maandag 1 februari 2010

Maandag en woensdag sneeuw noordalpen, vrijdag sneeuw zuid Alpen

Termen maandagochtend 11h30

Na een (zeer) koude nacht, koudste plekje in Zwitserland vannacht La Brévine (1050m) alwaar -35.3°C werd gemeten, begint de dag zonnig. Van het noorden uit nadert een storing (occlusie) en hierop neemt de bewolking geleidelijk weer toe en vervolgens gaat het van het noordwesten uit sneeuwen.

De sneeuw zal vandaag vooral in de noordwestelijk Alpen ( Zwitserland en Frankrijk) vallen en zich in de nacht van maandag op dinsdag ook over het westen van Oostenrijk uitbreiden. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam en in het oosten van Oostenrijk blijft het vooralsnog droog.


Cumulus lenticularis boven de walliser Alpen (Simplongebied) als teken van noordföhn en een opkomende weersverslechtering.Dinsdag belooft een korte weersverbetering voordat in de loop van de dag een nieuwe storing vanuit het noordwesten nadert. Vanuit het westen gaat het in de loop van de avond weer sneeuwen. Deze sneeuwval breidt zich in de nacht van dinsdag op woensdag over het gehele Alpengebied uit. Enkel de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam houden het grotendeels droog. Doordat we geleidelijk in wat zachtere lucht komen stijgt de sneeuwval grens tot circa 800 meter.

GFS neerslag woensdag
Neerslag Alpen komende 4 dagenVanaf donderdag komen we geleidelijk onder de invloed van een zwak tussen hoog welk naar het oosten trekt. Tussen een depressie ten westen van Engeland en het wegtrekkende hoog boven centraal Europa draait de stroming naar zuid tot zuidwest en wordt zachtere lucht aangevoerd.
Doordat er tevens een zuid föhn opsteekt kunnen de temperaturen in de föhn gevoelige gebieden nog een aantal graden meer winst boeken.
Genua cyclogenese

Vrijdag snoert er vanuit het hoogte laag boven de Atlantische Oceaan een bel koudere lucht af richting de Middellandse Zee met vervolgens in zettende cyclogenese boven de Golf van Lion en Golf van Genua. Door deze ontwikkeling komt in de nacht van vrijdag en vrijdag ochtend van het zuid(westen) uit neerslag opzetten die in de Südstau van de Alpen verder zal activeren. De sneeuwval grens ligt rond de 1000 meter valt en zal geleidelijk zakken naar 800 tot 600 meter. In de inner Alpine dalen en ten zuiden van de Alpenhoofdam kan het tot in de dalen sneeuwen. De hoeveelheden sneeuw die zullen gaan vallen zijn sterk afhankelijk van de precieze ontwikkeling en koers van het Genua laag. Lokaal moet in de Südstau van de gehele (centrale) zuidelijke Alpen vanaf vrijdagnacht met grote hoeveelheden Neuschnee rekening worden gehouden.

Inzettende cyclogenese boven de Golf van Lionmet 12 uur later apart laag boven de Golf van Genua


GFS Neerslag vrijdag
Toch geen doorzettende verzachting ?

Gisteren leek het er nog op dat de depressie van woensdag een duidelijk zachter weertype zou inluiden en het voorlopig met de winter in grote delen van west Europa gedaan is. Ook in de Alpen zou het markant zachter gaan worden. De diverse model output van vandaag heeft deze verzachting alweer een stuk terug geschroefd.
Hieruit blijkt ook vandaag weer hoe moeilijk de modellen het hebben met de gestoorde circulatie op het noordelijk halfrond en de juiste positie van de sturende druk gebieden. Verder kijken dan een dag of 5 heeft momenteel dan ook weinig zin.GFS ensembles T850 hPA centrale noord Alpen (let op de groene uitschieter van de groene lijn, dit is de operationele run die een hogere resolutie hanteert en dus ook de föhn effecten in de Alpen beter pakt, dit in tegenstelling tot de diverse andere members die op een lagere resolutie draaien)Ten slotte nog twee mooie winterse plaatjes van gisteren genomen in het gebied van de
Schwägalp (Säntis) ( 150 cm sneeuw, -15 °C )Tot zover

Meer weer zoals altijd op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: