vrijdag 21 februari 2014

Na koufront en sneeuw hogedruk en zon

Een koufront behorende bij een depressie ten zuiden van IJsland trekt in de loop van de dag van west naar oost over de Alpen. Na een tijdelijke weersverbetering volgt zaterdag een volgende zwakke storing. Zondag onder invloed van luchtdrukstijgingen algemene weersverbetering met veel zon.

Koufront met sneeuw trekt over Alpen


Voordat we met het weerbericht verder gaan willen we een ieder bedanken voor de vele ingezonden foto's en updates vanaf locatie. Geweldig,  juist dit maakt het geheel compleet en is van grote toegevoegde waarde voor de weerberichten. Regelmatig zullen we foto's in de weerberichten en -of op de frontpage mee gaan pakken. Alle ingezonden foto's zie - hier -
Ook zo genoten van het prachtige winterweer gisteren ? Na wat ochtendnevel en rest bewolking kwam in vrijwel het gehele Alpengebied de zon tevoorschijn en met vrij aangename temperaturen was het overal prima vertoeven. Enkel de zuidoostelijke Alpen hadden gisteren vrijwel de gehele dag nog last van de bewolking en hier en daar viel er nog wat sneeuw of regen uit. In de loop van de middag kwam in het westen weer wat (hogere) bewolking binnen drijven als voorbode voor een weersverslechtering die vandaag van west naar oost zijn intrede gaat doen. In de avond en nacht was de bewolking in de westelijke Alpen dan al zo dik dat er hier en daar al een spat regen of vlok sneeuw uitviel. Tegelijkertijd trok in de avond en nacht de laatste bewolking uit de zuidoostelijke Alpen weg en klaarde het daar juist op.


Kaiserwetter gisteren in overgrote deel van de Alpen. Foto Wengen (Berner Oberland
via FB Wengen-Switserland

Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we een complex en actief lagedrukgebied met zijn kern in het zeegebied tussen IJsland en Schotland liggen. Een storing (koufront) behorende bij dit laag nadert van het westen uit de Alpen en zal de komende 16 uur van west naar oost over de Alpen gaan trekken. Op het front zit een brede band met neerslag die vannacht al de westelijke Alpen is binnen getrokken en tot de avond ook het grootse deel van de oostelijke Alpen zal hebben veroverd
In de ochtend valt de meeste neerslag in de westelijke Alpen, in de middag en avond dan in de oostelijke. De sneeuwvalgrens daalt van het westen uit van 1200 naar 600 meter aan de Alpennoordkant, aan de zuidkant sneeuwt het vanaf circa 1200 meter. Het nulgradenniveau daalt van circa 1800 tot 1000 meter aan de westelijke Alpennoordkant en tot 1300 meter naar het oosten en 2000 meter in het uiterste zuidoosten. Pakken we nog even de actuele radar erbij dan zien we op moment van schrijven een eerste band met bewolking met wat (lichte) neerslag vanaf Graubünden tot over de Vorarlberg liggen. Een tweede band met bewolking en neerslag en het hierbij behorende koufront ligt nu over de westelijke Alpen. Daartussen zit een brede zone met opklaringen. Ook het Ticino (Tessin) en het overgrote deel van de oostelijke Alpen kunnen nog even profiteren van de zon.


Op het koufront gaat in de westelijke Alpen tussen de 10 en 20cm Neuschnee vallen, de meeste sneeuw zal in een strook vanaf het Mont Blanc massief, de Walliser Alpen tot over de Berner Alpen vallen. De Alps Maritimes en Piemont zullen het met enkele centimeters moeten doen. Later op de dag dan ook sneeuw in de oostelijke Alpen. Hier mag men zich verheugen op 15 tot 20cm, naar het oosten toe en de oostelijke Alpennoordkant 5 tot 10cm. Bij gunstige Stau kan zowel in het westen als ook in het oosten lokaal nog wat meer vallen. De wind is meest matig, in de loop van de dag op front(passage) ook krachtig uit west tot noordwestelijke richtingen.


Sneeuwvlokken en veel bewolking vanmorgen in het Franse La Tania (Savoie)

meest nog onbewolkt in het Zwitserse Arosa

en onbewolkt met nog wat Hochnebel boven de pistes van de Kronplatz
 
Toenemend hogedruk...en dus zon
In de nacht op zaterdag en zaterdag ochtend krijgen de westelijke Alpen  te maken met een tijdelijke (?) weersverbetering, in de nacht klaart het overal op en de zaterdag begint nog met heel vriendelijk weer en zon. De oostelijke Alpen hebben dan nog te maken met de bewolking en neerslag van het wegtrekkende koufront. In de middag trekt hier dan de bewolking weg en klaart het op. De westelijke Alpen en met name het gebied tussen de Dauphiné tot over de Glaner Alpen krijgen dan te maken met nieuwe bewolking en mogelijk wat (lichte) neerslag van een volgende opkomende zwakke storing. De storing zal overdag snel aan activiteit inboeten en ik verwacht dat de westelijke oostelijke Alpen er nog maar nauwelijks mee te maken zullen krijgen. Meest waarschijnlijke scenario is hier tijdelijk wat bewolking met voorkeur voor de noordkant maar neerslag verwacht ik er daar niet meer uit. Sowieso zien we dat het frontje van dag tot dag zwakker en ook westelijker wordt berekend, het is dus überhaupt nog maar de vraag wat er morgen van overblijft wanneer het de Franse Alpen nadert. Richting de zondag en op zondag zelf is het dan weer overal zonnig en uitstekend wintersport weer.


Zon en blauwe lucht boven een winters Livigno, vanaf zaterdag ook het
weerbeeld voor het overgrote deel van de Alpen

Deze weersverbetering hebben we te danken aan de opbouw van een zone van hogedruk die zich zaterdag uitstrekt vanaf het Iberische Schiereiland tot over de Alpen. Zondagochtend ligt een aparte kern net ten noordoosten van de Alpen. Maandag trekt de zone met hogedruk dan verder naar de Balkan. Dit betekent dat ook de maandag vol in het teken van de zon zal staan en met een zuidwestelijke aanvoer wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Dit gaat in de bergen Kaiserwetter en uitstekende wintersport condities opleveren. Wel zal naarmate de dag vordert de sneeuw het "zwaar gaan krijgen", dit geldt met name voor de lager gelegen pistes en zon geëxponeerde zuidhellingen. De oostelijke Alpen blijven wat meer in de koude lucht liggen.


ECMWF zondag. Een hogedruk gebied gaat in de periode van zondag tot
maandag en wellicht ook nog dinsdag veel zon opleveren.
 
Woensdag volgende storing met wat sneeuw
Dinsdag trekt de hogedruk zich steeds verder naar het oosten terug en langzaam maar zeker komen we onder de invloed van Atlantische storingen. Gisteren leek het er nog dar een eerste zwak front dinsdag al wat meer bewolking met mogelijk een spat regen of sneeuw zou gaan opleveren. Vanmorgen zijn de modellen daarvan wat minder overtuigd en goed kans dat we ook de dinsdag nog kunnen gaan genieten van de zon. In de middag en avond nadert dan een wat actiever front met neerslag de Alpen, dit front zal woensdag vooral de westelijke Alpen op neerslag trakteren. De oostelijke Alpen houden het vooralsnog droog.

Donderdag kunnen we dan opnieuw weer profiteren van een overtrekkend tussenhoog, even nog los van de timing tussen de storingen door, zou het overdag heel aardig weer moeten gaan worden met vooral ook weer veel zon. In tegenstelling tot het GFS is het ECMWF voor de donderdag wat minder positief en krijgen we te maken met meer bewolking en af en toe wat neerslag (sneeuw)
 
Overgang naar kouder winterweer
In de aanloop naar het weekend en in het weekend zelf liggen de modellen voor wat betreft het algemene stromingspatroon wel weer op 1 lijn. Volgens beide modellen gaat een depressie die vrijdag boven de Britse Eilanden ligt via de Benelux en centraal Europa naar de Middellandse Zee trekken. Zondagmiddag vinden we het systeem volgens beide modellen terug met centrum boven midden Italië. Dit betekent dat we vanaf vrijdag te maken gaan krijgen met opkomende neerslag behorende bij de fronten van de depressie. In eerste instantie wordt er aan de oostflank van de depressie met zuidelijk winden nog relatief zachte lucht aangevoerd.


ECMWF zaterdag 1 maart, het lijkt erop dat met het einde van de meteorologische
de winter in de Alpen juist gaat toeslaan
Zodra de hoogte-as van het systeem de Alpen is gepasseerd draait de stroming naar de noord tot noordoosthoek en stroomt veel koudere lucht de Alpen binnen en de sneeuwvalgrens daalt tot in de dalen. Zoals bekend zijn betrouwbare neerslagprognoses op deze  lange termijn eigenlijk niet te geven laat staan betrouwbaar. Gezien echter het algehele stromingspatroon (cyclonaal -lagedruk Europa) en de indraaiende stroming in combinatie met aparte indraaiende lagedrukgebiedjes zou er best wel eens sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. Hoe dat allemaal in detail gaat verlopen zullen we de komende dagen onder de loep gaan nemen.

Sauerland -Duitse Middelgebergtes -Tsjechië
Voor wat betreft deze gebieden en dan met name de lagere delen blijft het allemaal maar zeer matig. Weliswaar wordt het ook hier tijdelijk wat kouder op koufrontpassage maar de neerslag valt meest in de nog zachtere lucht. Zodra de koudere lucht binnenstroomt gaat ook de neerslag er weer uit. Sneeuw vof natte sneeuw(buien) vallen enkel in de hogere delen. Vanaf maandag gaan de temperaturen overal weer in de lift en van winterweer zal ook dan geen sprak zijn. Pas vanaf vrijdag zijn er dan weer nieuwe kansen wanneer een koufront van noordwest naar zuidoost gaat overtrekken. Zodra ook hier de hoogte-as van het hierboven genoemde laag over is getrokken wordt het kouder, voor de oostelijk gelegen wintersportgebieden (Tsjechië, Polen) zal het echter nog tot zondag dan wel maandag duren voordat de koudere lucht daar gaat binnenstromen.


Winterberg 19 februari, vooral in de lagere delen zijn de condities zeer matig tot slecht


en al met al niet echt "uitnodigend"
Mogelijk dat in het begin van de nieuwe week een volgende porties maritiem polaire lucht vanuit het westen nog wat winterse allure gaan brengen. Deze ontwikkeling is echter nog zeer onzeker. De beste wintersport condities vinden we in de hogere delen van de zuid Duitse Middelgebergtes en Tsjechië, in de lager gelegen delen -dalen wordt het zoeken naar de sneeuw trials. Ook in het Sauerland zijn de wintersport mogelijkheden beperkt en vooral dank de aanwezigheid van de kunstsneeuw kan er nog geskied en geboard worden. De komende week zullen de condities overal verder verslechteren.

Tot zover voor nu. Fijne dag of anders goede reis en ciao vanuit een (nog) opgeklaard Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: