woensdag 30 december 2009

Winter neemt 2e aanloop

Termen woensdagochtend , 14h00

Zoals ik al in mijn eerdere weerpraatjes schreef ( zie hier / Rossby golven ) hadden en hebben we nog steeds te maken met een gestoorde circulatie op het noordelijk halfrond.
Boven het westen van Noord Amerika en ook in het zee gebied van Groenland zien we opnieuw sterke blokkade neigingen met aan de oostflank hiervan massieve uit trogging en het uitstromen van arctische luchtmassa's naar het zuiden
Grote delen van Europa en Noord Amerika kunnen zich derhalve gaan opmaken voor een langer durende winterse periode met deels extreme koude.

Kaart ECMWF ( li ) en GFS ( re ) met de anomalie in luchtdruk op 5 km hoogte voor 9 januari. We zien nog steeds en geblokkeerde circulatie met een krachtige blokkade ( hoog ) boven het westen van Noord Amerika en in de omgeving van Groenland.
Winter staat te trappelen

Voor de tweede keer gaat de winter in de aanval en zoals het er naar uitziet dus met succes.
Een voorraad zeer koude arctische lucht heeft zich de afgelopen dagen boven het noorden van Europa verzameld en staat te trappelen om naar het zuiden uit te stromen.

Op dit moment wordt de strijdt tussen de koude lucht uit het noorden en de veel warmere sub-tropische lucht uit het zuiden al uitgevochten boven het midden van Engeland, Nederland en Duitsland. Hier vinden we een scherpe lijn ( front ) welke de koude lucht uit het noorden scheidt met de zachte lucht uit het zuiden. Op kleinste ruimte zien daardoor we extreme temperatuur verschillen. Ten noorden van het front ligt de temperatuur om of iets onder nul en valt sneeuw of bevriezende regen , ten zuiden van het front loopt de temperatuur op tot 7 a 10 °C en regent het. Zo meldt op dit Maastricht + 10.1 °C terwijl Sneek niet verder komt dan -0.3 °C

Satelliet foto, ingetekend de scheidingslijn tussen de koude en warme lucht
Alpen (nog ) in sub-tropische lucht

Tegelijkertijd bevinden de Alpen zicht in de warme en vochtige sub-tropische luchtmassa's welke in een krachtige zuidwestelijk hoogte stroming steeds weer over centraal Europa uitstromen.
Het is nat en sneeuw valt pas boven de 1700 a 2000 meter.
Zo melde Snowrepublikaan Mischa in la Plagne gisteren steeds weer regen tot 2100 meter. Ook hier in Wallis regende het in de zachte lucht tot op 2000 meter hoogte.

Al met al geen winterse omstandigheden in grote delen van de Alpen.
Dit gaat echter de komende 2 tot 3 dagen drastisch veranderen.

Kouder

Het complexe lagedrukgebied met kern ten zuidwesten van Engeland schuift in de komende dagen geleidelijk door naar het oosten en daardoor gaat de stroming draaien van zuidwest naar west en later via noordwest tot noord.
De koude lucht wordt op sleeptouw genomen en zal vrijdag overdag van het westen uit ook de Alpen bereiken.
Morgen merken we al dat de koudere lucht nadert, de sneeuwval grens gaat geleidelijk zakken tot 1500 a 12oo meter. Vanaf vrijdag komen we in steeds koudere lucht en zakt de sneeuwval grens verder tot in de dalen. Zaterdag vriest het ook overdag licht tot matig en op 2000 meter ligt het kwik rond de -12 a - 15 °C.


GFS Bodemdruk kaart voor vrijdag as.
De koude lucht heeft ook de Alpen bereiktSneeuw

De overgang naar winters weer gaat gepaard met sneeuwval en vooral later kan het door Nordstau in de noordelijke Alpen en voor Alpen ook langdurig gaan sneeuwen.
De precieze hoeveelheden neerslag zijn nog wat moeilijk in te schatten en hangen onder andere samen met de koers van diverse storingen.Aanhoudend winters

Ook op de lange termijn simuleren de weermodellen een aanhouden van het winterse weer boven Europa. Na een tijdelijke verzachting ( het blijft daarbij echter gewoon winters ) lijkt het erop dat vanaf midden volgende week de kou zich opnieuw zal gaan verscherpen.


Ensembles 2M temperatuur verloop voor Wageningen ( Nl )

Blauw = GFS ( NCEP ) Rood = ECMWFGFS T850 hPA ( temperatuur op 1300 a 1500 meter ) voor de centrale Alpen

Terwijl Nederland en Belgiƫ zich al kunnen gaan bezighouden met het scherpen van de schaatsen en het ruimen van de sneeuw zullen wij bergbewoners en wintersporters nog 2 dagen geduld moeten hebben.

Maar hoe dan ook, de winter komt , en blijft .


Sneeuw in Westerhaar (Overijssel, Nl ) vanmorgenMeer weer op mijn -> Website


Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: