donderdag 31 december 2009

Winter ante portas (2)

Termen donderdagochtend 10h00,

Ook vandaag liggen Alpen nog steeds onder invloed van een zuidwestelijke hoogte stroming waarmee aanhoudend zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd. Toch merken we al dat er een verandering op komst is.

Gisteren zakte de sneeuwval grens van het noordwesten uit geleidelijk van 1900 naar 1600 meter om vervolgens gedurende de afgelopen nacht verder te zakken tot circa 1000 meter op dit moment.

Webcam Bettmeralp (Wallis 18oo meter )
Het dalen van de sneeuwval grens heeft te maken met het instromen van steeds minder zachte lucht in de hoogte en deels ook door neerslag afkoeling.
Meer kou staat voor de poorten van west en centraal Europa en gaat vanaf vanmiddag langzaam maar zeker naar het oosten en zuiden uitstromen. Het is het begin van langer aanhoudende koudegolf welke grote delen van het Europese continent tot minstens 10 januari in zijn greep zal gaan houden.


Op de moment zien we nog steeds een scherpe scheidingslijn ( front ) over het zuiden van Engeland, Nederland en midden Duitsland. ten noorden van deze lijn bevindt zich de vrieskou, ten zuiden hiervan de zachte en vochtige lucht.

Een storing geeft vooral vanmorgen in de westelijk Alpen tijdelijk een oplevende neerslag activiteit. Met name in de Stau van de westelijke Alpen tot in centraal Wallis kan het vanmorgen flink regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. Lokaal kan er in 6 uur 5 tot 10 cm sneeuw vallen. In de loop van de middag wordt het geleidelijk droog.

Onder verplaatsing van een complex lage druk gebied naar het oosten ( nu nog met kern boven de oostelijke Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Engeland ) , zal ook deze scheidingslijn van koude en warme lucht zich langzaam maar zeker naar het oosten en zuiden gaan verplaatsen en vrijdag de Alpen bereiken. Dit gaat gepaard met wat sneeuwval. In de westelijk Alpen kan er 10 tot 20 cm sneeuw gaan vallen, elders minder.

Weerkaart voor vandaag donderdagIn het weekend komen we onder invloed van een tussen hoog geleidelijk in rustige vaarwater. Het is meest droog en vooral op zondag is ook de zon weer van de partij . Al met al prima wintersport weer.


Verwachte neerslag Alpen
voor de komende 4 dagen
Meer sneeuw (zuid)Alpen begin volgende week en tijdelijk iets zachter


Volgende week maandag nadert er vanuit het westen een volgend lage druk gebied en gaat de hoogte stroming opnieuw ( tijdelijk ) naar de zuidwest tot zuid hoek ( föhn ) .
Het laag zal naar verwachting dinsdag in de loop van de dag met kern ten zuiden van de Alpen naar het oosten trekken. Na passage draait de stroming opnieuw naar het noordoosten tot noorden en gaan de temperaturen weer flink onderuit.

Op nadering van het bovengenoemde lage druk gebied en een daarbij behorende storing neemt tegen zondagavond de neerslag kans vanuit het westen toe en gaat het sneeuwen. De meeste sneeuw wordt maandag en dinsdag aan de zuidkant van de Alpen berekend. Hier kan lokaal meer dan een halve meter sneeuw gaan vallen.


GFS bodemdruk kaart voor dinsdag 5 januari, laag trekt ten zuiden van de AlpenTen slotte nog een blik op de temperatuur ensembles

GFS ensembles T850 hPa ( Temperaturen op circa 1300 - 1500 hoogte ) AlpenVoor de thuisblijvers in Nederland ook nog even een blik op de temperatuur prognose aldaar.

Ensembles 2 meter temperatuur GFS ( NCEP ) en ECMWF ( Wageningen )
GFS = blauw, ECMWF = rood


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: