Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 21 december 2009

Turbulente week

Termen maandagavond 20h00.



Een over trekkend warmtefront gaf afgelopen avond en nacht op uitgebreide schaal wat sneeuw. De meeste sneeuw viel in de Stau van de centrale noord Alpen ( zie kaart Zwitserland ) , lokaal viel er meer dan 20 cm sneeuw. Hier in Termen bleef het bij bescheiden 9 cm .



Zachter

Na de extreme koude van de afgelopen dagen was het vandaag met instromen van minder koude lucht van sub-tropische origine achter een warmtefront al een stuk aangenamer vertoeven.

De laagste minima werd afgelopen nacht geregistreerd in Buffalora (Ofenpas, 1970 m) alwaar het kwik toch nog kon dalen tot -22.7 °C . Overdag kwam het kwik op veel plaatsen weer iets boven het vriespunt. Het warmst werde het in Schwyz-Seewen (458m/ CH ), hier kon met ondersteuning van föhn het kwik oplopen tot iets boven de 8.0 °C

Föhn

Sinds maandag heeft zich boven grote delen van de Jura en Alpen een zuidelijke föhn stroming ingesteld. Ten zuiden van de Alpen stuwen zich de vochtige luchtmassa`s en begon het in de loop van de middag te sneeuwen.




Föhn diagram voor Zwitserland



Momenteel sneeuwt het in grote delen van noord Italië bij temperaturen die onder het vriespunt liggen. Ook vanuit het westen komt in de loop van de avond neerslag opzetten, ook deze neerslag zal aanvankelijk nog tot in de dalen als sneeuw vallen.


Radar




Geleidelijk stroomt er nog iets zachtere lucht richting de Alpen en daardoor zullen de temperaturen in de nacht van dinsdag langzaam verder oplopen. De sneeuwvalgrens stijgt van het westen uit in de tweede helft van de nacht tot circa 1000 meter en loopt morgen verder op tot circa 1500 meter. Vooral in het westen en zuiden kan het deels krachtig verder sneeuwen en pas morgen in de loop van de ochtend wordt het geleidelijk van het westen uit ( tijdelijk ) weer droog. In de bergen staat een stromachtige zuidwesten wind en in de bekende Föhn dalen een stormachtige Föhn.

Na een korte adempauze volgt in de loop van dinsdagmiddag en avond van het westen uit een nieuwe storing met neerslag. Boven de 1000 a 1500 meter valt sneeuw.
Door het overtrekkende koufront komt de föhn tot liggen.

Woensdag stroomt weer een portie koudere en drogere lucht uit over de Alpen, de sneeuwval grens daalt tot in de dalen. Het wordt echter van het westen uit geleidelijk droger en het klaart op.

Donderdag is het meest bewolkt, er kan plaatselijk wat neerslag vallen ,. boven de 1000 a 1500 meter valt sneeuw. Vrijdag volgt een nieuwe storing welke mn. voor de west en zuid Alpen veel sneeuw kan gaan opleveren. Het is echter nog onzeker welke koers dit laag zal precies zal gaan volgen. GFS berekent het ten zuiden van de Alpen, ECMWF direct over de Alpen.
Zaterdag lijkt onder invloed van een tussen hoog een heel mooie dag te gaan worden.


Neerslag Alpen komende 4 dagen met lokaal tot meer dan 100 cm sneeuw



Al met al krijgen we te maken met een heel turbulente week. het is een komen en gaan van storingen met afwisselend zachtere en dan weer koudere intervallen.
Dinsdag en ook donderdag staat er een krachtige Südföhn.

Lokaal kan het weerbeeld in de Alpen, en met name in de inner-Alpine dalen sterk van elkaar verschillen. ( sneeuwval grens, wind, temperaturen) waardoor het momenteel bijzonder moeilijk is om een betrouwbare gedetailleerde prognoses te geven. Veelal zal het gaan aankomen op now-casting.


Op de langere termijn opnieuw winterse setting.


Het ziet er naar uit dat ook in de komende tijd het stromingspatroon op het noordelijk halfrond gestoord blijft met een verhoogde neiging tot nieuwe blokkade vorming boven de Atlantische Oceaan. Tegen de jaar wisseling zou het in west Europa opnieuw kouder kunnen gaan worden met op uitgebreide schaal sneeuw. ( GFS / ECMWF )
De kansen op een stabiel winter hoog met veel zon is uitgaande van de huidige kaarten klein.


GFS afwijking T850 hPa
( temperatuur op 1500 meter ) t.o.v. het langjarige gemiddelde.




ECMWF 500 hPA met nieuwe winter impulsen voor 31 december





Tot zover....

Meer weer op mijn -> Website


Ciao Johann

Geen opmerkingen: