Termen, vrijdagochtend 10h30
Een vlak hoogtelaag trekt vandaag via de Pyreneeën naar de westelijke Middellandse zee en met een zwakke zuidwestelijke hoogte stroming stroomt vochtige en nog steeds zachte lucht tegen de Alpen.
Satellietfoto Alpen vanmorgen
Morgen bereikt een koufront Zwitserland, naast neerslag veroorzaakt het een sterke afkoeling
waarbij de sneeuwvalgrens tot onder de 2000 meter zakt. Zondag overdag wordt een tijdelijke weersverbetering verwacht voordat tegen de avond een nieuwe storing het land bereikt.
Achter deze storing stroomt nog weer wat koudere lucht vanuit het noordwesten binnen en de sneeuwvalgrens zakt tot rond de 1500 meter.
Ook maandag is het onder invloed van deze storing bewolkt en regenachtig, sneeuw valt boven de 1300 a 1500 meter.
Het lijkt erop dat dinsdag hogedruk weer de overhand krijgt en de rust in de atmosfeer weer keert
De storing van gisteren heeft overigens geen grote hoeveelheden neerslag gebracht, het meeste viel daarbij richting noorden, het minst in het zuiden. Vandaag kan vooral het oosten en zuiden lokaal pittige buien, deels met onweer verachten.
Matterhorn vanmorgen deels in de wolken
De verdere vooruitzichten volgende week blijven enigszins onzeker. De weermodellen komen dagelijks met andere oplossingen. Het europese model ECMWF is met name voor sneeuw en lou liefhebbers het interessantst. Aanvankelijk tovert dit model een krachtig blockade hoog boven Engelande en het zeegebied ten oosten van Ijsland op de kaarten alsmede een depressie boven westelijk Rusland. Tussen beide systemen wordt koude polaire lucht naar oost en centraal Europa getransporteerd. In het verdere verloop van volgnede week ( donderdag - vrijdag ) stijgt ook de druk boven Scandinavien en draait de stroming naar noord-oost. Tevens trekt een hoogtelaag ( koudeput ) aan de zuidelijk flank van het hoog richting oost en midden Europa.
Wordt een dergelijke ontwikkeling volgende week gerealiseerd dan kan er op uitgebreide schaal neerslag gaan vallen met sneeuw tot beneden de 1000 meter.
ECMWF voor donderdag 15 oktober ( Stromingskaart 500 hPa = circa 5 km hoogte )
Ik ben echter nog niet zo optimistisch met betrekking tot hetgeen ECMWF ons voorschotelt aangezien dit scenario niet , of in veel mindere mate , door de andere weermodellen wordt ondersteund.
A pro pos scandinavien.
In de Noorwegense Alpen is de winter al begonnen en lokaal is er al een aantal decimeter sneeuw gevallen. ( webcam Finse, 1222 meter ). Overigens kan men het alpine klimaat aldaar op circa 1000 meter vergelijken met het alpine klimaat in de Alpen op circa 2000 meter.
Station Finse ( 1222 meter )
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten