Termen zaterdagochtend 11h00
Vanmorgen heeft een koufront vanuit het noordwesten Zwitserland bereikt en deze trekt in de loop van de dag snel verder oostwaarts. Op nadering van het front neemt de neerslag opnieuw toe en later kan het opnieuw aanhoudend gaan regenen. Lokaal kan er
Front boven het westen van Zwitserland
Radarbeeld met neerslag op het front
Morgen zondag hebben we te maken met een tijdelijke weersverbetering voordat een volgend koufront in de nacht van zondag op maandag met nieuwe neerslag de Alpen bereikt.
Door het instromen van nog koudere luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens verder en tot in de middag kan het boven de circa
Webcam van de nog sneeuwvrije Gemmipas ( 2320 meter )
In de loop van maandagmiddag wordt het geleidelijk weer droog en klaart het van het noordwesten uit op. In de bergen kan het nog tot in de avond verder sneeuwen.
Door toenemende hoge druk invloed stabiliseert de atmosfeer verder en dinsdag als ook woensdag beloven vriendelijk , rustig herfstweer met in de bergen veel zon. In het vlakland en middelland neemt de kans op “Hochnebel” sterkt toe.
Vanaf donderdag volgende week worden de verwachtingen onzeker. Zoals het er nu uitziet
komt de de Alpennoordkant tijdelijk onder invloed van een warmtefront sektor met duidelijk zachtere luchtmassa’s. Een navolgend koufront zorgt vervolgens opnieuw voor neerslag , en afkoeling. Boven de 1500 sneeuwt het.
Onzekerheid model output ten einde ?
Al sinds dagen simuleren de diverse weermodellen een kou uitbraak van polaire luchtmassa’s tussen enerzijds een hoog boven het westelijk Europese continent en anderzijds een depressie boven west Rusland. Problemen hadden de modellen vooral met de positie van beide druksystemen. Hierdoor bleef het onzeker of de kou zich vanaf het noorden richting oost en centraal Europa zou uitbreiden of via een meer oostelijke traject via west Rusland en de Balkan. Langzaam maar zeker wordt nu duidelijk hoe de atmosfeer zich de komende dagen zal gaan evolueren.
De laatste model output laat de kou via west Rusland, Polen en richting de Balkan naar het zuiden uitstromen. Grosso modo daarbij dus het koudst richting de oostelijk Alpen ( Oostenrijk ) en het zachtst in de westelijke Alpen ( Frankrijk / Zwitserland ). ECMWF laat daarbij de kou nog iets westelijker afzakken dan GFS. ( zie kaarten hieronder )
Doordat de Alpen toch ook sterk door het hogedrukgebied beïnvloed worden blijven de neerslaghoeveelheden vooral naar het westen toe aan de bescheiden kant. De meeste neerslag verwacht ik in de Stau van de Oostenrijkse Alpen, hier kan het volgende week bij aanhoudende neerslag tot beneden de
ECMWF drukverdeling voor dinsdag
ECMWF drukverdeling voor donderdag
Actueel in Termen regenachtig, de temperatuur in de weerhut bedraagt 11.6 °C
Webcam Brig ( 680 m , Rhonedal )
Geen opmerkingen:
Een reactie posten