Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 21 januari 2014

Winterse schermutselingen

Via de achterdeur van een lagedrukgebied met kern boven midden Italie stroomt koudere maar periodiek ook vochtigere lucht tegen de Alpenhoofdkam. De Alpenzuidkant krijgt door de noordelijke stroming te maken met een geleidelijke weersverbetering.

Winter probeert vuist te maken


Gisteren zagen we op eens weer heel mooie winterse kaarten de revue passeren en de grote vraag is of deze trend kan en zal worden vastgehouden ? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook vanmorgen zien we opnieuw die mooie winterse setting die eigenlijk alleen maar tot "meer" kan en leiden. En met dat "meer" bedoel ik winters weer met lagere temperaturen en natuurlijk ook het nodige aan sneeuw. Voor de Alpen lijkt dat te gaan lukken en ook in Nederland mag men zich verheugen op winterse ontwikkelingen en met een beetje geluk gaat ook daar sneeuw vallen. En last but not least: ook de geplaagde noordkant van de oostelijke Alpen mogen zich eindelijk gaan verheugen op sneeuw en datzelfde geldt voor het Sauerland, de Duitse middelgebergtes. Zelfs de Ardennen zullen wanneer alles volgens plan verloopt in een witte mantel gehuld worden.


ensembles GFS T850hPa (temp op 1500 meter hoogte prikpunt Salzburg. Slechts een
enkel lid komt nog boven de nul graden uit, verder unaniem "winters"

Voor diegenen die vroeg op pad gaan ook alvast maar een waarschuwing: Op dit moment valt er in het noordoosten van Nederland, grote delen van Duitsland en in de Alpen op uitgebreide schaal al wat lichte sneeuw en of regen. Met temperaturen die rond of zelfs onder het vriespunt liggen moet rekening worden gehouden met gladheid. Vooral de "onderkoelde" regen of motregen kan in het noordoosten van Nederland en in Duitsland tot zeer verraderlijke toestanden leiden (ijzel, ijsregen).


In overgangsgebied koude en zachtere lucht kans op (lichte) sneeuw en ijzel, in Alpen
vooral aan noordkant lichte sneeuw. 

De winter is dus heel langzaam bezig om in Europa voet aan de grond te krijgen en voor de Alpen lijkt dit te gaan lukken. Met het instromen van de koudere lucht en vooral ook vochtigere lucht sneeuwt het nu op steeds meer plaatsen waarbij de sneeuwvalgrens vandaag ergens tussen de 1000 en 400 meter zal liggen. De neerslaghoeveelheden zijn over het algemeen niet groot maar doordat het vooral aan de Alpennoordkant ook wat langduriger sneeuwde  (en sneeuwt) kon zich hier op veel plaatsen toch een sneeuw dekje van enkele centimeters vormen en lokaal bij gunstige Stau ook nog duidelijke meer. Vandaag verandert er al met al niet veel, het is grijs en grauw (trüb) en uit de bewolking kan wat lichte sneeuw vallen. Grootste kans hierop aan de Alpennoordkant waar de vochtige lucht vanuit het noorden stuwt.


Een mooie laag verse sneeuw op de Gerlosplatte, 1590m) vanmorgen

Woensdag tussenhoog
Op nadering van een zwak tussenhoog wordt het naar het westen toe in de loop van de dag droog, het blijft echter bewolkt en de zon zal zich waarschijnlijk niet vertonen. Vannacht en morgen dan an het westen uit overal droog en ook de zon krijgt wat meer ruimte. Waarschijnlijk kunnen de opklaringen zich morgen tot over de Vorarlberg, Tirol, Salzburg en Karinthië uitbreiden. Ten oosten daarvan blijft het ook morgen meest grauw. In de dalen en het Alpenvoor en laagland weer kans op Hochnebel en mist. De temperaturen veranderen morgen niet veel en doen eindelijk weer eens winters aan. Op 2000 meter wordt het circa -3 op 3000 meter -10 graden en op de hoogste toppen vriest het een graad of 15. Lang zal het betere weer niet aanhouden want op nadering van een laagje dat in de periode van donderdag vrijdag via de Benelux over de Alpen naar Italië gaat trekken neemt in de nacht op donderdag de bewolking al weer toe.


Enorme sneeuw in het zuiden (foto Foppolo, Italia). De komende dagen gaat ook de
Alpennoordkant meer en meer profiteren van verse sneeuw

Donderdag -vrijdag opkomende sneeuwval
Donderdag kan het vooral in de westelijke Alpen sneeuwen, vrijdag dan vooral in de oostelijke Alpen en daarbij kan er vooral in de Oostenrijkse Alpen en het aangrenzende Slovenië sneeuw van betekenis gaan vallen. Zowel het ECMWF als ook het GFS berekenen tot zaterdag voor deze hoek tussen de 20 en 30cm en lokaal is 40 tot 50cm zeker niet uitgesloten. Ook de noordelijke Franse Alpen en Jura plukken nog wat mee van de neerslag, hier wordt 15 tot 30cm berekend. Elders gaat er tussen de 5 en 20cm vallen. Duidelijk minder tot geen sneeuw wordt voor de centrale Alpenzuidkant en zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen berekent, maar goed, hier hebben ze niets te klagen.Een volgend tussenhoog staat voor de zaterdag en deels ook voor de zondag op het weermenu. Het is dan vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen droog en ook de zon is goed van de partij. In de dalen en het laagland natuurlijk wel weer kans op Hochnebel en mist. Meer (rest)bewolking kan zich tot in de zondag tegen de noordelijke Alpenhoofdkam handhaven en vooral op zaterdag kan daaruit wat sneeuw vallen. Zondag zou het dan ook hier droog moeten worden maar het is maar de vraag of de zon kan doorbreken.


WRF met neerslag (sneeuw) cumulatief voor de komende 5 dagen, eindelijk
overal weer mooie bonte kleuren (sneeuw)

Meer sneeuw
Maandag gaat het dan weer helemaal mis, althans voor diegenen die de zon aanbidden, Uitgaande van een actieve depressie in de buurt van IJsland nadert  een warmtefront de Alpen. Reeds in de nacht van zondag op maandag neemt de bewolking vanuit het westen weer snel toe gevolgd door eerste neerslag. Maandag breidt de neerslag zich dan verder over de Alpen uit. Omdat het warmtefront vrij zuidelijk doortrekt en het ook nog eens snel door een koufront wordt ingelopen verwacht ik geen problemen voor wat betreft de sneeuwvalgrens, de temperaturen kunnen vooral in de westelijke Alpen tijdelijk,  wanneer de iets zachter lucht binnen stroomt even omhoog gaan (vooral hogerop) maar de sneeuwvalgrens zal zoals het er nu naar uitziet niet boven de 800 a 1000 meter gaan uitkomen. Sowieso volgt al snel het koufront en in de middag en avond gaan de temperatuur en sneeuwvalgrens ook in het westen weer naar naar beneden en sneeuwt het weer tot in de dalen. Dinsdag en woensdag dan winter met periodiek sneeuwval met zwaartepunt noordelijke en westelijke Alpen.


ECMWF donderdag 30-01, ook op de langere blijft het koud met mooie sneeuw opties

Aanhoudend winters
Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we bij zowel het GFS als ook het ECMWF hetgeen helemaal bovenin ook al door de ensembles wordt aangeduid. Tussen hogedruk ik het noorden en lagedruk in het zuiden en met een geblokkeerd stromingspatroon ook hoger in de atmosfeer houden we een klassieke winterse setting waarbij het op termijn vanuit het noorden nog kouder zal gaan worden. ECWMF is volgende week een tikkeltje "zachter" doordat het lage boven zuid Europa wat westelijke wordt berekent en daardoor de stroming een zuidelijke to zuidoostelijke component heeft. Ook dit mag de winterpret voor de Alpen niet drukken. Samengevat mogen we stellen dat de winter na een langere periode van veel te zacht en droog (noordkant) weer eindelijk weer zijn weg in de Alpen heeft gevonden.

Benelux, Duitsland -Sauerland
Voor de Benelux en Duitsland wordt het de komende dagen ongemeen spannend en nog steeds is niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren. Goed, het wordt hier ook kouder maar de vraag is of het koud genoeg zal worden voor sneeuw In de hogere delen (Limburg, Ardennen en de Duitse Middelgebergtes gaat dit hoogst waarschijnlijk wel lukken en ook het noordoosten van Nederland heeft al wat wit spul om de oren gehad. Voor het grotere werk moeten we onze ogen echter richten op hetgeen de lagedrukgebiedjes die vanaf donderdag via de Benelux naar de Alpen gaan trekken. De precieze koers van deze laagjes wordt van cruciaal belang.


GFS model voor donderdag. Spannend, wat wordt de koers van de
"sneeuwstoring" donderdag -vrijdag ?

Trekken ze op een zuidelijk route net onder Nederland door dan bestaat er een reële kans op sneeuw, trekken ze noordelijker door dan zal de zachtere lucht de boventoon voeren en gaat het gewoon regenen. Een koers me de kern precies over Nederland gaat een markante tweedeling opleveren tussen een kouder noorden met sneeuw en een zachter zuiden met regen. Tot vrijdag blijft het een beetje bij schermutselingen  tussen de koude en zachtere lucht. Kijken we nog even naar de te verwachte sneeuw dan zien we dat het ECMWF in de periode van vrijdag tot maandag een sneeuwdek berekent ten ten oosten van een lijn Terschelling-Amersfoort-Sint Truiden- Namur. Van west naar oost zou er dan een sneeuwdekje van 2 tot 15 centimeter moeten liggen en in de Ardennen en het Sauerland 15 tot 30cm. Algemeen geldt, hoe oostelijker hoe kouder en hoe betere sneeuwkansen.


Nog steeds een anti-winterse bedoeling in het Sauerland (webcam Winterberg).
Verbetering is echter in zicht en vanaf donderdag wordt er sneeuw verwacht

Of dit sneeuwdekje zich in de nieuwe week dan kan handhaven zal sterk gaan afhangen in hoeverre een warmtefront zich met het geheel gaat bemoeien. Meest waarschijnlijke scenario is dat het tijdelijk wat wat zachter wordt voordat van het noorden uit de koudere lucht weer gaat binnen stromen. Het moge echter duidelijk zijn dat de onzekerheid ook hieromtrent nog erg groot is.


Tot zover voor dit moment, afhankelijk van de situatie (en beschikbare tijd) vandaag dan nog een extra update en anders gewoon weer tot morgen. Fijne dag en winterse groeten van het Zwitserse Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Voor de Alpenzuidkant geldt door de  vele sneeuw van het afgelopen weekend rood (4-groot)  en lokaal ook nog donker-rood (5-zeer groot)




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: