Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 30 oktober 2014

Sneeuwdump of waterballet?

Algemeen
Een zwak warmtefront beïnvloedt vandaag vooral de Alpennoordzijde. Vrijdag neemt de hogedruk weer het heft in handen. Vanaf maandag krijgen we geleidelijk te maken met de invloed van een naderende hoogtetrog (laag) welke in het verdere verloop het weerbeeld gaat bepalen. De Alpennoordzijde is daarbij aanvankelijk nog weerbegunstigd.

Na weekend inzettende Südstau



Een zwak warmtefront schampt vandaag de noordelijke Alpen. Niets om ons zorgen over te maken en enkel de oostelijke Alpen zullen wat meer last ondervinden van overtrekkende bewolking of wolkenvelden. Hoe meer naar het westen en in het bijzonder naar het zuiden hoe minder wolken en dus meer zon. Neerslag wordt er niet berekend, de wind is zwak tot matig uit noord tot noordwestelijk richtingen.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Natuurlijk wordt het met een warmtefront in de buurt ook niet koud. Op 2000 meter wordt het 0 tot 8 graden en op 3000 meter 0 tot -3 graden. Op 4000 meter vriest het 5 a 6 graden. Het nulgradenniveau varieert tussen de 2000 en 3000 meter. Voor alle hoogtes worden de laagste waardes in het oosten gehaald, de hoogste in het westen en zuiden.


In grote delen van de Alpen nog weinig "winter" te bespeuren. Foto Crans-Montana
in Wallis gisteren (foto PaulSchoch)


en ook in het Franse Tignes (nog) alles im Grünen Bereich

Na passage van het warmtefront stijgt de luchtdruk weer en vrijdag en ook het weekend kunnen we opnieuw genieten van veel zon in de bergen. De lagere delen en dalen krijgen weer te maken met Hochnebel. Aanvankelijk kan de bovengrens not tot 1200 a 1400 meter reiken, gaande weg het weekend daalt deze naar 800 tot 600 meter. Dat de Hochnebel geleidelijk gaat afnemen heeft alles te maken met de naar zuid draaiende en in kracht toenemende hoogtestroming. Door de toenemende drukgradient tussen zuid en noord zal zondag de Südföhn van het westen erin komen en geleidelijk beginnen zich aan de Alpenzuidkant de vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden te stuwen en zullen de westelijke en zuidelijk Alpen(toppen) geleidelijk in de wolken verdwijnen.


Ook het weekend wordt het in de bergen weer volop genieten, dit geldt ook voor
de winterse Kitzsteinhorn (foto Eric Kromhout via Twitter @SkiWelt Brixen NL)

Maandag deels nog droog en föhnig, dinsdag in de westelijke Alpen en aan de zuidkant inzettende neerslag die zich steeds verder zal gaan intensiveren en geleidelijk naar het oosten uitbreidt. Dinsdag zijn de noordelijke Alpen nog weer begunstig voordat het daar woensdag ook zal gaan verslechtern. Hoe het in detail en qua timing allemaal precies gaat verlopen is nog steeds niet helemaal duidelijk en per run komen de modellen nog met (onderlinge) verschillen. Laten we de kaarten van vanmorgen er eens bijpakken.

Vandaag zien we een actieve depressie op het midden van de Atlantische Oceaan liggen, deze zal de komende dagen naar het zeegebied ten zuidwesten van IJsland trekken. Tegelijkertijd tijd zakt een gebied met lage druk (hoogtetrog) verder uit richting en over het Iberische Schiereiland en de de westelijke Middellandse Zee. Hiermee word een stuk koudere lucht aangevoerd en maandag stroomt deze over de Golf van Lion uit alwaar zich een apart laag gaat vormen. Woensdag zien we dan op de kaarten een afgesnoerd hoogtelaag (bel met koude lucht) boven de westelijke Middellandse Zee rondtollen.


Hoogtetrog (groen) en laag boven de Golf van Lion, GFS voor
a.s. woensdag
Dit heeft voor de Alpen consequenties en wel in die zin dat de koudere lucht ten westen van de Alpen naar het zuiden zal gaan uitstromen en we vanaf het midden van de week met een zuidoostelijke hoogtestroming te maken gaan krijgen. Weliswaar krijgen we te maken met een Südstau scenario met in de zuidelijke Alpen veel sneeuw. Helaas zal ook de sneeuwwvalgrens door het ontbreken van kouder(e) lucht behoorlijk hoog uit gaan komen. De modellen berekenen voor de volgende week extreme neerslaghoeveelheden, het ECMWF komt in de Südstaugebieden op 100 tot 200m  en lokaal gaat het richting de 250mm en nog meer. Met de hoge sneeuwvalgrens (1800-2100m) gaat dit geheid problemen opleveren in het afvoergebied van de Alpenzuidkant en noord Italië tot aan de Italiaanse Riviera. Ook de Franse Riviera en de Dauphiné mogen zich gaan opmaken voor een heus waterballet.


Donderdag ligt het hoogtelaag te zuidelijke en vooral ook westelijk om
ons de koudere lucht te bezorgen

Helaas dus alleen sneeuw in de hogere delen van de Franse, Italiaanse en zuidelijke Zwitserse Alpen. Toch moeten we nog even voorzichtig zijn met onze prognose. De koudere lucht komt dinsdag aardig dichtbij en kan zich tot over het midden van Frankrijk uitbreiden. Hier zie je een sneeuwvalgrens die al tot 1200 a 1000 meter is gedaald. Kleine verschillen van koers en positie van de druksystemen (laag) kunnen dus grote verschillen gaan betekenen. Tussen een heus waterballet en -of dump is dus nog van alles mogelijk. Vandaag kiezen de modellen voor de Alpen echter voor het zachtere scenario, maar eens kijken hoe dit er morgen uit zal zien.


GFS ensembles: ook op de langere geen winter in zicht. Slechts enkele oplossingen
suggereren een wat kouder scneario.

Tot zover voor nu, actueel in Termen 5.1° en enkele wolkenvelden. Fijne dag en ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Waarschuwingen -Geen-





Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: