Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 27 december 2009

Toenemende sneeuwkansen, vanaf dinsdag opnieuw zachter

Termen zondagochtend 13h00,

Het wil nog maar niet vlotten met de winter in grote delen van de Alpen en ook voor de komende dagen ziet het er niet naar uit dat we een stabiele winterse periode gaan krijgen. Integendeel.


Zondag eerst nog zon, later toenemend bewolkt gevolgd door wat sneeuw

Gisteren en vandaag is het onder invloed van een tussen hoog over het algemeen rustig winterweer. Na een frisse start met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst is het aanvankelijk zonnig ( afgezien van hoge bewolking welke nu nog over de oostelijke Alpen aanwezig is ).


Zonnig Courchevel (1850m) vanmorgen



In de loop van de middag en avond nadert een zwakke storing welke vooral in de westelijke Alpen wat sneeuw zal geven. Grote hoeveelheden worden niet berekend ( 10 cm ) en aangezien we ons in koude lucht bevinden zal de neerslag tot in de dalen als sneeuw vallen.


Actuele satelliet foto Alpen
, veel zon in het westen, veel sluierbewolking in het oosten





Kaart Hirlam
Zwakke storing kan vanavond wat sneeuw gaan geven , het occlusie front van een volgende actievere storing ligt nu nog boven de Atlantische Oceaan en zal morgen in de loop van de dag meer sneeuw gaan produceren




Morgen nadert in de loop van de dag van het westen uit een nieuwe storing. Deze storing ( occlusie ) behorend bij een complex lagedruk gebeid op de westelijke Atlantische Oceaan gaat morgen in de loop van de dag van het westen uit opnieuw neerslag geven. Aanvankelijk zal het ook nu weer tot in de dalen sneeuwen. Geleidelijk stroomt echter minder koude lucht binnen en met het stijgen van de temperaturen zal ook de sneeuwval grens in de nacht van maandag op dinsdag geleidelijk gaan oplopen tot 1000 a 1500 meter.


Neerslag Alpen komende 4 dagen






De fronten blijven ook op dinsdag en woensdag boven centraal en zuid Europa slepen en de Alpen bevinden zich aan de voorzijde van het bovengenoemde lagedrukgebied in vrij zachte en vochtige lucht. De sneeuwval grens ligt vanaf dinsdag rond de 1800 meter. Met een hoogte stroming die opnieuw de zuidwest hoek opzoekt en door toenemende drukverschillen tussen de noordkant en zuidkant van de Alpen komt ook de föhn weer opzetten.



Vanaf dinsdag opnieuw opkomende Südföhn




Het ziet er naar uit dat tegen het einde van het jaar het gehele complex van lage druk en daarmee ook koudere lucht wat meer naar het oosten op gaat schuiven.
In hoeverre dit allemaal gaat lukken is nog erg onzeker.


GFS


Het Amerikaanse model GFS laat de grens van de koude en zachte lucht van zuidwest naar noordoost over West Europa verlopen en deze slechts tijdelijk naar het oosten opschuiven.
In het verdere verloop wordt het dan van het zuiden uit opnieuw weer zachter.


Kaart GFS 850 hPa afwijking tov het langjarig gemiddelde ( temperatuur op 1300 ) a 1500 meter voor 1 januari 2010. De grens van koude lucht in het noordwesten en warmere lucht in het zuidoosten deelt Europa in tweeën. In hoeverre deze grens naar het oosten gaat opschuiven is nog vrij onzeker.




GFS Ensembles , het blijft jo-jo -en , let ook op de operationele uidtraai van het Ensemble ( de groene lijn ) die vanaf de 29 december en ook weer 5 januari duidelijk hoger ligt dan het ensemble gemiddelde ( -> Föhn )





ECMWF en Co


De andere modellen waar onder het ECMWF zijn iets voortvarender met deze ontwikkeling en berekenen het complexe lagedrukgebied meer zuidoostelijk waardoor de koudere lucht zich makkelijker zuidoostwaarts kan uitbreiden.
In het verdere verloop, en dan praten we alweer over het volgende weekeinde zien we volgens het ECMWF druk stijgingen boven Scandinavië en het westen van Rusland. Hierdoor kunnen storingen vanaf de Atlantische Oceaan niet verder naar het oosten opdringen en worden gedwongen om een vrij zuidelijke koers te volgen. Wordt dit scenario bewaarheid dan gaan de temperaturen ook in centraal Europa verder naar beneden.


Grote verschillen tussen GFS en ECMWF

Opmerkelijk overigens ook de enorme discrepantie die er momenteel tussen het Europese model ECMWF en het Amerikaanse model GFS is. Ook de laatste uitdraai laat bijvoorbeeld voor Nederland afwijkingen zien van 15 °C binnen de ensemble bandbreedte voor de koudste leden.

Ik heb hieronder ter vergelijk een kaartje ingevoegd waarop de verschillen mooi zichtbaar worden tussen NCEP ( = GFS ) en het ECMWF


Vergelijk Ensembles Wageningen




De komende dagen zullen gaan uitwijzen of het verder blijft aanmodderen ( en dan praat ik vooral over het Alpen weer ) of dat we toch verder afglijden in een wat meer winters weertype.

Een stabiel winters hogedrukgebied lijkt voorlopig nog (heel ) ver weg.



Meer weer op mijn -> Website


Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: