woensdag 12 maart 2014

Zaterdag einde voorjaarsweer

De Alpen liggen aan de zuidflank van een hoog met kern boven de Noordzee-Denemarken welke tot zaterdag het weerbeeld gunstig zal beïnvloeden. Geleidelijk neemt ook de noordoostelijke tot oostelijke stroming in kracht af en wordt het nog iets zachter. Zaterdag opkomend koufront met markante temperatuurdaling en inzettende Nordstau.

Nog 3 dagen Kaiserwetter


Ondanks de hoge barometerstand viel het gisteren met name in de Zwitserse Alpen toch wat tegen met de zon. Door een zuidoostelijke stroming kon hier vanuit Italië wat vochtigere lucht binnenstromen die het de zon soms behoorlijk moeite maakte. Hier en daar was deze bewolking die vooral tussen de 7000 en 8000 meter zat zo dik dat er slechts 30 minuten tot 1 uur zon werd genoteerd. Meestal kon de zon echter diffuus door de cirrus (sluier) wolken heen prikken en was het al met al toch meest zonnig. Ten oosten van de Vorarlberg en Tirol viel het met de hogere bewolking mee en was het grotendeels onbewolkt en knalblauw.


Niet overal in de Alpen was het mooi blauw en zonnig. Foto Kirchberg met overtrekkende
cirrus bewolking

Hoog Ingo ligt vandaag met zijn kern boven het noorden van de Duitsland en met oostelijke winden wordt opnieuw droge en relatief zachte lucht over de Alpen aangevoerd. Vannacht kon het onder een weer heldere hemel flink afkoelen met natuurlijk weer de laagste minima in de bekende hoger geleden dalen boven de sneeuw. Door de sterke uitstraling kelderde het kwik er lokaal tot  waardes tussen de -10 en -20 graden. Koudste plekje was wederom de Funtensee in het Berchtesgadenland in Beieren met bijna -20 graden.

Inmiddels is de hoge bewolking praktisch overal verdwenen en zodra de zon er aan te pas komt gaat het kwik weer snel in stijgende lijn en krijgen we opnieuw te maken met Kaiserwetter. Het is vandaag  overal wolkeloos en ook minder heiig (Dunst) en in de droge lucht kunnen we weer genieten van de fantastische vergezichten.


Het actuele radarbeeld, geen "vuiltje" aan de lucht en zo zal het de komende 72 uur
blijven ! (bron WetterOnline)
Kaiserwetter in optima forma
De wind is, afgezien van de Alpes-Maritimes waar nog een stevige zuidoostelijke wind staat , meest zwak waardoor het voor het gevoel nog een stuk zachter zal zijn. Met het wegvallen van de stroming en de dalende luchtbewegingen binnen het hoog kan de temperatuur sowieso nog wat winst gaan pakken. In de dalen kan het kwik gaan oplopen tot 15 a 18 graden en lokaal wordt het een graad of 20. Ook hogerop vinden we temperaturen die eerde aan mei of juni doen denken dan aan de winter. Zo wordt het op 2000 meter een graad of 5 tot 7 en op 3000 meter pendelt het kwik tussen de -3 en 1 graad. Diegenen die de echte kou zoeken vinden deze op 4000 meter, hier pendelt het kwik tussen de -10 en -5 graden. Het nulgraden niveau varieert tussen 2300 en 3000 meter.


Het belooft een hele mooie dag  te gaan worden. Ochtend stemming vanmorgen boven
de Berner Alpen en Aletsch gletsjer (Blik vanaf het Jungfraujoch 3500m)

Donderdag en vrijdag verandert er per saldo eigenlijk helemaal niets behalve dan dat ook in de zuidwestelijke Alpen de wind er uitgaat en we dus in het gehele Alpengebied met nauwelijks enige wind dan wel stroming te maken zullen hebben. Kortom, ook dan gewoon nog twee dagen genieten van staalblauwe luchten en zeer aangename temperaturen. Dat de sneeuw op de lagere pistes in de loop van de dag papperig wordt nemen we natuurlijk op de koop toe.

Zaterdag weersverslechtering en kouder
En dan natuurlijk de grote vraag wat ons in het weekend te wachten staat ? Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we opnieuw de ontwikkelingen zoals die al dagen door de weermodellen wordt gesimuleerd. Voor diegenen die dit niet gevolgd hebben: Het hoog trekt zich terug naar de Atlantische Oceaan en depressies trekken via IJsland naar  Scandinavië en in het weekend verder naar de Baltische Staten. Door deze ontwikkelingen kan een koufront zaterdag in de loop van de dag van het noorden uit tot over de Alpen gaan trekken. Tot zover dus alles "wie gehabt" ! Toch zien we in vergelijking met de voorgaande dagen wel weer die trend van het steeds verder terugrekenen van de neerslaghoeveelheden. Tevens is ook de temperatuursdaling wat minder uitgesproken dan gisteren. De oorzaak hiervoor ligt in het feit dat de luchtdruk toch relatief hoog blijft en achter het front de luchtdruk ook vrij snel weer stijgt.


GFS voor zaterdag met opkomend koufront en neerslag (blauw)

Zwakke nordstau
De meeste neerslag werd de voorgaande dagen voor de door de inzettende nordstau aan centrale en oostelijke Alpennoordkant berekend. Ook nu is dat nog het geval maar van de aanvankelijk 30-70mm die een paar dagen gelegen nog werd berekend is vandaag nog slechts 5 tot 15mm over. De westelijke Alpen en de zuidkant zouden sowieso al weinig tot niets gaan krijgen en dat beeld is onveranderd. Meer dan 5mm zit er hier niet in en verder naar het westen en aan de zuidkant blijft het gewoon droog en vrij zonnig. De temperaturen gaan wel een flink stuk zakken waarbij sneeuwvalgrens daalt tot 1000 en later 600 meter aan de oostelijke noordkant. In de loop van de zondag dan wel maandag is het allemaal alweer voorbij en neemt een uitloper van het Atlantische hoog van het westen uit het regime tijdelijk weer over. Het is dan rustig en vriendelijk weer met een afwisseling van wolken en zonnige periodes.


WRF neerslag cumulatief voor de komende vijf dagen. In ieder geval weer wat kleur
(sneeuw) vanmorgen.  

Woensdag nieuwe sneeuwkansen
Rond het midden van de week trekt een volgend laag op een wat westelijker en ook zuidelijkere koers via Denemarken-noord Duitsland naar de Balkan. Dit laag tapt aan de oostflank van het Atlantische hoog opnieuw een hoeveelheid koudere en vochtigere lucht aan. Op het koufront wat woensdag de Alpen gaat binnentrekken neemt de bewolking weer snel toe en vervolgens gaat het regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. Zoals het er nu uitziet gaat er dan duidelijk meer neerslag en in de bergen sneeuw vallen. Ook nu is echter weer enige terughoudendheid op zijn.


ECMWF voor donderdag 20 maart. Een volgende depressie met koufront
trekt over de Alpen en zal de sneeuwkansen opnieuw doen toenemen

Tot zover, ik ga straks met collega weerman Michael van de Poel die hier een paar dagen op bezoek is de Aletsch Arena verkennen. Snel wat eten en dan weg de bergen in ook het Kaiserwetter genieten. Fijne dag en niet vergeten goed in smeren ! (UV-index bergen 5 a 6 )ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: