Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 31 oktober 2014

Klassieke Südstau in de maak


Algemeen
Achter een wegtrekkend warmtefront heeft zich alweer een nieuw hoog opgebouwd. Dit hoog zal tot begin volgende week het weerbeeld in de Alpen gunstig bepalen. Begin volgende week komen we in een zuidelijke hoogtestroming terecht waardoor de tegenstellingen tussen de noord en zuid Alpen sterk gaan toenemen.

 Nogmaals Kaiserwetter


De westelijke Alpen en deels ook het westen van de oostelijke Alpen starten de laatste dag van oktober met veel zon. Onder de invloed van hogedruk en de droge lucht hebben we te maken met prima bergweer en fenomenale vergezichten. De oostelijke Alpen hebben in eerste instantie nog te maken met rest bewolking van het wegtrekkende warmtefront. Hier is in de vochtige lucht ook nog kans op Hochnebel.


Actuele radarbeeld, mist (grijs) en in oosten van Oostenrijk ook nog wat
dikkere bewolking

In de bergen is het zacht, in de dalen en vooral daar waar de zon pas later schijnt is het frisjes. Op 2000 meter wordt het 5 tot 8 graden en het nulgradenniveau ligt ergens rond de 3000 meter. De wind is over het algemeen matig tot zwak en komt uit noordoostelijke richtingen, naar het westen toe geleidelijk in kracht afnemende wind. Kortom prima bergweer en uitnodigend om er nog eens lekker op uit te trekken of te genieten van de prima sneeuw(condities) in de hogere (gletsjer) skigebieden.


Ook vandaag weer perfecte condities om er op uit te trekken Pralovin (Wallis) 

Mocht u morgen nog geen tijd hebben of onderweg zijn dan niet getreurd. Ook het weekend belooft weer prima bergweer te gaan opleveren. In de bergen kan de zon overuren gaan maken en met een nulgradengrens rond de 3100 meter is het ook qua temperaturen en met slechts weinig wind gewoon perfect. Lekker genieten dus van de perfecte vergezichten onder het genot van een kopje Milchkaffee, biertje of wijntje. En natuurlijk kan er ook dan hogerop weer heerlijk ge-wintersport worden.
Ook maandag kunnen we nog profiteren van het zonnige en zeer zachte bergweer.  Toch kunnen we al merken we dat er een weersverandering op komst is. De hoogtewinden draaien geleidelijk naar het zuidwesten en neemt ook in kracht toe en boven de westelijke Alpen verschijnen langzamerhand meer en meer wolken. Dinsdag wordt met de verder in kracht toenemend zuidelijke stroming de druk op de Alpenzuidkant nog groter.


GFS neerslag voor dinsdag: inzettende Südstau 

De vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden en zuidwesten stuwen meer en meer tegen het Alpenmassief en het zal niet lang meer duren voordat het in de westelijke en zuidelijk Alpen gaat regenen en hogerop sneeuwen. Tegelijkertijd wordt het toenemend föhnig met in de bergen tot stormkracht toenemende föhn!
 
Extreme neerslaghoeveelheden
Gisterochtend  beschreven we al de situatie met het laag en de uitzakkende hoogtetrog. Ook gisteravond en vanmorgen heeft zich aan de situatie en drukverdeling niet veel veranderd behalve dan dat de modellen er neerslag nog een schepje (of zeg maar gerust schep) bovenop gedaan hebben, Zo zien we nu berekende neerslaghoeveelheden tijdens de Südstaufase die op gaan lopen tot 300 a 375mm en lokaal ook nog meer.


Extreme neerslaghoeveelheden in de Südstau regionen (verwachte
neerslag ECMWF tot vrijdagochtend)

Tegelijkertijd krijgen de noordelijke Alpen te maken met een krachtige föhn met in de bergen föhnstorm, in de lager gelegen klassieke föhn gebieden zoals bijvoorbeeld het Rijndal kunnen ze profiteren van aangename temperaturen, met föhn kan het kwik hier stijgen tot een graad of 20
Zoals altijd bij dit soort situaties weer die enorme, zeg maar rustig extreme, verschillen tussen de Alpen noord en zuidkant. Hadden recent nog de mooie dump aan de Oostenrijkse noordkant, nu gaat het dumpen aan de Zwitserse en Italiaanse zuidkant en niet zo zuinig ook. Interessant daarbij is voor ons natuurlijk wat de sneeuwvalgrens gaat doen!

Net als gisteren zien we met het laag over de Golf van Lion en een ander laag boven Duitsland en de hoogte-as van de trog ten westen van de Alpen dat de koudere lucht niet lekker naar het oosten kan doorschuiven. De koudere lucht zal rond het midden van de week tot over het midden van Frankrijk kunnen door dringen maar stagneert dan. Voor de sneeuwvalgrens te bepalen hebben we verschillende mogelijkheden. Zelf gebruik ik bij dit soort situaties graag de zogenaamde Theta-E kaarten. Door de temperaturen (kleuren) is mooi te zien waar de verschillende luchtmassa's zich bevinden. Voor de leek (blau = kou, geel en oranje = warm). Kijk maar eens naar de kaart hieronder en zoek de blauwe kleuren.


De sneeuwvalgrens in de Alpen correspondeert met het groene bereik (36°) en
zal dus rond de 2000m uitkomen. 

De Theta-E temperaturen die daarbij worden aangegeven bewegen zich tussen de 27 en 22°, dit komt  overeen met een sneeuwvalgrens van 1250 tot 850 meter. (voor de "laaglanders", Theta-E van 0° is sneeuwvalgrens zee-niveau). We zien dus dat de koude lucht akelig dichtbij de Franse Alpen gaat komen maar waarschijnlijk net niet verder kan komen omdat de lagedrukgebieden tijdens de Stau net iets te ver westelijk liggen.

Toch moeten we qua neerslag en sneeuwvalgrens ook vandaag nog een flinke slag om de arm houden. Kleine veranderingen kunnen grote verschillen gaan betekenen en daarnaast is het altijd maar weer de vraag in hoeverre de sterke Südföhn de neerslag kan frustreren. Eveneens onzekerheid bestaat er nog over de precieze sneeuwvalgrens in de Staugebieden. Tijdens aanhoudende neerslag kan deze zomaar een aantal honderd meter lager gaan uitpakken. Al met al dus nog best wat onduidelijkheden.


De eerste bonte kleuren verschijnen weer op onze neerslag(sneeuw) kaart.

Na donderdag bouwt zich tussen het Atlantische hoog en het hoogtelaag boven de Middellandse Zee een brug van hogedruk op die over de Alpen verloopt. In het weekend probeert een volgende minder markante trog zijn invloed naar de Alpen toe uit te breiden. Na het weekend dan opnieuw de opbouw van een brug van hogedruk tussen de Atlantische Oceaan en Rusland. Met de hoogte-as ten noorden van ons wordt met oostelijk winden droge maar geleidelijk ook wat koelere lucht aangevoerd. Echt winterweer staat ook vandaag echter nog niet op de weerkaarten.


Voorlopig nog geen winterse setting, ECMWF voor 10 november
 
Samenvattend: Vandaag en in het weekend Kaiserwetter. Volgende week opkomende Südstau met extremen neerslaghoeveelheden - "Unwetterpotential" !In de bergen boven de 2000 meter tussen de 100 en 200cm Neuschnee. Zeer zacht en droog door de föhn aan de noordkant, in de bergen föhnstorm.

Tot zover voor vandaag, morgen zijn we er weer en eventueel vanavond met een extra update. Fijne dag en geniet van het mooie weer. Kan maar zo veranderen ! Actueel in Termen 6.9° en onbewolkt.
 
Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Waarschuwingen -Nog geen-


@Alpenweer Twitter



Johann Geers / Alpenweerman
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: