Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 31 januari 2010

Eerst nog koud, woensdag sneeuw , daarna zachter

Termen zondagochtend 11h30


Ook vandaag hebben we in de Alpen te maken met een matige noord tot noordwestelijke hoogte stroming waarmee koude maar ook vochtige polaire lucht wordt aangevoerd.
Vooral het noorden van de Alpenhoofdkam heeft steeds weer te maken met neerslaggebieden, hier kan het af en toe sneeuwen of er vallen locale sneeuwbuien. Inner alpin en meer naar het het zuiden wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het meest droog.
Het is koud en de stevige wind maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder.

Morgen maandag zien we een herhaling van het weer van vandaag, opnieuw heeft het noorden te maken met vele wolken waaruit het van tijd tot tijd kan sneeuwen. Dinsdag volgt een tijdelijke weersverbetering en zou het dan ook ten noorden van de Alpen droog moeten blijven.

Webcam Grächen (Wallis)Depressie woensdag luidt overgang naar zachter weer in


Op woensdag trekt een depressie via een iets noordelijkere koers dan gisteren nog berekend vanaf de Noordzee richting de Oostzee. In de loop van woensdag neemt de bewolking van het noorden uit opnieuw toe en vervolgens gaat het sneeuwen. Doordat er geleidelijk achter deze depressie zachtere lucht wordt aangevoerd stijgt de sneeuwval grens tot circa 700 a 800 meter.
De neerslaghoeveelheden (sneeuw) zijn ten opzichte van gisteren weer wat naar beneden toe bijgesteld. Meest valt er tussen de 5 en 10 centimeter, in de bekende Nordstau gebieden is lokaal tot 30 cm mogelijk.

Model perikelen

Gisteren merkte ik al op dat er in het verdere verloop 2 scenario's mogelijk zijn. Enerzijds het aanhouden van de winterkou door de invloed van een Scandinavisch-Russisch hogedrukgebied, en anderzijds de mogelijkheid van een overgang naar zachter weer door oprukkende depressies vanaf de Atlantische Oceaan. Deze zachtere oplossingen waren gisteren voor de kritische kijker al terug te vinden in de diverse ensemble berekeningen.


Het Amerikaanse model GFS volharde gisteren nog in het aanhouden en verscherpen van de vorst vanaf de 4 februari. Het Europese model ECMWF liet al een tweedeling zien met koude en warme oplossingen.

Een dikke pluim voor UKMO en GME

Daarentegen kwamen gisteren het Europese model UKMO uit Reading en ook het Duitse model GME uit Offenbach met duidelijk zachtere oplossingen. Volgens deze modellen zou de hoge druk zich terugtrekken naar het oosten en zouden we geleidelijk onder invloed van depressies komen die vanaf het westen oprukken. Gevolg duidelijk zachter weer.

Vanmorgen laten alle modellen een overgang zien naar belangrijk zachter en wisselvallig weer vanaf de 5 februari. Voor west Europa en ook Nederland betekent dit exitus winter en ook in de Alpen wordt het een stuk zachter met een sneeuwval grens welke zo rond de 1000 meter komt te liggen.


ECMWF met een anti winterse drukverdeling voor de 10 februari
Vergelijk GFS Ensembles 2 meter temperatuur voor midden Nederland gisteren en vandaag


en vandaag


Ter vergelijk voor Nederland (regio oost ) nog de 2 meter temperatuur Ensembles (EPS) van het ECMWF. ( de operationele (rood) en controle run (blauw) bevinden zich vandaag bovenin het EPS bereik, ook de meeste leden gaan nu voor de zachtere oplossingen )
Vergelijk GFS Ensembles 1500 meter temperatuur voor de Alpen gisteren en vandaagen vandaag

Een terugkeer van het winterse weer in grote delen van west Europa is vandaag uit de kaarten niet op te maken. Laten we echter voorzichtig zijn met de langere termijn. Morgen kan het er al weer totaal anders uitzien temeer we nog steeds te maken hebben met een gestoorde circulatie op het noordelijke halfrond..............
Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: