maandag 28 december 2009

Opkomende sneeuw vanuit het westen

Termen maandagochtend 10h00


Een zwakke storing trok gisteravond over de Alpen en gaf met name in de westelijke Alpen lokaal wat sneeuw.

Een volgende activere storing ( occlusie front ) behorend bij een complex lagedrukgebied boven de oostelijk Atlantische Oceaan nadert van het westen uit de Alpen.
Het tussen hoog wat met name op zondag mooi weer in de Alpen gaf trekt verder naar het oosten weg.
Na een nacht met meest licht tot matige vorst neemt vanuit het westen de bewolking snel toe en in de loop van de middag en avond gaat het vanuit het westen sneeuwen.
Aangezien we ons nog in vrij koude lucht bevinden en er weinig stroming in de atmosfeer is
( isothermie ) zal de neerslag ondanks de geleidelijk oplopende temperaturen geruime tijd tot in de dalen als sneeuw gaan vallen .


Webcam Belalp, opkomende bewolking boven de Walliser Alpen op nadering van het front


In de loop van de avond en nacht stijgt door het opdringen van steeds zachtere lucht in de hoogte de sneeuwval grens geleidelijk vanuit de dalen tot 1500 meter om vervolgens morgen in de loop van de dag verder te stijgen naar 1800 tot 2000 meter.

Het zwaartepunt van de neerslag ligt in de noordelijke Franse Alpen en het westen van de Zwitserse Alpen. Over het algemeen gaat er tussen de 10 en 30 cm sneeuw vallen, lokaal is er tot 40 cm sneeuw mogelijk.De komende dagen liggen de Alpen aan de voorzijde van de bovengenoemde depressie in zeer zachte en vochtige ( van origine sub-tropische ) luchtmassa's. Daarbij krijgen we opnieuw te maken met thermische hoogstandjes als gevolg van een opkomende Südföhn die zeker tot donderdag zal aanhouden.

Rond de jaarwisseling nadert vanuit het westen opnieuw koudere lucht, de föhn gaat in de nacht van donderdag op vrijdag liggen en de sneeuwval grens zakt weer tot in de dalen.


Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: