donderdag 28 januari 2010

Sneeuwval Alpen, vrijdag meer sneeuw

Termen donderdagmorgen 11h00, Update 18h00


Een storing (occlusie) trekt vandaag over de Alpen en geeft in de Vooralpen en vooral in de Stau van de(noord)Alpen een verse laag sneeuw van zo'n 10 tot 15 cm. Echter ook in het noordoosten van Zwitserland en het noordwesten van Oostenrijk viel vanmorgen zo'n 10 cm sneeuw. Meer naar het westen toe viel nauwelijks tot geen neerslag.

Webcam Bettmeralp (Wallis)Dat in de hoogte duidelijk warmere lucht over de koude luchtlaag stroomde was mooi te zien in oa. het Zwitserse Thun in het Berner Oberland. Daar viel vanmorgen onderkoelde regen bij een temperatuur van - 5 °C ! De komende uren kan het vooral in Stau van de Alpen nog geruime tijd door sneeuwen. De intensiteit neemt wel geleidelijk af.
Meer sneeuw staat vanaf morgen middag op het programma

Radar Oostenrijk

Radar Zwitserland

Actueel hier in Termen lichte sneeuwval bij een temperatuur van -4.5 °C, ( Neuschnee vandaag 7 cm, zie-> sneeuwcam )

Update 19h00

In de centrale Alpen viel tot vanmiddag 10 tot 30 cm Neuschnee en lokaal in de Stau gebieden tussen de 40 en 50 cm. Ook vanavond kan er in de Stau van de Alpen nog zo'n 10 tot 15 cm bijvallen. Vannacht en morgenochtend van het westen uit dan tijdelijk droger.


Webcam Kleinwalsertal op de grens van Oostenrijk en Duitsland

Morgen meer sneeuw

Morgen ligt er boven Nederland een depressie welke vervolgens via het noorden van Duitsland naar Polen trekt om daar zondag aan te komen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich vrijdagavond een apart lagedruk gebiedje ten noordwesten van Zwitserland. De neerslag behorend bij deze storing(en) bereikt in de loop van vrijdag de Alpen en verplaatst zich vervolgens verder naar het zuidoosten.

Vrijdagmiddag en avond gaat het van het noordwesten uit opnieuw licht sneeuwen. De sneeuwval zal zich onder verplaatsing naar het zuidoosten vrijdagavond versterken. Tot zaterdagmiddag kan er lokaal opnieuw 10 tot 30 cm sneeuw gaan bijvallen. Zwaartepunt van de sneeuwval ook dit keer aan de noord(west)kant van het Alpenmassief. Onduidelijk is nog de preciese uitwerking van het laag welke op vrijdagavond over de westelijke Alpen naar de Golf van Genua trekt. (kaart hieronder).

Aanhoudend winters

Ook vanavond is er geen zicht op een overgang naar zachter weer. Het blijft diep winters en met name op dinsdag en woensdag gaat er in de Alpen opnieuw sneeuw van betekenis vallen.

Meer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: