Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 17 januari 2010

Tijdelijke rust, woensdag opnieuw sneeuw en regen

Termen zondagmiddag 16h00

Een lagedrukgebied welk inmiddels met kern boven het noorden van Duitsland is gearriveerd heeft de afgelopen 24 uur naast een algemene verzachting ook regen en sneeuw opgeleverd.
De neerslaghoeveelheden vielen mee en boven de 1000 a 1300 meter viel 1 to 10 en lokaal 10 tot 20 cm sneeuw. In de inner Alpine dalen bleef het koude lucht reservoir grotendeels intact en sneeuwde het ook vanmorgen nog tot in de dalen. Ook hier in Oberwallis viel de neerslag tot in het Rhodedal (650 meter) als sneeuw. Vanmorgen kon ik zelf 8 cm Neuschnee in de tuin aflezen.

Weerkaart Europa zondag 17 januari



Neerslag Zwitserland afgelopen 24 uur


In de loop van de dag klaarde het van het westen uit (en in de hoogte) langzaam op en hier en daar kwam de zon te voorschijn. Met een naar noordwest gedraaide hoogtestroming viel vooral in de Nordstau van de Alpen hier en daar nog een bui vallen en tegelijkertijd knapte het weer ten zuiden van het Alpen snel op. Met een stevige west tot noordwesten wind liepen de temperaturen op tot enkele graden boven het vriespunt. In het westen van Zwitserland kon Genève zelfs milde 8 °C noteren.

Satellietfoto Alpen, geleidelijk komen de Alpen onder de bewolking vandaan



Geleidelijk komen we onder invloed van hogedruk weer in wat koudere en ook drogere lucht terecht. Deze weersverbetering zal tot woensdag aanhouden. Het blijft licht winters met s`nachts lichte tot matige vorst en overdag enkele graden boven het vriespunt. De kans op hardnekkige mist (Hochnebel) neemt weer sterk toe


Mooie opklaringen boven het Rhonedal en Simplongebied in Oberwallis, restbewolking in het dal met een bovengrens van circa 2000 meter.



Meribel (1450m) met eveneens nog hardnekkige restbewolking en nevel


Woensdag zien we boven het zuidoosten van Engeland opnieuw een depressie afsnoeren. (kaart hieronder) In tegenstelling tot het laag van gisteren neemt dit laag een zuidelijkere koers en trekt via het Kanaal over het noordwesten van Frankrijk richting de Alpen.




De neerslag van deze storing zal in de loop van woensdagochtend de westelijke Alpen bereiken en zich in de loop van woensdag nog verder naar het oosten uit breiden. Beneden de 800 tot 1000 meter valt regen, daarboven blijft het bij sneeuw. Het lagedruk gebiedje trekt vervolgens via het westen van Zwitserland via Noord Italië naar de Middellandse Zee en de oostelijke Alpen zullen er hierdoor nauwelijks enige invloed van ondervinden. Naast wat meer bewolking blijft het hier droog. Vanaf donderdag komen de Alpen opnieuw onder invloed van een krachtig hogedruk gebied met centrum boven het noordwesten van Rusland. Tegelijkertijd zien als tegenhanger we een krachtige depressie in het zee gebied van Ijsland.

Volgend weekend opnieuw onbestendig
Het is nog uiterst onzeker hoe het weer vanaf volgende weekend zal gaan evolueren. In eerste instantie liggen de Alpen in een soort niemandsland tussen beide druksystemen.
Een volgende depressie wurmt zich op zaterdag door het gebeid van hoge druk vanuit het noorden van Portugal richting de Alpen en op nadering van een bijbehorende storing wordt het vanuit het zuidwesten opnieuw onbestendig. Boven de 1000 meter gaat sneeuw vallen.

GFS neerslag kaart voor zondag volgende week , een volgende depressie is vanaf Portugal naar zuid Frankrijk getrokken en zal opnieuw voor neerslag gaan zorgen in de Alpen.




Langetermijn met mogelijk veel sneeuw Alpen

Begin van de volgende week neemt de amplitude van het Azorenhoog opnieuw toe en aan de noordoost flank van dit druksysteem koersen volgende storingen opnieuw richting de Alpen en gaan hier naar aller waarschijnlijkheid veel sneeuw produceren.
Of we te maken gaan krijgen met een wat langer aanhoudende noordwest "Rutsche" (glijbaan) met veel sneeuw voor de Alpen, of met een blokkade op de Atlantische Oceaan met een meer noordelijke hoogte stroming (en dus minder neerslag), is nog onduidelijk. (temeer ook daar de weermodellen steeds weer met ietwat andere varianten op de proppen komen en ook de ensembles geen duidelijk verschaffen).

Een geleidelijke overgang naar een winters weertype met veel sneeuw voor de Alpen tot in de lager gelegen gebieden als ook in de middelgebergten lijkt zeer waarschijnlijk.
De volgende dagen zal duidelijk gaan worden voor welke oplossing de atmosfeer zal gaan kiezen.

GFS bodemdruk kaart voor woensdag de 27 januari, blokkade met noordwestlijke hoogtestroming.



Idem ECMWF bodemdruk kaart met klassieke noordwest "Rutsche"
.





Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: