Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 22 december 2009

Dinsdag en donderdag föhnig

Termen dinsdagochtend 11h00,


In het voor veld van een lage druk gebied boven Engeland en Bretagne met koers richting de Noordzee liggen de Alpen onder een vrij krachtige föhn stroming. Door het instromen van wat minder vochtige lucht is het vandaag op de meeste plaatsen droog en kan het met name naar het oosten toe ook opklaren. Ook ten zuiden van de Alpenhoofdkam komt tijdelijk een einde aan de stuwing neerslag.

Satelliet foto Europa



Op nadering van een volgende storing nemen vanuit het westen de neerslag kansen weer sterk toe en in de loop van de namiddag en avond gaat het boven de 1000 a 1500 meter sneeuwen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam stuwen zich de vochtige luchtmassa's uit het zuiden opnieuw en neemt de neerslag ( sneeuw ) weer toe.

Sneeuw en vorst noord Italie

In het noorden van Italië heeft het gisteravond en vannacht overal flink gesneeuwd bij temperaturen die tot aan de Middellandse Zee niet boven het vriespunt uit kwamen.
Ook vandaag blijft het koude reservoir in de Italiaanse Alpen en de Po vlakt grotendeels intact en zal de neerslag vanaf vanmiddag en vanavond voornamelijk weer als sneeuw gaan vallen.


Milaan gisteravond



Sneeuw prognose ( cm / 6 uur ) noord Italië 23 december




Woensdag tijdelijk droger en kouder


Morgen is het met de föhn gedaan met het instromen van koudere lucht van west naar oost is het een stuk kouder dan vandaag ( met name in de föhn gebieden ).
Van het westen uit wordt het geleidelijk overal weer droog en komt de zon af en toe weer tevoorschijn.

Donderdag volgt in het voor veld van een volgende storing opnieuw een krachtige föhn fase. In de föhn dalen kan de temperatuur oplopen tot boven de 10 °C. Het is verder meest bewolkt en vooral naar het westen toe kan er in de loop van de dag wat neerslag vallen. Boven 1000 a 1500 is dit sneeuw.




Vrijdag sneeuw, zaterdag perfect wintersport weer


Meer neerslag volgt op een volgende koufront welke voor vrijdag gepland staat. Opnieuw nadert een koufront de Alpen en gaat het van het westen uit boven de 1000 a 1300 meter sneeuwen. De föhn komt weer tot liggen en met het instromen van koudere lucht in de loop van vrijdagavond en in de nacht op zaterdag wordt het van west naar oost geleidelijk droger.

Een navolgend tussen hoog zorgt op zaterdag en gedeeltelijk ook de zondag voor mooi wintersport weer met veel zon.

GFS bodem kaart voor zaterdag met hogedruk invloed over de Alpen




Verdere vooruitzichten

De ontwikkelingen op de langere termijn, te beginnende vanaf volgende week, zijn nog enigszins onzeker. Waarschijnlijk krijgen we begin volgende week op nieuw te maken met ( tijdelijk ) zachter en wisselvallig weer in de Alpen.
Tegen de jaarwisseling en in de eerste dagen van het nieuwe jaar is door nieuwe blokkade vorming op de Atlantische Oceaan een overgang naar winters weer met sneeuw zeer waarschijnlijk.




Ten slot nog een blik op de te verwachte neerslag in de Alpen van dinsdag ochtend tot zaterdag ochtend. Vooral de zuidelijke Alpen zijn voor wat betreft sneeuw wederom bevoordeeld.
Zo kan er in de Stau ten zuiden van de Alpenhoofdkam tot zaterdagochtend in totaal een meter Neuschnee gaan vallen.

Neerslag Alpen tot zaterdagochtend




Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: