dinsdag 2 februari 2010

Vandaag vooral sneeuw noord Alpen, morgen zuidföhn

Termen woensdagochtend 09h00

Het valt de laatste dagen niet mee om een betrouwbare weer prognose af te geven. Dit geldt niet alleen voor ons "Alpenweermannen" maar ook voor de officiële meteo diensten in de diverse landen. De problemen worden veroorzaakt door het wispelturige karakter van de weermodellen.
Sinds een paar dagen is er nauwelijks een pijl op te trekken en elke dag zien we weer andere, veelal extreme oplossingen de revue passeren. Verder dan 4 tot 5 dagen vooruit kijken heeft dan ook weinig zin. Laten we ons derhalve maar op de korte termijn verwachting focussen en de lange termijn vooralsnog laten voor wat het is.

Vandaag liggen met name de noordelijke Alpen onder invloed van een warmtefront welke momenteel via zuid Duitsland wegtrekt. Met een in kracht toenemende en geleidelijk naar west draaiende stroming wordt vochtige en geleidelijk ook zachtere lucht tot over de Alpen aangevoerd. Vooral ten noorden van de Alpen kan het vandaag deels intensief sneeuwen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog tot in de dalen maar met het instromen van de zachtere lucht stijgt deze tot 800 a 1000 meter. De neerslag verplaatst zich via zuid Duitsland en het noorden van Zwitserland en Oostenrijk naar het oosten en neemt daarbij van west naar oost in intensiteit vanmiddag verder af en later wordt het overal droog.

Weerkaart voor vanmiddag 12h00


Webcam, sneeuwval Reit im Winkl, Beierse Alpen (1200m)Met een verder van west naar zuidwest tot zuid draaiende hoogte stroming, uitgaande van een actieve depressie ten westen van Engeland, wordt donderdag nog iets zachtere lucht aangevoerd. Door de toenemende drukverschillen tussen de noord en de zuidkant van de Alpen komt de zuidföhn opzetten die morgen overdag verder in kracht toeneemt en tegen middernacht zijn hoogtepunt zal bereiken. Mede door ondersteuning van de föhn kunnen de temperaturen in de föhn gevoelige gebieden ten noorden van de Alpen oplopen tot 8 a 10 graden.

Föhn diagram AlpenGFS T850 kaart (temperatuur op circa 1400 emter hoogte), krachtige föhn aan de Alpen noordkant op donderdagmiddag.
Op nadering van het koufront neemt in de nacht van donderdag op vrijdag de föhn in kracht af en komt tot liggen. Tegelijkertijd gaat het van het westen en zuiden uit regenen en sneeuwen. Aanvankelijk ligt de sneeuwval grens rond de 1000 meter aan de Alpennoordkant en rond de 500 meter ten zuiden van de Alpenhoofdkam Met het instromen van weer wat koudere lucht zakt deze vervolgens weer tot rond de 700 meter.

GFS neerslag, na föhn einde opkomende neerslag vanuit het westen en zuiden op vrijdagmiddagZaterdag zou er op nadering van een zwakke storing van het westen uit opnieuw wat sneeuw en beneden de 800 meter ook regen kunnen gaan vallen. Zondag komen we geleidelijk onder invloed van een hoog welke zich boven het zuiden van Scandinavië ontwikkelt. Het wordt overal weer droog en de zon is weer van de partij.

Of dit hoog boven Scandinavië stand kan houden en zich misschien nog verder kan gaan opbouwen met mogelijk nieuwe winterse impulsen staat nog geheel open.

Zoals ik in mijn inleiding ook al opperde zijn de ontwikkelingen vanaf begin volgende week erg onzeker. Het meest waarschijnlijk scenario is dat we in de Alpen met een koele westelijke stroming te maken gaan krijgen waarmee steeds weer depressie richting het midden van Europa koersen. Er zou dan steeds weer neerslag gaan vallen. Boven de 800 a 1000 zal dit voornamelijk in de vorm van sneeuw zijn. Een doorzettende verzachting met dooiweer boven de 1000 1200 meter lijkt niet waarschijnlijk.

GFS Ensembles voor de centrale Alpen, vanaf de 7 februari erg onzeker, de ensemble bandbreedte met verschillen tot 20 °C.
Ten slotte nog een blik op de neerslag kaart voor de Alpen voor de komende 4 dagen


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: