Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 16 februari 2014

Atlantische Oceaan dicteert beleid

Een koufront trekt vandaag verder van west naar oost over de Alpen en de Südföhn zwakt weer af. Maandag krijgen we te maken met de gunstige invloed van een tussenhoog waarna de wind geleidelijk weer de zuidwesthoek opzoekt en de Südföhn opnieuw weer in kracht gaat toenemen.

Koufront met sneeuw trekt over Alpen


Gisteren hadden we zoals verwacht te maken met een opkomende zuid-noord  "overdruk" wat resulteerde in een krachtige Südföhn. In de föhndalen nam de wind toe tot 70 a 90 km/ en in de bergen werden windsnelheden bereikt van 90 tot 130 km/h. Naast de wind kon ook het kwik flink gaan uithalen met lokaal in de föhndalen temperaturen die opliepen tot 17 a 18 graden. München meldde zelfs 20 graden maar deze waarde moeten we met een korreltje  zout nemen gezien de locatie en vooral ook specificatie van het desbetreffende weerstation. Ook hogerop werd het een heel stuk zachter met op 1600 meter lokaal zelfs 16 graden, dat is een graad of 18 hoger dan we normaal rond deze tijd mogen verwachten !


föhnvenster (Lücke) boven de Grote Aletschgletsjer en Walliser Alpen gezien vanaf
het Jungfraujoch in de Berner Alpen gistermiddag

Boven de westelijke Alpen en Jura lag in de ochtend al bewolking met neerslag behorende bij een koufront dat van het westen uit naderde. Overdag stagneerde dit front echter in zijn oostwaartse beweging wat er voor zorgde dat het naar het oosten toe de gehele dag föhnig opgeklaard bleef en we al met al toch nog een heel mooie dag kregen. Enkel de wind was gisteren op veel plaatsen een storende factor maar op de wat meer beschutte pistes was het met de zon erbij toch prima vertoeven. Dit gold met name voor de oostelijke Alpen waar de zon gedurende een groot deel van de dag aan het zwerk stond.


Ook de bewolking en neerslag aan de Alpenzuidkant hadden weinig te betekenen en ook hier bleef het meest droog. In de loop van de avond ging de föhn in de westelijk Alpen er van west naar oost geleidelijk steeds verder uit en kon ook de neerslag zich verder naar het oosten toe uitbreiden. Met het einde van de föhn kon ook de temperatuur aan de Alpennoordkant en inner-alpin weer een dalende trend gaan inzetten. In de loop van de nacht trok het koufront met neerslag verder over de westelijke Alpen naar het oosten en op moment van dit schrijven sneeuwt en regent het in vrijwel de gehele westelijk Alpen tot over de Vorarlberg en Tirol.


Sneeuw vanmorgen in het Franse Meribel....

...en de Zwitserse Bettmeralp

...en inmiddels ook in Gerlos

Vandaag is het in de westelijke Alpen bewolkt en steeds weer valt er regen en boven de 800 tot 1000 meter sneeuw. De zuidwestelijke Franse Alpen komen echter alweer in zachtere lucht te liggen en hier ligt de sneeuwvalgrens een stuk hoger.  Op 2000 meter varieert de temperatuur van - 5 in de noordelijke Alpen tot net iets boven nul in de Alpes Maritimes. Ook het nulgraden niveau kent vandaag grote verschillen tussen noord en zuidwest. Terwijl deze in de noordelijk Alpen rond de 1000 meter zal gaan uitkomen stijgt deze in het zuidwesten tot 1800 a 2200 meter !
Ook de oostelijke Alpen krijgen vandaag te maken met het opkomende koufront en neerslag. Het is hier eveneens bewolkt en laatste föhnige opklaringen, nu nog boven de Steiermark en oostelijke daarvan, worden verder richting het oosten verdreven. Van het westen uit gaat het geleidelijk overal regenen en sneeuwen en met het vorderen van de dag neemt ook de neerslag aan intensiteit toe. De de meeste neerslag wordt berekend  vanaf de zuidelijke Kalkalpen (Alpi Orobie) tot over de Silvretta en Tauern alsmede ook over  de Karawanken (zuid Karinthië en Slovenië) en Julische Alpen (Alpi Giulie) wordt berekend. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 800 a 1200 meter ten noorden van de hoofdkam en tussen de 1400 en 1800 meter in het grensgebied met Slovenië en Italië.

WRF met de berekende neerslag (sneeuw) cumulatief voor de komende 24 uur
 
Neerslag -sneeuwval
In de westelijke Alpen valt tot maandagochtend tussen de 5 en 25cm aan Neuschnee. In het gebied rondom de Lepontinische Alpen (grensgebied Ticino. Graubünden ) kan lokaal ook nog wat meer gaan vallen. In de oostelijke Alpen gaat de meeste sneeuw vallen in de Julische Alpen en langs de hoofdkam van de Bergamasker Alpen. Hier mag men tot maandagochtend rekenen op 20 tot 30 en lokaal in de Julische Alpen 30 tot 40cm. Elders valt er tussen de 5 en 15cm Neuschnee, de hoogste waardes voor de zuidkant.

In de nacht op maandag en morgenochtend kan er in het gehele Alpengebied nog (lichte) regen of sneeuw vallen waarbij de neerslag zich gaandeweg het vorderen van de dag naar het zuidoosten verplaatst. In de loop van de dag wordt het dan in de westelijke Alpen weer droog en op steeds meer plaatsen breekt de bewolking en komt de zon tevoorschijn. De oostelijke Alpen hebben maandag tot in de middag en avond deels nog te maken met hardnekkige (rest)bewolking maar ook hier gaat het  later in de middag opklaren. Meer bewolking en ook neerslag zit maandag  nog in het oosten en vooral het zuidoosten. In de loop van de avond neemt gaat ook hier de neerslag eruit  en wordt het geleidelijk droog met opklaringen later op de avond en in de nacht. De sneeuwvalgrens varieert sterk tussen 700 a 1000 meter in het noorden en noordoosten, lokaal ook nog wat lager en tussen de 1100 en 1700 meter in het zuiden waarbij we aan de zuidkant weer een stijgende trend zien.


Ondanks de föhn gisteren toch nog prima weer in de omgeving Hohsaas (Wallis).
Volgende week gaan we op herhaling met  hele mooie dagen en perecte condities

De vers gevallen sneeuw nemen we dan lekker mee de nieuwe week in en dinsdag kunnen we met de invloed van een tussenhoog daar heerlijk van gaan genieten. We zitten dan tussen de storingen in en onder invloed van hogedruk zal de zon volop schijnen. Weliswaar hebben we weer te maken met een zuidelijke tot zuidwestelijk stroming met een zwakke Südföhn maar ik denk dat de meeste van ons daarover niet zullen klagen. Integendeel, juist deze combinatie van verse sneeuw, aangename temperaturen en vooral ook de zon is dat wat de meeste wintersporters willen. Heerlijk skiweer dus en ook op de terrasje wordt het gewoon genieten. In de loop van de dag zien we in de westelijke Alpen al wel wat hogere bewolking vanuit het zuiden en westen opdoemen als voorbode op een weersverslechtering op de woensdag. De oostelijke Alpen zullen met een beetje geluk ook dan nog kunnen profiteren van de gunstige invloed van het wegtrekkende tussenhoog.

Woensdag trekt er dus van west naar oost een volgende storing met wat neerslag door (koufrontje) waarbij de sneeuwvalgrens zal meest tussen de 900 en 1300 meter pendelen.Donderdag dan weer een herhaling van zetten. De neerslag trekt naar het oosten weg en opnieuw profiteren we  tussen de storingen in van zwakke hogedrukinvloed. Donderdag overdag zou het mist de timing klopt opnieuw een mooie dag gaan moeten worden met waarschijnlijk in de ochtend nog wat rest bewolking in de oostelijke Alpen en in de middag opkomende (hogere) bewolking in het westen.

WRF met de totale neerslaghoeveelheden (sneeuw) voor de komend week
 
Toenemende hogedruk
Deze bewolking heeft te maken met een opkomende frotnale storing behorende bij een actieve depressie die in de periode van vrijdag tot zondag vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse eilanden naar het noorden van Scandinavië gaat trekken. Gelijktijdig zien we echter een gebied van hogedruk vanaf de Azoren afkoppelen en meelopen. Doordat het Azorenhoog tijdelijk wat op welft richting IJsland draait de stroming naar west tot noordwest. In het weekend zou het hoog dan met zijn as precies over de Alpen gaan verlopen waardoor de stroming een oost tot noordoost component gaat krijgen. Vanaf het continent kan dan drogere en weer wat koudere lucht gaan binnenstromen wat in combinatie met de hogedruk de neerslagactiviteit gaat onderdrukken. Vooral vrijdag kan echter op het koufront wat de Alpen vanuit het noordwesten nadert wat sneeuw gaan vallen met voorkeur voor de noordelijke Alpenhoofdkam. Zaterdag en zondag moet het dan droog en vooral ook zonnig gaan worden en ook het begin van de tweede krokusweek is veelbelovend !


ECMWF (zondag) met hogedruk volgend weekend boven de Alpen
 
Sauerland -Duitse Middelgebergtes- Tsjechie
Winterweer is in het Sauerland ver te zoeken, weliswaar ligt er overal voldoende sneeuw om te kunnen wintersporten maar daamee is dan ook meteen alles gezegd. Vandaag is het in het Sauerland onbestendig met regen en of hagelbuien en vanaf morgen gaat het hier wisselvallig verder. Daarbij komt dat vanaf morgen de temperaturen verder zullen gaan stijgen en in de lager gelegen gebieden gaat het kwik tot 7 a 11 graden oplopen. Ook in de hoger gelegen gebieden pendelt het kwik meest tussen de 3 en 5 graden. De hoger gelegen delen van de zuidelijke Duitse middelgebergten krijgen vandaag ook te maken met de sneeuw op het koufront, in de dalen regent het. Ook hier wordt het vanaf morgen weer zachter. Sneeuw ligt er echter voldoende zodat wintersport prima mogelijk is.


Sneeuwbedekt en regen(buien) vandaag in de Winterberg

Vese sneeuw daarentegen in de hogere delen van oa het Schwarzwald

 
Ook in de bergen van Tsjechië (Reuzengebergte) is het vooral in de lagere delen behelpen, Hogerop ligt weliswaar voldoende sneeuw (tot circa 70cm) maar ook hier heerst over het algemeen een anti winters beeld. Net als in de rest van Europa is het over de gehele linie ook deze week nog steeds te zacht en door de steeds weer zachtere periodes zullen de condities er ook hier niet bepaald beter op worden. Een winterse periode met sneeuw is ook hier niet in zicht helaas.

Tot zover voor vandaag, fijne dag, gniet van de sneeuw en tot morgen maar weer
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. 



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: