Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 20 februari 2014

Afwisselend zon en sneeuw

Een laag trekt naar de Balkan weg maar beïnvloedt vooreerst nog de zuidoostelijke Alpen. Op nadering van een tussenhoog stroomt van het westen uit weer drogere lucht over de Alpen uit. Vrijdag onder invloed van een opkomend koufront opkomende weersverslechtering.

 

Vrijdag volgend koufront met sneeuw

 

Gisteren hadden we geheel volgens verwachting te maken met de uitwerkingen van een overtrekkende storing. Het was overal trüb en steeds weer viel er regen en boven de 1000 a 1200 meter sneeuw. Overigens werd er gisteren vanaf diverse locaties ook melding gemaakt van een gelige laag Sahara zand op de sneeuw, de oorzaak daarvan hebben we gisteren al uit de doeken gedaan. Scheen de zon gisteren nog ergens ? Jawel, wat drogere lucht stroomde de westelijke Alpen binnen en lokaal kon er hier en daar nog een aantal uurtjes zon worden bijgeschreven.

Een gelige gloed kon men gisteren ook aantreffen op het ijs van deze schaatsbaan
in het Zwitserse Wengen
Toenemend zonnig
Vandaag donderdag kunnen we even genieten van wat (tussen)hoog invloed. Op veel plaatsen start de dag met zon en eventuele nog aanwezige rest bewolking zou vlot moeten oplossen. Meer bewolking vinden we nog in de (zuid)oostelijke delen van Oostenrijk en in de Italiaanse Dolomieten en hier en daar kan er nog wat regen of sneeuw uit vallen. Later op de dag komt in de westelijke Alpen weer (hogere) bewolking opzetten die samenhangt met een opkomend koufront welke voor vrijdag op het weermenu staat. De temperaturen vertonen overdag weer een stijgende trend. Zo stijgt het nulgradenniveau van 1500 naar 2000 meter, in het oosten waar de koudere lucht nog wat langer aanwezig is van 1200 naar 1500 meter. Op 2000 meter varieert het kwik van west naar oost tussen -5 en -1 graad en op 3000 meter vriest het tussen de -8 en -5 graden. De wind of föhn zal morgen geen thema zijn. Meest staat er een zwakke en hier en daar matige wind uit westelijke richtingen. Een klein rondje webcams vanmorgen:


Zonnig Courchevel


St Moritz


en ook opklarend op de Gerlosplatte


Bewolking en Hochnebel nog boven de verse sneeuw in Lienz

Opkomend koufront met sneeuw
Diegenen die vrijdag van of naar de Alpen gaan afreizen moeten rekening houden met een opkomend koufront in begeleiding van regen en sneeuw. In eerste instantie sneeuwt het vanaf circa 1200 meter maar met het instromen van de koudere lucht op en achter het koufront daalt de sneeuwvalgrens tot 900 a 600 meter.  De hierboven al genoemde opkomende bewolking en neerslag zullen in de nacht van donderdag op vrijdag verder de westelijke Alpen binnen trekken, in de ochtend trekt het koufront met neerslag over de westelijke Alpen verder naar het oosten. De oostelijke Alpen houden het vrijdag nog tot de middag droog voordat het dan ook daar gaat regenen en sneeuwen. Tegelijkertijd wordt,  of is het dan, in de westelijke Alpen weer droog en klaart het, enkele sneeuwbuien met voorkeur voor de bergen zijn echter ook dan nog mogelijk. Houdt dus vrijdag wanneer u onderweg rekening met opkomende gladheid door sneeuw en bevriezing zodra u de bergen inrijdt.


GFS met op opkomend koufront met neerslag in de nacht op vrijdag

Zaterdag krijgen we van west naar oost met een weersverbetering te maken. Vooral in de westelijke Alpen begin de dag met zon. Naar het oosten toe zit eerst nog veel bewolking waaruit in de zuidoostelijke Alpen nog wat sneeuw valt. De westelijk delen (Vorarlberg, Tirol) profiteren echter vrij snel van de opkomende weersverbetering vanuit het westen. Terwijl het hier gaandeweg de dag dus meer opklaart nadert een volgende uitdovende storing de westelijke Alpen. Vooral in de Jura en noordwestelijke Alpen neemt in de loop van de middag de bewolking juist weer toe en lokaal kan er wag (licht) sneeuw gaan vallen. In de nacht op zondag trekt de bewolking verder tot over het westen van Oostenrijk (Vorarlberg, Tirol), verder naar het oosten gaat de fut er echter grotendeels uit en nauwelijks tot geen neerslag meer opleveren.

Zondag-maandag Kaiserwetter
Onder invloed van een complex lagedrukgebied bij IJsland draait de de hoogtestroming in de loop van zaterdag- zondag geleidelijk weer naar het zuidwesten en kan achter het bovengenoemde frontje opnieuw zachtere lucht over de Alpen gaan uitstromen en tegelijkertijd wordt het ook weer föhnig (zwakke Südföhn). Omdat de lucht vrij droog is en de hogedrukinvloed zal overheersen mogen we ondanks de wat hogere temperaturen helemaal niet klagen, integendeel. De condities in de bergen zullen zondag en ook op maandag optimaal zijn en met de wat hogere temperaturen word het dan zowel op de pistes als op de terrasjes gewoon heerlijk  genieten.


Zaterdag (westen) en zondag en maandag beloven perfect wintersport en terrasjes weer
te gaan opleveren Foto Riederalp (Oberwallis) eergisteren

Vooral in westen toenemende wisselvallig
Heel langzaam nadert echter vanuit het westen een koufront en in de westelijke Alpen kan men reeds op de maandagnamiddag of avond eerste hogere bewolking vanuit het westen zien naderen. In de nacht op dinsdag wordt de bewolking steeds dikker en weldra gaat het in de zuidwestelijke Alpen en zuidelijke Zwitserse Alpen regenen waarbij de sneeuwvalgrens geleidelijk weer tot 1000 meter daalt. Dinsdag overdag trekt het front verder naar het westen maar verliest gelijktijdig aan activiteit door tegenwerkende hogedrukinvloeden. De bewolking en sneeuw zullen dinsdag dus vooral de westelijke Alpen beïnvloeden, de oostelijke Alpen profiteren ook dan nog van meest zonnig hogedrukweer. Een volgende partij bewolking met wat neerslag volgt woensdag maar ook dit lijkt weer te gaan verpieteren boven de westelijke en noordwestelijke Alpenhoofdkam waardoor de oostelijke Alpen, pak hem beet ten oosten vanaf de Vorarlberg en Tirol, opnieuw de dans ontspringen en duidelijke van het betere en vooral ook zonnigere weer kunnen profiteren. Ook donderdag proberen zwakke fronten vanuit het westen met bewolking en wat sneeuw de Alpen te veroveren maar erg overtuigend is het ook dan allemaal niet. Vanaf vrijdag lijkt er dan wat meer dynamiek en verandering in te gaan komen.

Ander (kouder) stromingspatroon in de maak
Vrijdag zien we een actieve depressie boven de Britse Eilanden op de kaarten verschijnen. Dit keer gaat het systeem echter een heel ander route volgen dan dat we de laatste tijd gewend zijn. In het weekend trekt depressie die ook op grotere hoogte gevuld is met relatief koude lucht het continent op om vervolgens verder te trekken naar de Balkan. In eerste instantie wordt er nog niet al te koude lucht aangevoerd maar zodra de hoogteas van de het laag de Alpen is gepasseerd draait de stroming van de zuidwesthoek naar de noordhoek en kan markant koudere lucht gaan binnenstromen.


GFS zaterdag: Geleidelijk krijgen we met een ander stromingspatroon te maken

Zoals het er nu naar uitziet zou dat in de aanloop naar en op zondag moeten gaan gebeuren. Het GFS is daarmee overigens wat vlotter dan het ECMWF maar in grote lijnen simuleren beide modellen deze ontwikkelingen. Omdat we met een cyclonaal stromingspatroon te maken gaan krijgen (lagedruk Europa) en binnen de moederdepressie "dochter depressies" een eigen leven gaan leiden zal het weerbeeld onbestendig gaan verlopen met periodiek kans op wat sneeuw of sneeuwbuien. In verband met de nog lange tijdspanne valt over de details helaas nog niets te zeggen. Dat we echter uit een ander vaatje gaan tappen lijkt zeer waarschijnlijk.

Sneeuw komende dagen
Het WRF model (door ons gebruikt op de site) is vooral voor de Oostenrijkse skigebieden rondom de Voralrberg optimistisch, lokaal komt het model voor de komende 5 dagen met 40 tot 70cm Neuschnee op de proppen. - zie hier - Dit heeft zeker te maken met de te verwachte gunstige Staueffecten op het koufront (Nordweststau).


WRF met de sneeuw (cumulatief) voor de komende 5 dagen

Uitgaande van het Europese model (ECMWF) mogen vooral de westelijke Alpen weer het één en ander aan sneeuw verwachten. Logisch ook omdat de fronten ook later in de week steeds weer tot daar door weten te dringen. Tot vrijdag volgende week wordt er in de Franse Alpen en westelijke Zwitserse Alpen tussen de 30 en 80mm aan neerslag berekend. De gebieden langs de noordelijke centrale Alpenhoofdkam mogen rekenen op 20 tot 40mm. Minder neerslag wordt naar het oosten toe verwacht, met 10 tot 30mm is het meest wel gedaan. Het zuiden van Karinthië en Süd Tirol (Dolomieten) mogen lokaal 30  tot 50mm verwachten. Uitgaande van de vuistregel 1mm regen = 1cm (droge) sneeuw kunt u zelf een inschatting maken hoeveel sneeuw dit in de bergen gaat opleveren.

Tot zover voor vandaag, morgen meer Alpenweer met ook dan hopelijk mooie vooruitzichten. Fijne dag, geniet van de zon en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.






Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: