vrijdag 1 januari 2010

Koufront luidt begin van koudegolf in

Termen vrijdagochtend 11h00,

Als eerste alle lezers een heel goed, voorspoedig, en vooral gezond 2010 toegewenst.

Begin Koudegolf

Vandaag worden ook in de Alpen de bakens verzet en begint een koudegolf die vrijwel zeker tot midden januari zal gaan duren.

Kaart GFS met de temperatuur anomalie ( afwijking temperatuur op circa 1500 meter hoogte tov het langjarig gemiddelde ) voor de 11 januari, vrijwel geheel centraal en west Europa bibbert onder de koudegolf.
Een koufront nadert vanuit de westen de Alpen en gaat op uitgebreide schaal 5 tot 10 cm sneeuw geven met als zwaarte punt de noordkant van de Alpenhoofdkam. De sneeuwval grens ligt nu nog rond de 1000 meter maar zal in verloop van vandaag en morgen van west naar oost tot in de dalen zakken.

Webcam Belap ( Aletsch / Oberwallis ) met blik op het Riederhorn en de tong van de
Aletsch gletsjer. De bewolking neemt in de hoogte alweer toe op nadering van een storing.


Weekend rustig en meest droog

In het weekend droogt de lucht onder invloed van een tussen hoog af, het klaart op en op zaterdag kan nog een laatste sneeuwbui vallen. Zondag start nog met zon maar vanuit het westen neemt de bewolking weer toe op nadering van een volgende storing die vanaf zondagavond opnieuw zo'n 10 tot 20 cm sneeuw gaat produceren.


GFS Ensembles T850 hPA voor de Alpen -> Winter open-endNa sneeuw volgt nog meer kou


Volgende week koerst een depressie via de Middellandse Zee naar het oosten waardoor de temperaturen tijdelijk weer iets zullen oplopen ( het blijft echter vriezen ) en de neerslagkansen van het zuidwesten toenemen.
Na het midden van de week gaan de temperaturen opnieuw markant naar beneden en wordt het bitter koud.

Tot zover voor nu

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: