maandag 18 januari 2010

Morgen zonnig, woensdag sneeuw

Termen maandagavond 21h30

Vandaag was het in grote delen van de Alpen onder invloed van een tussen hoog zonnig. Oostenrijk had nog te maken met een slepend bodemfront. Het was er deels bewolkt en nevelig en er viel nog wat sneeuw en deels in de lager gelegen gebieden in het westen van het land ook regen of natte sneeuw. De temperaturen liepen op tot enkele graden boven het vriespunt maar doordat de Alpen in zeer droge lucht lagen (met uitzondering van het oosten) was er van dooi geen sprake. In de lager gelegen gebieden in het zuidwesten en noorden van Zwitserland kon het kwik vandaag oplopen tot bijna 9 °C . Ook morgen belooft een mooie dag te worden met veel zon. In de lager gelegen gebieden en dalen is er kans op hardnekkige Hochnebel.

Satellietfoto ( NOA) Alpen vanmiddag, zon in het westen, bewolking in het oosten. mooi is ook de uitgebreide mist in de Povlakte te zien.Knal blauwe luchten en perfecte vergezichten in de droge lucht boven het Aletschgebied (Oberwallis)


Woensdag krijgen we te maken met een storing welke via noordwest Frankrijk ten noorden van de Alpen naar zuid Duitsland koerst en gelijktijdig in kracht afneemt en oplost.
De franse Alpen en de zwitserse Alpen krijgen vooral vanaf woensdagmiddag te maken met wat neerslag die boven de 800 a 900 meter als sneeuw gaat vallen. Oostenrijk houdt het droog. Grote hoeveelheden neerslag worden niet berekend. (kaart)Neerslag volgens het model WRF-NMM ( LaMMa) woensdagmiddag tot donderdagochtend

Donderdag en vrijdag komen we opnieuw onder invloed van zwakke hogedruk invloed. Het wordt overal droog en de zon komt weer tevoorschijn. Ook deze weersverbetering lijkt echter van korte duur aangezien het er sterk op lijkt dat vanuit het westen zaterdag opnieuw een storing met wat neerslag volgt. Deze ontwikkeling is echter nog erg onzeker en de laatste berekeningen van het ECMWF als ook het GFS hebben de neerslag voor de Alpen in het weekend al weer aardig terug gerekend. Ook het WRF model berekent nauwelijks nog enige neerslag in het weekend voor de Alpen. Enkel in de franse en westelijke Zwitserse Alpen zou 10 tot 15 cm sneeuw kunnen gaan vallen.

WRF met neerslag voor de komende 6 dagenOnzekerheden blijven


Gisteren gaf ik al in mijn weerpraatje aan dat de onzekerheden vanaf begin volgende week erg groot zijn. Ook de laatste model output brengt hierin weinig verandering.
Zo berekent de operationele uitdraai van het ECMWF voor dinsdag 26 januari een hoog met centrum boven Scandinaviƫ, voor datzelfde tijdstip simuleert het Amerikaanse model GFS een omvangrijk hogedruk gebied boven centraal Europa!GFS bodemdruk kaart voor de 26 januari


en idem maar dan het ECMWFKijken we naar de ensemble oplossingen van het GFS dan zien we dat de operationele uitdraai (de dikke groene lijn) steeds bovenin de bandbreedte van de ensembles zit en derhalve niet erg representatief is. Uitgaande van het ensemble gemiddelde als ook van het ECMWF model lijken de oplossingen met toenemende invloed van hoge druk vanuit west Rusland en -of Scandinaviƫ meer voor de hand liggend dan toenemende invloed vanaf de Oceaan. Daarmee zou het licht winterse weer in de Alpen ook op de langere termijn aanhouden.

GFS Ensemble oplossingen voor de centrale AlpenSamengevat

Voorlopig blijft het dus een beetje kwakkelen tussen afwisselend wat koudere continentale invloeden en anderzijds zwakke Atlantische invloeden (woensdag / zaterdag).
Mogelijk volgende week onder toenemende hoge druk invloed met een toenemende continentale aan stroming opnieuw weer kouder.

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: