Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 11 maart 2014

Weekend Temperatursturz met sneeuw

Hogedruk met droge en relatief zachte luchtmassa's zal tot het weekend het weerbeeld  in de Alpen gunstig beïnvloeden. Vandaag kan een wegtrekkend Middellandse Zee laag nog voor wat hogere bewolking zorgen. In het weekend weeromslag met "Temperaturzsturz" en sneeuw.

Tot weekend nog voorjaarsachtig


Onder invloed van hoog "Helmut" hadden we gisteren opnieuw met zonnig en zacht weer te maken. Ofschoon de temperaturen niet meer zo heel hoog uitkwamen en de stevig doorstaande wind eht voor het gevoel nog wat minder warm lieten worden was het op de meeste plaatsen toch weer een heerlijke dag en vooral in de bergen rond en ten noorden van de hoofdkam kon men opnieuw genieten van die knalblauwe luchten. Toch was het niet overal even helder en blauw. Onder invloed van een depressie boven de Middellandse Zee drong vanuit noord Italië met zuidoostelijke winden wat vochtigere en ook koudere lucht de zuidelijke Alpen binnen. Deze zogenaamde retour d' est zorgde in de zuidelijke Alpen reeds in de ochtend voor een snelle bewolkingstoename in de hogere luchtlagen.


föhnwolken boven de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) gezien vanaf de
Aletsch Arena.  Foto Francien Bakker

Tevens ontstond door de toevoer van de vochtige koudere lucht in de loop van de dag een zuid "overdruk". Overdag was het drukverschil tussen zuid en noord dan zo groot dat de föhn erin kwam en de wind nog  verder toenam. Met de föhn ging de luchtvochtigheid ook nog eens sterk terug en bereikte deels waarde van maar net iets boven de 20% in dd dalen en 8% in de bergen. Mocht u dus last van droge ogen, lippen, keel of zelfs wat hoofdpijn hebben gehad dan kan de föhn daar zeker een rol bij hebben gespeeld. De föhn was overigens gisteren hier in het inner-alpine Wallis heel mooi te zien aan de föhnwolken (lenticularis, in Duits föhnfische) die boven de zuidelijke Alpen ontstonden.


Genieten van de zon en sneeuw gisteren op de Fiescheralpn in Oberwallis
 
Opnieuw veel zon en zacht
Afgelopen nacht en ook op dit moment zwerft er nog uitgestrekte hoge bewolking over de Alpen en ook overdag houden we er vandaag nog last van. De  nachtelijke afkoeling werd door de wat vochtigere lucht wat getemperd dus werd het niet meer zo heel koud. Toch op veel plaatsen nog genoeg voor lichte tot matige vorst en in de hogere dalen boven een aanwezig sneeuwdek lokaal strenge vorst. Vandaag dan een herhaling van gisteren waarbij er vooral in de ochtend nog wat  bewolking in de hogere atmosfeer overtrekt en de zon wat kan temperen. Verder is het gewoon weer zonnig en zacht met temperaturen die tussen de 10 en 15 graden gaan oplopen en lokaal tot 18 a 19 graden in het inner-alpine Wallis. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter hoogte temperaturen die rond de 2 en 5 en op 3000 meter tussen de -2 en +2 graden zullen liggen. Het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 2100 en 3100 meter. De hoogste waardes gelden voor de Berner Alpen tot over de Silvretta. De wind is vandaag nog matig tot sterk en komt hoofdzakelijk uit oostelijke richtingen. In de Zwisterse Alpen Bise tendens.


Het belooft weer een top dag te worden, aanvankelijk nog wel wat meer vocht in de
atmosfeer en ook hogere sluierwolken. Blik op Lienz (Hochstein)
 
Tot vrijdag nog genieten
Het hoog Helmut trekt wat verder naar het oosten en inmiddels zien we een nieuw hoog luisterend naar de naam "Ingo" met zijn kern boven de Noordzee liggen. In de loop van de komende dagen zal dit hoog zich wat gaan uitsmeren boven Europa. Omdat ook de invloed van het Italiaanse laag niet meer aanwezig is nemen de drukverschillen af met als eindresultaat minder wind. Onder het regime van de hogedruk gaat dit resulteren in "traumhaft" bergweer. De droge lucht zal zorgen voor eer knalblauwe wolkeloze hemel met grandioze vergezichten. De temperaturen zullen binnen in het hoog nog wat kunnen oplopen. Kortom genieten op het allerhoogste niveau


Tot vrijdag kunnen we nog genieten van het Kaiserwetter (foto Mirjam van den Dungen)

Temperatursturz van 15 graden
Tegen het einde van de week trekt het hoog zich met zijn zwaartepunt terug op de Atlantische Oceaan en verliest het zijn dominante invloed op het weer in grote delen van west Europa. Tevens zien we depressies via IJsland naar het noorden van Scandinavië doortrekken en in het weekend verder naar de Baltische Staten. Koudere lucht die nu nog heel ver oostelijke over de Balkan naar het zuiden uitstroomt kan dan ook west Europa en de Alpen gaan bereiken. Een met de bovengenoemde depressie samenhangend koufront zal zaterdag in de loop van de dag de Alpen gaan bereiken. In de ochtend neemt de bewolking van het noorden uit snel toe gevolgd door regen en sneeuw. Met de noord tot noordwestelijk wind zal de meest neerslag, boven de 800 a 1000 meter sneeuw, in de nordstau van de Alpenhoofdkam gaan vallen. Meer naar het westen en aan de zuidkant (Nordföhn) nemen de neerslagkansen sterk af. Dit alles wordt begeleid door een harde tot stormachtige wind die met name tijdens passage van het koufront flink kan gaan uithalen.


ECMWF voor zondag. Vanaf zaterdag staan kou en sneeuw aan de noordkant
geprogrammeerd

Tja, en zo snel kan het dan allemaal weer veranderen. Vrijdag in de dalen lokaal nog 20+, zondag gewoon sneeuw tot 800 meter en ronduit guur en ungemütlich. De neerslaghoeveelheden zullen overigens door het gebrek aan veel "vocht" en het in de buurt liggend hoog meevallen en zich vooral focussen op de centrale en oostelijke Alpennoordkant. Boven de 1000 a 1200 meter mag men hier  5 tot 15cm sneeuw rekenen, de Oostenrijkse noordkant op 10 tot 35cm. Beneden de 1200 a 1000 meter zal het sneeuwdek naar alle waarschijnlijkheid geen grote rol gaan spelen doordat de ondergrond inmiddels al erg "opgewarmd" is en de sneeuw deels ook behoorlijk "nat" zal zijn. Hogerop zullen aan de gehele Alpennoordkant de condities weer gaan verbeteren na de witte opfrisservan zondag en maandag
 
Westen profiteert van hogedruk
In de periode van zaterdag tot en met maandag is het betere weer duidelijk weggelegd voor de westelijke Alpen en de zuidkant. Vooral naar het westen en zuidwesten toe kan de zon goed meedoen en is het meest droog. Hoe verder naar het oosten en in het bijzonder de gebieden aan de Alpennoordkant en rondom de hoofdkam moeten vanaf zaterdagmiddag rekening houden met slechte condities door sneeuwval, vele wolken, slecht zicht en veel wind !


Ook de GFS ensembles spreken duidelijke taal. Vanaf  zaterdag over en uit met het
mooie en zachte voorjaarsweer. (prikpunt oostelijke Alpen hoofdkam
)

Vanaf dinsdag komen we een beetje in een niemandsland te liggen tussen hogedruk met centrum boven de Atlantische Oceaan en depressie boven Scandinavië, oost Europa en de Middellandse Zee. De koudere lucht houdt zich meest noordelijk van de Alpen op waarbij vooral de noordoostelijk delen wat meer daarmee te maken kunnen gaan krijgen. Het is verder naar alle waarschijnlijkheid licht wisselvallig met een afwisseling van zon, bewolking en lokaal een regen of sneeuwbui. Hoe het allemaal precies en in detail vanaf dinsdag zal gaan evolueren ins echter nog enigszins onzeker. Daarover de komende dagen meer.

Tot zover voor deze ochtend, fijne dag en ciao vanuit Termen in Oberwallis (4.7 graad en wat sluierwolken)

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.







Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: