woensdag 27 januari 2010

Donderdag van het noorden uit sneeuwval


Termen woensdagavond 21h00

Vandaag was het na een koude nacht (Glattalp, CH, - 25 °C ) onder tussen hoog invloed een mooie maar ook koude dag. De gebieden ten noorden van de Alpen hadden deels te maken met hardnekkige Hochnebel. Meer naar het zuiden en inner-alpin als mede boven de Hochnebel was het zonnig. Het was koud met ook overdag lichte en onder de Hochnebel ook matige vorst. In de loop van de middag trok van het noorden uit hoge sluierbewolking over die naar mate de middag vorderde steeds dikker werd.

NOA satellietfoto Alpen vanmorgen
Webcam Thyon (Wallis) vanmorgen met nog volop zon


Op nadering van eens storing neemt vanavond en vannacht de bewolking verder toe en morgenochtend volgt er neerslag. Deze neerslag zal in de Alpen tot in de dalen als sneeuw gaan vallen. Tot donderdagavond zal er aan de noordelijke Alpen 10 tot 30 cm sneeuw vallen, in de overige gebieden 5 tot 10 cm. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het, afgezien van een enkele verdwaalde vlok overwegend droog. Enkel dicht tegen de Alpenhoofdkam aan kan ook ten zuiden van de Alpenhoofdkam tot 5 cm sneeuw vallen
Op 2000 meter liggen de temperaturen rond de -10 °C in het noorden en -8 °C in het zuiden. De wind draait in de loop van de avond naar west en later noordwest en gaat in kracht toenemen tot sterk.

Weerkaart voor donderdag 12h00, front met sneeuw heeft de Alpen bereikt
Vrijdag is het wisselend tot zwaarbewolkt en overdag zijn er ook langere droge perioden. In de Nordstau van de Alpen kan het echter ook aanhoudend sneeuwen. In de loop van de middag en avond op nadering van een volgende storing overal weer in zettende sneeuwval die tot zaterdagochtend aanhoudt. Zaterdagmiddag is het wisselend tot zwaar bewolkt en kan er hier en daar nog wat sneeuw vallen. Vooral op zondag zou het in Oostenrijk droog kunnen blijven met toenemende kans op zon. Zwitserland heeft meer last van bewolking en lokaal kan hieruit nog wat sneeuw vallen.

Maandag liggen de Alpen tijdelijk onder de invloed van een zwak tussen hoog, het is overal droog en ook de zon is weer goed van de partij. In de loop van de avond neemt de bewolking weer toe op nadering van een volgende storing die voor dinsdag op het programma staat en opnieuw wat sneeuw gaat geven. Woensdag houden we nog veel bewolking waaruit vooral s' morgens nog wat sneeuw kan vallen.


Neerslag Alpen komende 4 dagen


Geleidelijk neemt echter de invloed van een hoge druk gebeid boven Scandinavië toe en naar de donderdag toe wordt het overal droog en klaart het geleidelijk weer op.
In de navolgende dagen blijven de Alpen onder invloed liggen van een krachtig hoge druk gebied boven Scandinavië. (kaart). Met een continentale stroming wordt koude lucht aangevoerd waarin steeds weer wolkenvelden mee trekken. In de dalen en ten noorden van de Alpen neemt de kans op hardnekkige Hochnebel en laaghangende bewolking weer sterk toe.

Ensembles GFS T850 hPA locatie Zwitserland (Wallis)Ofschoon de neerslaghoeveelheden door de modellen de laatste 2 dagen sterk werden teruggerekend kan er de komende 4 dagen in de Stau van de van centrale Alpen lokaal meer dan een halve meter Neuschnee vallen. Ook elders gaat er op uitgebreide schaal sneeuw vallen. Enkel ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het door de noordelijke aan stroming meest droog. De temperaturen gaan in alle hoogtes markant naar beneden en mede door een stevige noordwesten wind zal het op de pistes bitter koud zijn.

Sneeuw en harde wind zullen het lawine gevaar sterk doen toenemen en geadviseerd wordt om de komende dagen goed de locale sneeuw, lawine als ook verkeer informaties in de gaten te houden.


Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao Johann

Geen opmerkingen: