Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 16 oktober 2014

Na zomer comeback sneeuw

Algemeen
De Alpen liggen tot en met vrijdag onder invloed van een krachtige westelijke hoogtestroming waarin periodiek storingen met neerslag en veel wind mee trekken. Tijdens het weekend bouwt zicht boven zuid en midden Europa een hogedrukgebied op welke met zuidelijke winden een nazomerse weerfase gaat inluiden.

Kaiserwetter in de maak


Gisteren hadden we in de Alpen een mengelmoes van opklaringen, hogere bewolking en in de loop van de dag ook weer stapelwolken. Vooral in de middag nam in de westelijke Alpen de (hogere)bewolking weer verder toe op nadering van een storing die de Alpen binnentrok. De zon werd gisteren vooral ook "getemperd" door de hogere bewolking die vooral in de bergen van west naar oost overtrok. Het aantal zonne-uren bedroeg hier circa 1 a 2. Elders was er meer ruimte voor de zon en kon 3 tot 5 uur bij elkaar gesprokkeld worden. Bij dit alles zoals inmiddels al bijna normaal weer die hoge temperaturen van lokaal net iets meer dan 20 graden in de dalen en het Alpenlaagland. Ook in de bergen was het wederom zeer zacht met een nulgradenniveau van rond de 3000 meter.


Na wat verse sneeuw begon de dag gisteren met mooie opklaringen die helaas
niet lang duurden. Foto Cervino, Plateau Rosà.

Oktober op record warmte koers
Kijken we even terug dan zien we dat de maand oktober in de Alpen tot dusver maar liefst 3 graden warmer is dan "normaal". Kijken we dan meteen even verder dan belooft hierin niet veel verandering te komen en kan de record warme oktober van 2001 mogelijkerwijs ingehaald worden.


Oktober was tot dusver veel te warm. Vooal aan de noordkant en inner-alpin
scheen ook de zon (foto Oberwallis) 

Overtrekkende fronten
Zoals in de inleiding al aangegeven zal er tot en met vrijdag niet veel veranderen in het huidige weerbeeld.  Een nachtelijk storing verlaat de westelijke Alpen en het klaart tijdelijk weer op, in de middag en avond neemt de bewolking vanuit het westen weer toe op nadering van een volgende storing. In de nacht op vrijdag volgt het front met tijdelijk stormachtige wind en neerslag. Sneeuw valt pas boven de 2900 tot 3100 meter. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met de storing die in de avond en nacht al de westelijk Alpen binnentrok. Het is trüb (bergen in de wolken, slecht zicht) en met voorkeur voor de noordkant van de Alpenhoofdkam valt wat regen of buien. In de loop van de dag dan ook in Oostenrijk opklaringen voordat in de avond en nacht de bewolking en wind ook hier weer gaan toenemen. De beste kans op zon hebben de zuidelijke Alpen, wel bestaat er hier kans op Hochnebel die overdag geleidelijk zal oplossen.


Nog even genieten van de diverse outdoor berg activiteiten, het zal niet lang meer
duren voordat de bergen hun eerste blijvende sneeuwdek krijgen
(symbool foto)

De vrijdag start met veel bewolking, veel wind (stormachtig in de bergen aan de Alpennoordkant) en neerslag die deels een buiig karakter zal hebben. In de loop van de dag zet in de westelijk Alpen van het westen uit een langzame weersverbetering in maar waarschijnlijk zal de bewolking nog de overhand weten te houden. De oostelijke Alpen hebben nog met met de invloed van de overtrekkende storing te maken. Ook voor vrijdag geldt weer; hoe zuidelijker hoe beter en vooral hoe meer kans op zon.

"Zomerse" toestanden
Zaterdag belooft beterschap, de rust keert terug in de atmosfeer (stijgende luchtdruk) en na het verdwijnen van lokale Hochnebel wordt het een overwegend zonnige dag. Mede ook door de wegvallende wind en de hoge temperaturen krijgen we een dag met prima bergweer. Zondag en ook de eerste dagen van de nieuwe week kunnen we gaan genieten van zeer zacht en zonnig hogedrukweer. Vooral in de bergen is het extreem zacht met temperaturen die zondag tot op 4000 meter hoogte nog 1 a 2 graden boven het vriespunt zullen liggen. In de dalen kan het kwik lokaal stijgen tot 24 a 27 graden. Gewoon zomerse condities dus!


Vanaf zaterdag perfecte condities in de bergen. Heerlijk genieten
van de Goldener Oktober en Kaiserwetter (foto Engadin)

Winterse ontwikkelingen ECMWF
Interessant wordt het dan vanaf het midden van de volgende week en het kon wel eens zo zijn dat we de zwembroek en short moeten gaan verruilen voor winterkleding. De GFS modeluitdraai simuleert na de warmte een geleidelijke overgang naar wisselvallig en koeler weer. Dit wordt veroorzaakt doordat de straalstroom een meer westelijke component gaat krijgen en depressies midden Scandinavië induiken. De ECMWF model uitdraai van vanmorgen laat echter een heel ander beeld zien. Volgens dit model zal een volgende depressie in de loop van de week vanaf IJsland via Denemarken naar Polen trekken en snoert zich een bel veel koudere lucht richting de Alpen af. Met een naar noord tot noordoost draaiende stroming daalt de sneeuwvalgrens tot circa 1000 meter en met een inzettende nordstau (!) kan er dan vooral aan de noordelijke Alpenhoofdkam boven de 1000 meter sneeuw van betekenis gaan vallen bij temperaturen die in de neerslag rond het vriespunt komen te liggen. Het nulgradenniveau zal dan dalen tot circa 1400 a 1500 meter !


ECMWF donderdag: van de zomer naar de winter

Helaas komen de andere model berekeningen (50 stuks) van het ECMWF, de zogenaamde ensembles, pas later deze ochtend binnen. Het valt dus nog niet te zeggen op deze operationele uitdraai (hoofdrun) alleen staat met de "winter" inval of dat het een koude uitschieter is. Zodra meer duidelijkheid laten we dat nog even via de reacties horen. Hoe dan ook, het veel te warme weer met de zomerse toestanden lijkt vanaf midden volgende week "exit".  Hoe het in detail allemaal zal gaan verlopen zal Michael de komende dagen gaan vervolgen. Fijne dag en ciao vanuit Rosswald in Oberwallis,  actueel bewolkt en 8.2 graden hier op 1800 meter.

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: