zaterdag 2 januari 2010

Winter heeft Europa veroverd

Termen zaterdagochtend 11h00,


Inmiddels heeft de grens met koude lucht ( eergisteren nog over zuid, Engeland Nederland en midden Duitsland ) zich tot aan de Middellandse Zee verplaatst.
In de loop van vrijdag en zaterdagnacht moesten ook de Alpen eraan geloven en is het kwik inmiddels overal tot onder het vriespunt gedaald.
De passage van het koufront verliep over het algemeen weinig spectaculair, naast een sterke wind toename uit noordelijke richting viel er vooral in de Stau aan de noordkant van de Alpen zo'n 10 tot 30 cm Neuschnee, elders echter beduidend minder. Zo kon ik zelf gisteravond 1 mm neerslag registreren die ook nog eens als regen viel.

Meer sneeuw viel er afgelopen nacht in het noorden en noordwesten van Nederland, lokaal werd viel er 10 cm sneeuw gemeld ( Den Helder ). Het weer model Hirlam ( ECMWF ) berekent bv. voor het noordoosten van Nederland voor vandaag 10 cm sneeuw in 6 uur. Ook elders in Nederland gaat het in de loop van de avond en nacht op nadering van het koufront sneeuwen.
Doordat de wind tijdelijk uit het westen gaat waaien gaat de temperatuur oplopen en kan vooral in het westen Nederland boven nul uitkomen, regen of natte sneeuw ( met name in de kuststrook ) is dan ook niet uitgesloten

Sneeuw vanmorgen NederlandDeze tijdelijke temperatuur sprong mag echter geen naam hebben, na passage van het koufront gaat de temperatuur weer onderuit en gaat het overal vriezen.
Het winterweer in Nederland zal minsten tot midden januari aanhouden , wel zal later de vorst iets gaan afzwakken.

Ook elders in Europa blijft het winteren.
Interessant zijn de ontwikkelingen in het Middellandse Zee gebied. De frontale zone ligt erg ver zuidelijk en storingen trekken via het Iberische Schiereiland, de Middellandse zee verder naar het oosten en gaan daar veel neerslag produceren.
Een deel van die neerslag zal met name aan de zuidkant van de Alpen , de Ligurische Alpen, de Venetiaanse Alpen en ook in de Apennijnen als sneeuw gaan vallen. Lokaal zijn hier hoeveelheden tot een halve meter mogelijk.

In hoeverre de sneeuw zich naar het noorden zal gaan uitbreiden is nog onzeker en sterk afhankelijk van de precieze koers van de lagedrukgebieden. Daarover in een volgende update meer.


Kaart met neerslag Alpen voor de komende 4 dagenKijken we nog even naar de lange termijn dan zien we op 11 januari hoge druk boven het noorden van Europa ( Scandinaviƫ ) en lage druk boven het Europese continent. Met een continentale stroming wordt onverminderd koude arctische lucht aangevoerd en draait de winter op volle toeren.
Tot zover

Meer weer op mijn - > Weersite

Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: