, via APP))

Deze weersverbetering hant samen met een tussenhoog welke in weekend van west naar oost over de Alpen zal gaan trekken, de precieze koers staat nog niet geheel vast. Wel lijkt het vrij zeker dat in het kielzog van dit tussenhoog tijdelijk opnieuw een portie zachte lucht over de Alpen kan uitstromen. Al met al is het ook dan dus nog steeds aan de zachte kant en vooral zondag zal de zon weer prominent op onze inmiddels al aardig gebruinde hoofden schijnen. Vanaf zondag gaat het dan allemaal heel spannend worden en de kansen dat we een overgang gaan krijgen naar markant kouder weer met toenemende sneeuwkansen is sinds gisteren alleen maar verder toegenomen. Ook vanmorgen zinnespelen de weermodellen met een geheel ander en vooral kouder stromingspatroon.
 
Kouder en toenemende sneeuwkansen
Nog steeds zien we vanaf het weekend de ontwikkelingen van een Scandinavisch hoog met aan de oostflank daarvan de uitbraak van zeer koude arctische lucht. De opmars van deze zeer koude en droge lucht wordt echter door ons overtrekkende tussenhoog flink gefrustreerd. Begin volgende week (maandag -dinsdag) is de grens met de vrieslucht gevorderd tot aan het noorden van Nederland en Duitsland. Door het hoog van Scandinavië wordt de straalstroom min of meer gedwongen een veel zuidelijker koers te gaan volgen. Depressies die op deze "high-way" meereizen gaan dus ook een zuidelijkere koers vervolgen. Dit zal uiteindelijk resulteren in een situatie met hogedruk in noord Europa en lagedruk boven centraal Europa en de Middellandes Zee.


De winter komt ! ECMWF voor woensdag 15 januari met een klassiek winterse
setting

Zodra een eerste depressie begin volgende week Europa induikt kan de koudere lucht via de achterdeur ook naar de Alpen gaan uitstromen waarna zich vervolgens een noordoostelijke tot oostelijke stroming zal gaan instellen. Omdat we met een cyclonaal-oost stromingspatroon te maken gaan krijgen wordt het niet alleen veel kouder maar nemen ook de sneeuwkansen duidelijk toe. Hoe dit allemaal in detail zal gaan verlopen is nog niet duidelijk (koers en positie lagedrukgebiedjes). Wel denk ik dat we, mede ook omdat de modellen het grootschalig met elkaar eens zijn), ons zo langzamerhand mogen gaan instellen op een veel kouder weertype met eindelijk ook weer verse sneeuw die nu eens niet weg dooit. Zal weer even wennen zijn ! Maar goed, we houden natuurlijk nog even de bekende slag om de arm en gaan het de komende dagen allemaal verder vervolgen.
 
Samenvattend mogen we concluderen dat we aan de "vooravond" staan van een winterse periode die begin volgende week zijn aanvang gaat nemen. Tot het zover kunnen we eerst nog even genieten en zonne-energie opdoeen.

Tot zover voor vandaag. Morgen zijn we er weer met meer en hopelijk mooie ontwikkelingen. Afhankelijk van de spannende ontwikkelingen die ook voor de Benelux gelden zullen we ook deze ontwikkelingen gaan meepakken. Wellicht dat Michael daar morgen in het Alpenweerbericht al op zal gaan inhaken ! Tot zover van mij vanuit Oberwallis, fijne dag en ciao

Ter afsluiting nog een foto gisteren gemaakt in Oberwallis op de Lachneralp vanuit de lift. Mooi is te zien hoe hier zonder enige waarschuwing een Schnee-rutsch naar beneden kan ! Let ook op de ski -snowboard sporen ! Pas dus op en blijf vooral op de gemarkeerde pistes, mede door de sterke wisselende en overdag hoge temperaturen is het toch al labiele sneeuwdek erg instabiel !


Schnee-rutsch Lauchneralp gisteren. (foto Markus Koch)


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair"  code geel (2-matig) en deels code "oranje" (3 - wezenlijk)  van kracht. Het gevaar van droge sneeuwlawines neemt af, daarvoor neemt de kans op natte sneeuw lawines (Nass- und Gleitschneerutsche) toe.


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: