Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 19 januari 2010

Nieuw winter offensief in de maak


Termen dinsdagavond 20h30

Vandaag was het na een koude start (St. Moritz-vliegveld 1705 meter vanmorgen - 23.3 °C) op vele plaatsen in de Alpen opnieuw een zonovergoten dag met aangename temperaturen en nauwelijks enige wind. Het was dus wederom een perfecte wintersport dag en mede ook door de zeer droge lucht (dauwpunten van rond de - 10 °C) konden we genieten van zeer mooie vergezichten en knal blauwe luchten.

Foto vanmiddag met blik op Rothwald ( Simplon), OberwallisVanaf woensdagmiddag lichte sneeuw

Morgen woensdag krijgen we te maken met een zwakke storing en van west naar oost neemt in het verloop van de dag de bewolking geleidelijk toe en valt er vervolgens in de Franse en Zwitserse Alpen tot in de dalen wat lichte sneeuw. De meest lichte sneeuwval kan tot in de nacht op donderdag aanhouden neemt echter in intensiteit af en tegelijkertijd stijgt de sneeuwvalgrens tot circa 700 a 800 meter. De Oostenrijkse Alpen houden het meest droog en enkel in de westelijke delen van Oostenrijk zou wat lichte sneeuw kunnen vallen. In de westelijke Alpen en Wallis kan 5 tot 10 cm sneeuw vallen, onder gunstige omstandigheden lokaal ook nog iets meer.

Vanaf donderdag komen weer toenemend onder invloed van zwakke hogedruk invloed. Het is overal droog en de bewolking lost geleidelijk weer op. Ook vrijdag en zaterdag liggen de Alpen in een gebied met vlakke luchtdrukverdeling. Tijdelijk kan er van het westen iets zachtere lucht instromen. Het is verder rustig en droog winterweer.

Winterse aspiraties


Gisteravond rond deze tijd was de verdere ontwikkeling nog onduidelijk. Het Europese model ECMWF kwam met een hogedukgebied boven Scandinavie op de proppen met in het vervolg winterse aspiraties. Het Amerikaanse model GFS wilde hiervan echter niets weten en liet gelijktijdig een anti winterse circulatie zien met hoge druk boven het Iberische Schiereiland en lage druk boven de Atlantische Oceaan. De uitdraai van GFS gisteren later op de avond (GFS18) sloot zich echter bij ECMWF aan.

Ook vandaag berekenen beide modellen vanaf begin volgende week verdere druk stijgingen boven Scandinavië. Met een naar oost draaiende hoogte stroming wordt opnieuw koude continentale lucht aangevoerd. De temperaturen gaan verder naar beneden en het gaat op uitgebreide schaal ook overdag weer licht tot matig vriezen. Aangezien de aangevoerde lucht ook droog is wordt er geen neerslag berekend. Vooral de eerste dagen van de volgende week beloven veel zon.

GFS bodemdruk kaart voor dinsdag 26 januari met winterse allure


Ook op de langere termijn (15 dagen) houdt het winterse weer in de Alpen (en grote delen van Europa) aan. Veel neerslag wordt vooralsnog niet verwacht.

GFS ensembles T850 hPA ( temperatuur op circa 1500 meter ) centrale Alpen


Oostenrijk
/ Vorarlberg

Ten slotte op verzoek ook nog even een blik op het weer in Oostenrijk en met name voor de omgeving van Vorarlberg.

Morgen belooft een mooie dag te worden met veel zon, de oostelijke gebieden zijn gevoelig voor hardnekkige lage bewolking en -of Hochnebel. Meer naar het westen is het vrijwel de gehele dag zonnig. Op nadering van een storing neemt tegen de avond de bewolking in het westen van Oostenrijk (Voralberg) toe. Donderdag is het meest bewolkt en er kan met name in het noordwesten en westen van het land wat lichte sneeuw vallen. Lokaal kan er tot donderdagmiddag tussen de 1 en 10 cm sneeuw vallen. De sneeuwval grens ligt tussen de 400 en 700 meter. Zaterdag en zondag lijken onder toenemende hoge druk invloed droog te verlopen. Wel neemt de kans op hardnekkige lage bewolking (Hochnebel) in de dalen weer toe. Hogerop schijnt de zon volop.


Sneeuwhoogtes Vorarlberg
Neerslag Oostenrijk komende 3 dagenBegin volgende week nadert vanuit het oosten een portie koude arctische lucht. De temperaturen gaan van oost naar west in alle hoogtes markant naar beneden en op veel plaatsen moet overdag met matige en s' nachts met strenge strenge vorst rekening worden gehouden.
Op 2000 meter ligt het kwik meest tussen de -10 en -15 °C . Het is, afgezien van plaatselijk lage bewolking en -of Hochnebel, meest zonnig en droog. Doordat de zon prominent aanwezig zal zijn zal het echter op de pistes prima vertoeven zijn.

(Note; Mogelijk dat in de tweede helft van de week de neerslag kansen (sneeuw) weer wat gaan toenemen door toenemende depressie activiteit boven de Middellandse Zee. Dit is echter nog erg onzeker.)


GFS Enesembles T850 hPA ( temperatuur op circa 1500 meter ) omgeving Voralberg

Tot zover maar weer

Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: